Gry Kuchenne - blog nie tylko kucharski | Crrrumble z rabarrrbarem
3624
post-template-default,single,single-post,postid-3624,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.2,vc_responsive

08 maja Crrrumble z rabarrrbarem

Przyszła pora na rabarbar. Nareszcie! Kruche ciasto w rabarbarem to absolutne must bake, ale kiedy nasycimy się nim w tym klasycznym wydaniu, dobrze mieć w zanadrzu jakąś alternatywę. Sezonowo, z rozmachem i naprrrawdę pysznie. Crumble to deser, który składa się z chrupiącej kruszonki i owoców, na jakie tylko masz ochotę. U nas dzisiaj kwaskowy rabarbar w towarzystwie cynamonu, migdałów i rodzynków, który bez dwóch zdań, zrobi prawdziwą furrrorę na Waszym stole. Wystarczy chwila w kuchni, pół godziny w piekarniku i już możesz rozpieszczać siebie oraz najbliższych deserem najwyższych lotów. Sprrróbuj koniecznie. 🙂

[separator top=”10″ style=”dashed”]

ico2Składniki

  • 400 g świeżego rabarbaru
  • 5 łyżek cukru, najlepiej brązowego
  • 4 łyżki tartej bułki
  • 4 łyżki rodzynków
  • 4 łyżki migdałów w płatkach
  • 150 g pszennej mąki
  • 80-90 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego albo pół laski świeżej wanilii
  • 100 g zimnego masła
  • 6 łyżeczek cynamonu

Przepis zapełnił okrągłe 4 żaroodporne miseczki o wysokości 2 cm i średnicy 9 cm)

[separator top=”20″ style=”dashed”]

ico1Przepis

1. Płuczemy rabarbar w zimnej wodzie i kroimy go na małe kawałeczki. Tutaj jak zwykle pojawi się problem, czy należy obierać rabarbar? Otóż nie, jeżeli jest młody. Ten z końcówki sezonu może mieć już przykre włókna i wtedy warto pozbyć się zewnętrznej warstwy. Natomiast w pozostałych przypadkach możemy oszczędzić sobie pracy i zachować piękny różowy kolor. Piekarnik doskonale załatwi za nas resztę. 🙂

2. Pokrojony rabarbar zasypujemy cukrem, dodajemy tartą bułkę, masło, sparzone wrzątkiem i odsączone rodzynki oraz migdałowe płatki, mieszamy i podgrzewamy na dość zdecydowanym ogniu nie dłużej niż 10 minut, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.

3. W misce mieszamy mąkę, puder, cynamon, wanilię / cukier waniliowy, dodajemy pokrojone na kawałeczki zimne masło i zagniatamy szybko naszą kruszonkę. Bez obaw, nie chodzi nam tu o uzyskanie zwartego ciasta, wystarczy, że składniki dobrze się ze sobą połączą.

4. Schładzamy kruszonkę w lodówce przez przynajmniej godzinę.

5. I przystępujemy do wielkiego finału. W żaroodpornych miseczkach układamy rabarbar i posypujemy obficie kruszonką.

6. Pieczemy na 180 stopni przez 30 minut bez termoobiegu.

7. Podajemy na ciepło, w towarzystwie lodów, najlepiej waniliowych, którym pozwalamy się rozkosznie roztapiać na kruszonkowej skorupce. Mmmmmm. 🙂

 

795

[separator top=”30″ style=”dashed”]

ico6Info

  • Przepis przygotowany w ramach współpracy z Miastem Kobiet, jako czwarty z naszego smakowitego cyklu.
  • Crumble, to jeden z tych deserów, które urzekły mnie we Francji. Bez obaw, sami z łatwością przygotujecie wspaniałą i światową wersję. 🙂
  • Historia crumble jest nie do końca jasna. W amerykańskiej wersji pojawiło się podobno już w 1864 roku, znane jest również pod nazwami Brown Betty (z jabłkami) oraz Crisp i ponoć należało do ulubionych deserów Nancy i Ronalda Reganów. Z drugiej strony, najczęściej przytaczany rodowód kruszonki z owocami sięga II wojny światowej, Wielkiej Brytanii i pomysłowości wynikającej z problemów z podstawowymi składnikami do wypieków i ich ilością. Bez względu na to jaka jest prawda i ktokolwiek je wymyślił, jesteśmy mu baaardzo wdzięczni.
  • Crumble można przyrządzić z jabłkami, truskawkami, jagodami, malinami, wiśniami, brzoskwiniami i wszystkim, na co tylko mamy ochotę. No i oczywiście z rabarbarem!
  • To także świetny pomysł dla wszystkich, którzy nie czują się zbyt pewnie w towarzystwie swojego piekarnika albo nie mają zbyt dużo czasu, a goście są już bardzo w drodze. Sami przyznajcie, jak go nie kochać? 🙂
1Comment
  • Gosia
    Posted at 15:35h, 10 maja Odpowiedz

    Pycha, pycha, pycha, u mnie też sezon na rabarbar w pełni, zapraszam na ciasto z rabarbarem i truskawkami (,kuchnia lidla,), pycha 🙂

Post A Comment

eighteen − 3 =