Gry Kuchenne - blog nie tylko kucharski | Domowy żurek Taty
630
post-template-default,single,single-post,postid-630,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.2,vc_responsive

26 Lis Domowy żurek Taty

Jaki jest jego sekret? Ma ich kilka. To jaki zakwas. To, że na drugi dzień jest o niebo smaczniejszy. No i przepis! U nas oczywiście ten najlepszy na świecie, bo mojego Taty. 😉 A na dokładkę polecamy bardzo smakowity artykuł o żurku vel barszczu białym traktujący. P.S. Koniecznie trzeba gotować z miłością!
[separator top=”10″ style=”dashed”]

ico2Składniki

  • 2,5 l wody (więcej sprawi, że żurek będzie trochę za mało gęsty)
  • 0,5 l żurku (zakwasu)
  • 4 białe kiełbasy
  • kiełbasa wędzona 1 laska
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziemniaki
  • mała cebula
  • 2-3 liście laurowe, 5-7 ziarenek ziela angielskiego, majeranek, 5-7 ziarenek pieprzu, sól, pieprz mielony
  • 2 grzybki
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki śmietany
  • łyżka smalcu

[separator top=”10″ style=”dashed”]

ico1Przepis

Zakwas

To pierwszy bastion udanego żurku. Można przygotować go samodzielnie, ale trzeba o tym pomyśleć przynajmniej 3 dni wcześniej. Nie jest trudny i pewnie kiedyś pokusimy się, żeby go przyrządzić i przedstawić. Tymczasem wykorzystamy zakupiony pólprodukt. W sklepach jest ich kilkanaście rodzajów i pochodzą od producentów z całej Polski. Niestety nie polecimy żadnej firmy, nie dlatego, żeby nie reklamować. Dobre rzeczy trzeba rozpowszechniać i mówić o nich innym. Problem polega na tym, że jedyny sprawdzony zakwas kupujemy zawsze na Placu targowym od pani Maciejowej, która robi go sama, przywozi do miasta i sprzedaje w butelkach po wódce. Tak więc, tutaj albo wycieczka do Krakowa, albo ryzykowanie z innymi firmami. 🙂

Gotujemy

1. Gotujemy wodę z białą kiełbasą i drugą kiełbasą pokrojoną w kostkę. Białej nie kroimy, ale obieramy ze skórki, goście będą nam za to niewymownie wdzięczni.

2. Gdy woda zacznie bulgotać dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, listek laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, majeranek, łyżeczkę soli i ząbki czosnku przekrojone na ćwiartki. Gotujemy około 30 minut.

3. Po upływie tego czasu dodajemy przez sito zakwas i gotujemy dalej.

4. W między czasie kroimy cebulkę w drobną kostkę i podsmażamy na patelni aż do zrumienienia.

5. Dodajemy cebulkę, grzybki i łyżkę smalcu. Mieszamy kilka razy. Nasz żurek jest już prawie gotowy.

Zagęszczamy

6. Pozostało nam jeszcze trochę zagęścić naszą zupę. Do kubeczka wsypujemy dwie niepełne łyżki mąki, dolewamy odrobinę wody i mieszamy z dwoma łyżkami gęstej śmietany (12% albo 18%). Następnie dolewamy trochę żurku do kubka i mieszamy wszystko dokładnie. Proporcje w kubeczku śmietany z mąką do żurku powinny być mniej więcej 1:1.

7. Wlewamy zawartość kubka powoli do garnka, mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut. Smakujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

[separator top=”30″ style=”dashed”]

ico6Info

  • Podajemy gorący, parujący, na rozgrzewkę, w miseczce albo w wydrążonym chlebku. I rozpływamy się. 🙂 Na noc, gdy już przestygnie, wstawiamy garnek z żurkiem do lodówki albo na zimny balkon. I na drugi dzień rozpływamy się dwa razy bardziej. Smacznego!
  • Można wzbogacić żurek o drobno pokrojony w kostkę i podsmażony boczek wędzony. Dodaje jeszcze większej wyrazistości.
  • I do poczytania po obiedzie – artykuł Grzegorza Ostrowskiego z mniammniam.com Łyżka historii, dużo smakowitych niuansów i cały garnek regionalnych sekretów w przepisach na żurek. Polecamy!
2 komentarze
  • Koziołkowa
    Posted at 13:56h, 01 grudnia Odpowiedz

    A kiełbaskę gdzie kupujemy ?

  • Hiri
    Posted at 11:59h, 12 stycznia Odpowiedz

    Żurek w chlebie :)? Czy stęsknieni fani doczekają się artykułu o drążeniu chleba ?

Post A Comment

2 × one =