29 Sty Zupa pomidorowa mojej Mamy
Zupy z przepisów mojej Mamy mają to do siebie, że robią zawrotną karierę w coraz szerszym gronie osób. Całkiem zasłużenie, bo są po prostu pyszne. Mama kręci z rozbawieniem głową, a my tymczasem przedstawiamy kolejną perełkę. Domowa zupa pomidorowa w wersji zimowej. Najlepsza, kiedy tęsknota za latem dorównuje pragnieniu rozgrzania się od środka i poczuciu sytej błogości. Ta zupa zapewnia to w stu procentach. Esencjonalna i lekka jednocześnie. Tuż po ogórkowej, moja druga najulubieńsza na świecie. Przez cały rok. Co więcej, robi się ją naprawdę prosto. Bulion, ryż, koncentrat, przyprawy, kapka śmietany i gotowe. Panie i Panowie, pora na doskonałą pomidorową.
[separator top=”10″ style=”dashed”]
Składniki
- 1,5 l bulionu
(2 skrzydełka z kurczaka, porcja włoszczyzny, mała cebulka) - torebka ryżu 100 g
- 1,5 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka maki pszennej
- słoiczek koncentratu pomidorowego 90 g
- sól, pieprz, bazylia
- opcjonalnie: 3 grzybki leśne jeśli mamy (świeże, mrożone, suszone)
Z przepisu wychodzi około 6 talerzy zupy.
1. Robimy bulion. Wersja niezdrowa, przeklęta i szybka: do 1,5 litra wody wrzucamy kostkę rosołową i trzymamy na ogniu aż do zagotowania. 🙂 2. Do gotującego się bulionu (nie musi bulgotać, ale ma być w stanie podgorączkowym) wrzucamy ryż. Bez torebki go wrzucamy, tylko ziarenka luzem i pozwalamy się gotować, aż ryż będzie gotowy. Zazwyczaj zajmuje to tyle ile napisano na opakowaniu ryżu, więc dobrze się z nim zapoznać. 3. Teraz jest TEN moment czyli dodajemy przecier pomidorowy. 4. W kubeczku mieszamy łyżkę mąki, 2-3 łyżki wody i łyżkę śmietany na gładko i w takiej postaci dolewamy do naszej zupy. 5. Próbujemy czy nie za mało słona, doprawiamy w razie potrzeby solą, a także pieprzem i suszoną bazylią. Jeśli mamy świeżą, siekamy ją na drobno i dosypujemy dopiero pod koniec gotowania. Czyli jeszcze nie teraz. Natomiast jeśli mamy grzybki, to właśnie w tej chwili dorzucamy je do garnka. 6. Pozwalamy naszej pysznej zupie gotować się jeszcze około 10 minut. I tadam. (Tak, teraz jest moment na dodanie świeżej bazylii.) [separator top=”30″ style=”dashed”]Przepis
Info
Kulinarne Inspiracje
Posted at 21:12h, 29 styczniaUwielbiam pomidorową 🙂
Gry Kuchenne
Posted at 21:13h, 29 stycznia@Kulinarne: Widzę, że u Ciebie dzisiaj też pomidorówka. 😀