Gry Kuchenne - blog nie tylko kucharski | Babka z bakaliami i imbirem
892
post-template-default,single,single-post,postid-892,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.2,vc_responsive

18 Kwi Babka z bakaliami i imbirem

Babka, co to warto mieć ją na swoim Wielkanocnym stole. Jest puszysta, wilgotna, wypełniona bakaliami, miłością i orzeźwiającą nutką świeżego imbiru. Do tego robi się ją naprawdę szybko, grzecznie rośnie, nie pęka, wychodzi z foremki bardzo ochoczo i wygląda totalnie imponująco. Entuzjastyczne przyjęcie przez całą rodzinę, gwarantowane. Dla wszystkich, którzy nie mogą się zdecydować czy upiec drożdżowe czy piaskowe, tęsknią trochę za bożonarodzeniowym piernikiem oraz lubią naprawdę pyszne rzeczy. Ma brytyjskie korzenie, słowiańską dusze i międzynarodową klasę. Panie i panowie, przed Wami babka jak się patrzy. 🙂

[separator top=”10″ style=”dashed”]

ico2Składniki

  • 250 g bakalii (wedle uznania: rodzynki, skórka pomarańczowa, skórka cytrynowa, kandyzowane owoce)
  • 2 łyżki wiśniówki lub wódki
  • 240 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki imbiru w proszku (jeśli chcemy uzyskać intensywniejszy smak, możemy dodać łyżeczkę świeżo tartego imbiru)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 3 pełne łyżki miodu
  • 150 ml mleka

[separator top=”10″ style=”dashed”]

ico1Przepis

1. Bakalie wrzucamy do miski, zalewamy wrzątkiem, dodajemy alkohol i pozwalamy im w tej gorącej kąpieli zabawić do czasu aż uporamy się z ciastem czyli niezbyt długo.

2. Sypkie składniki: mąkę, proszek, sodę, cynamon oraz imbir mieszamy razem i również odstawiamy na chwilę na bok.

3. Oddzielnie ucieramy na puszystą masę mikserem cukier i masło, dodajemy miód i jajka i ucieramy wszystko na gładko.

4. Dodajemy sypką mieszaninę, dolewamy mleko i mieszamy dokładnie, tym razem już łyżką, nie mikserem.

5. Odcedzamy bakalie na sitku, mieszamy je z łyżką lub dwiema mąki i wrzucamy je do naszej masy i – nie będzie tu zaskoczenia – mieszamy wszystko jeszcze kilka razy.

6. Foremkę na babkę natłuszczamy masłem i wysypujemy bułką tartą. Dzięki temu, po upieczeniu, unikniemy rozdzierających scen rozstania babki z formą.

7. Przekładamy ciasto do foremki i wyrównujemy. Żeby nie trwało to wieki i nie doprowadziło do jakiejś brudnej sytuacji, najlepiej użyć do tego celu chochelki.

8. Pieczemy babkę bez termoobiegu na 180 stopni przez równiutkie 50 minut.

9. Sprawdzamy patyczkiem czy nic się nie przykleja i wyciągamy ciasto.

10. Dajemy babce kwadrans na oswojenie się z nową sytuacją, a następnie wsuwamy długi patyczkiem w kilku miejscach między brzegiem ciasta a formy. Odwracamy całość delikatnie i – tadam.

11.Babkę polewamy lukrem pomarańczowym lub cytrynowym. Albo gorzką czekoladą. Obsypujemy małymi cukierkami, migdałowymi płatkami albo co-nam-się-uwidzi.

A teraz zatrzymaj się na chwilę, bo… Właśnie skończyliśmy. Babka jest piękna, pyszna i cała nasza. W sam raz na cudowne święta, których gorąco Wam życzymy.

[separator top=”30″ style=”dashed”]
 
babka wielkanocna
[separator top=”30″ style=”dashed”]

ico6Info

  • Szalenie miło nam móc zdradzić, że powyższa babka rozpoczyna cykl naszej smakowitej współpracy z Miastem Kobiet i zdecydowanie powinniście go obejrzeć również tutaj. Przy okazji musimy się pochwalić, że na www.miastokobiet.pl właśnie, co piątek będzie można znaleźć inspirujący i smakowity przepis naszego autorstwa. W sam raz na weekendowe gotowanie.
  • Wracając do babki i pytań, które mogą się nasunąć: miód wspaniale równoważy ostrość imbiru. Babka nie jest za słodka. Ani zbyt wydumana. Jedynie krótko jest, bo jakoś szybko znika, ale kto powiedział, że możesz upiec tylko jedną?
  • A naszym drogim czytelnikom, łasuchom, zaprzyjaźnionym kucharzom i wszystkim bliskim naszemu sercu ((oraz garnkom :)), życzymy cudownych, ciepłych, pysznych, leniwych i bliskich Świąt. Czyli dokładnie takich, jak być powinny.
No Comments

Post A Comment

fourteen − one =