Gry Kuchenne - blog nie tylko kucharski | Fioletowe babeczki z jagodami
781
post-template-default,single,single-post,postid-781,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.2,vc_responsive

10 Lut Fioletowe babeczki z jagodami

Czy można upiec fioletowe ciasto? A czemu nie? W dzisiejszym odcinku babeczki w kolorze purpury z jagodami i żurawiną. Wyjątkowe, pyszne, wilgotne i rozpływające się w ustach. W dodatku niesamowicie proste i szybkie. I co najważniejsze, zupełnie nie zawierają Photoshopa. 🙂
[separator top=”10″ style=”dashed”]

ico2Składniki

  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 1 kostka roztopionej margaryna do pieczenia (250 g) (może być też masło)
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • jagody (kilkanaście dag czyli mała szklaneczka, można użyć mrożonych, my użyliśmy świeżej borówki amerykańskiej)
  • garść suszonej żurawiny

Z przepisu wyszło nam 20 babeczek o średnicy 6 cm.

Szklanka w przepisie ma standardową pojemność = 250 ml

[separator top=”10″ style=”dashed”]

ico1Przepis

Przygotowanie

1. Roztapiamy margarynę na małym ogniu i odstawiamy do wystygnięcia

2. Wsypujemy / wlewamy do miski: mąki, cukry, proszek, jajka, śmietanę, olejek, przestudzoną margarynę (albo masło) oraz około 30 sztuk jagód i i miksujemy mikserem na gładką masę. Gdyby wydawała nam się zbyt blada, dodajemy jagód wedle uznania, aż do uzyskania pożądanego kolorytu.

Wszyscy, którzy zawsze chcieli poeksperymentować z barwnikami spożywczymi (To my! To my!) w tym miejscu dosypują lub dolewają szczyptę fioletowego barwnika. Nadaje on ciastu jeszcze intensywniejszego, wręcz brokatowego koloru. My zaryzykowaliśmy i efekt był spektakularny. Jeśli ktoś ma jednak obawy, spieszę donieść, że nie ma takiej konieczności, bowiem same jagody powinny zupełnie zadowalająco załatwić kwestię barwy.

3. Resztę jagód (poza kilkunastoma sztukami odłożonymi do dekoracji) oraz żurawinę obtaczamy w mące i dodajemy do masy – dzięki mące podobno nie opadną na spód. Następnie mieszamy wszystko delikatnie łyżką, żeby nie zrobić miazgi z owoców i… gotowe! Mówiliśmy, że szybko? 🙂

4. Rozlewamy do foremek na babeczki / muffinki wyłożone papierkami lub nasmarowane tłuszczem. Wlewamy dość dużo ciasta, więcej niż 3/4 wysokości foremki,  ponieważ wyrasta ono bardzo delikatnie. Pieczemy równo 25 minut w temperaturze 180 stopni. Babeczki wyciągamy z pieca, gdy wbity w nie patyczek  nie będzie oblepiony ciastem.

5. Wyciągamy do przestygnięcia, dekorujemy wedle uznania i patrzymy jak znikają. 🙂

Babeczki z jagodami

[separator top=”30″ style=”dashed”]

ico6Info

  • Podczas pieczenia ciasta nie ucierpiał żaden smerf.
  • Przepis zaczerpnięty z bloga Crispy Biscuits gdzie był dorodnym ciastem z jagodami. Zamieniliśmy olej na margarynę i dodaliśmy trochę jagodowego koloru. Nie mniej jednak, niezmiennie dziękujemy za inspirację, bo ciasto jest przepyszne i w wersji oryginalnej też na pewno pokusimy się o jego upieczenie.
  • Barwniki, z którymi eksperymentujemy, cukrowe perełki oraz lukier plastyczny do dekoracji zakupiliśmy tutaj, jak się okazało zupełnie przypadkiem u koleżanki z czasów podstawówki. I na pewno wrócimy po więcej. 🙂
Blueberry Love

Blueberry Love

przepis, babeczki, cupcakes, muffiny, jagodowe, z jagodami, z żurawiną, fioletowe ciasto, szybkie babeczki, wilgotne ciasto

4 komentarze
  • lover
    Posted at 22:04h, 11 lutego Odpowiedz

    Cudowne ciastko z gumijagód:)

  • Crispy Biscuits
    Posted at 22:08h, 11 lutego Odpowiedz

    Ależ smacznie wyglądają! Cieszę się, że przepis przypadł Wam do gustu 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

    PS. Świetny blog, będę tutaj zaglądać!

  • Anonim
    Posted at 18:15h, 12 lutego Odpowiedz

    dziekuje madziu za wiadomosc 🙂 ciesze sie ze wszystko wyszlo jak trzeba 🙂 znam swoje produkty i daje za nie głowe 🙂 bo sama ich uzywam i oczywiscie zapraszam wszystkich na strone http://www.tortowe-dodatki.pl do zobaczenia 🙂

  • mojamalakuchnia.wordpress.com
    Posted at 18:15h, 30 czerwca Odpowiedz

    Ależ mają piękny kolor, cudo! : )

Post A Comment

three + 6 =