Gry Kuchenne - blog nie tylko kucharski | Kaczka z żurawiną, ziołami i pomarańczami
280
post-template-default,single,single-post,postid-280,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.2,vc_responsive

28 Paź Kaczka z żurawiną, ziołami i pomarańczami

Kaczka wywołuje u wielu gotujących atak paniki. Zupełnie niesłusznie. Kaczka nie jest groźna i niczego nam nie zrobi. Chętnie współpracuje, nie jest też wcale trudna do przygotowania, szczególnie w tym wydaniu. Efekty smakowe – wybitne. Jeśli oczywiście przepada się za tym ptaszkiem. My przepadamy. Więc Panie i Panowie – The Duck!
[separator top=”10″ style=”dashed”]
[one_half last=”no”]

ico2Składniki

  • 1 kaczka barbarie (najlepiej 1-1,5 kg) świeża albo mrożona
  • 2 pomarańcze
  • 10 dag żurawiny suszonej / świeżej / w słoiczku
  • oliwa z oliwek
  • dwa ząbki czosnku
  • zioła suszone: majeranek, tymianek, bazylia
  • zioła świeże: tymianek albo bazylia
  • przyprawy: sól, pieprz

[/one_half]
[one_half last=”yes”]

 

Dodatki:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • jogurt naturalny
  • rukola

[/one_half]
[separator top=”10″ style=”dashed”]

ico1Przepis

Kaczka dziwaczka

1. Kaczkę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Jeżeli kupiliśmy mrożoną – 24 h wcześniej wyjmujemy ją z zamrażarki i wstawiamy na talerzu do lodówki. Rozmarznie nam tam elegancko. Kaczka oczywiście jest już z założenia martwa, oskubana i wypatroszona. Jeżeli nie – mamy drobny problem. Załóżmy jednak, że udało nam się być rozsądnym i problem fruwającego pierza nas nie dotyczy. Tak więc jeszcze raz – myjemy i osuszamy. Czasem można znaleźć w środku woreczek z podrobami, szczególnie w wersji mrożonej. Wyjmijmy go i zostawmy w zamrażarce. Przyda nam się kiedy indziej.

2. Czystą i suchą kaczkę nacieramy na zewnątrz i w środku oliwą, przyprawami, rozkrojonym ząbkiem czosnku i ziołami.

3. Do środka wkładamy jedną pokrojoną w cząstki pomarańcze i połowę żurawiny. Na wierzchu układamy kilka plastrów pomarańczy, kilkanaście owoców żurawiny i gałązki tymianku albo bazylii.

4. Niechciane otwory kaczki w razie potrzeby zszywamy białą nitką lub spinamy wykałaczkami.

5. Następnie układamy kaczkę wygodnie na brytfance i wstawiamy do nagrzanego na 200° piekarnika.

W piekarniku

6. Czas pieczenia to około dwie godziny – aż skórka ładnie się zrumieni. Na drugą godzinę można włączyć termoobieg. Co pół godziny kaczkę obracamy z plecków na brzuszek i odwrotnie oraz polewamy sosem, który się z niej wytapia. Jeśli nie będziemy tego robić, będzie niestety za sucha, więc warto o tym pamiętać.

Kaczka z żurawiną, ziołami i pomarańczami

Dodatki

7. Sosy. Będą potrzebne dwa. Żurawinowo – jogurtowy  do kaczki – w rondelku podgrzewamy resztę żurawiny z kilkoma łyżkami jogurtu naturalnego mieszając stanowczo.
I drugi do pieczonych ziemniaczków, czosnkowy – rozgnieciony ząbek czosnku mieszamy z jogurtem, przyprawiamy solą i pieprzem i ewentualnie łyżką majonezu.

8. Pieczone ziemniaczki – gotujemy ziemniaki w mundurkach, po czym kroimy na ćwiartki, posypujemy ziołami i solą. Wstawiamy do piekarnika w żaroodpornym naczyniu około godziny – 45 minut przed końcem pieczenia kaczki

Na stole

8. Kaczkę najwygodniej pokroić nożycami do drobiu, ale przy odrobinie uporu nóż również spełni swoje zadanie. Generalnie jest to jednak najmniej wdzięczny moment całego przygotowywania.

9. Rukolę skrapiamy oliwą, posypujemy solą i podajemy jako dodatek. Ziemniaczki serwujemy w naczyniu w którym się piekły. Sosy do nakładania samodzielnie.
Nie da się ukryć, że gotowe.

Miss Duck

Kwa, kwa!

[separator top=”30″ style=”dashed”]

ico6Info

  • Kaczka nadaje się na każdy obiad czy kolacje, ale ta była urodzinowa i na urodziny smakuje zdecydowanie najlepiej. 🙂
  • Jeśli zamiast barbarie nawinie nam się zwykła kaczka domowa możemy śmiało potraktować ją w powyższy sposób z tym zastrzeżeniem, że czas pieczenia może się wydłużyć.
  • Przepis pochodzi z ulubionego miesięcznika „Kuchnia”.

P.S. Można też przygotować kaczkę w ten sposób…

…ale zdecydowanie nie polecamy. 🙂

1Comment
  • Koziołkowa
    Posted at 16:41h, 30 października Odpowiedz

    Mhm znam to danie, doskonałe !!!!!

Post A Comment

five × 4 =