Gry Kuchenne - blog nie tylko kucharski | Kiszone ogórki
2573
post-template-default,single,single-post,postid-2573,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.2,vc_responsive

28 Lip Kiszone ogórki

Nadchodzi taki moment w życiu, że zamiast z uporem godnym większej sprawy wyrzucać wszystkie puste słoiki, zaczynamy patrzeć na nie łaskawszym okiem. Wtedy już tylko krok dzieli nas od robienia własnych przetworów. Najlepsze kiszone ogórki? Każdy jadł kiedyś te jedne, jedyne i najlepsze, niedościgniony ideał zrobiony przez mamę, babcię czy teściową, do którego żadne inne nie mogą się równać.
Ponieważ dojrzeliśmy do tego by samodzielnie ukisić ogórki, tego lata przedstawiamy przepis mojej Mamy z gwarancją, że będzie domowo, tradycyjnie i przepysznie.

[separator top=”10″ style=”dashed”]

ico2Składniki

  • 2 kg ogórków gruntowych (mniejszych niż większych)
  • 5 litrów wody
  • na każdy litr wody łyżka soli
  • dwie wiązki kopru ogrodowego
  • czosnek – dwie główki
  • świeży chrzan – 1 korzeń
  • ziele angielskie, pieprz w ziarenkach
  • wariant eksperymentalny, który dodaliśmy tylko do części słoików: listek laurowy i kawałki papryczki chili

Przepis na 6 litrowych słoików.

Proporcje na jeden litrowy (albo 900 ml) słoik są takie:
1 słoik = 5-6 małych ogórków, 2-3 ząbki czosnku, kilka gałązek kopru, kawałeczek świeżego chrzanu, po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego. No i wody zagotowanej z solą do pełna.

[separator top=”10″ style=”dashed”]

ico1Przepis

Dwie zasad udanych ogórków

1. Słoiki muszą być całe, z gładkimi zakrętkami bez odprysków czy śladów rdzy. Dlatego nawet jeśli mamy pokaźny arsenał w piwnicy, ale posiada on wymienione usterki lepiej zainwestować w nowe słoiki i zakrętki, albo przynajmniej w same zakrętki.
2. Wybieramy świeże i zgrabne egzemplarze ogórków.

Kisimy ogórki!

1. Gotujemy wodę z solą. Proporcja to 1 łyżka soli na 1 litr wody. Warto raczej odmierzyć miarką niż na oko.

2. Odstawiamy wodę aż do przestudzenia. (Ma być letnia.)

3. Słoiki i zakrętki myjemy, a potem wyparzamy. Można wrzątkiem z czajnika, ale doskonale sprawdzi się też umycie ich w zmywarce.

4. Myjemy ogórki oraz koper. Obieramy czosnek i chrzan, który kroimy na małe słupki długości ok. 2 cm (Ależ on pachnie.)

5. Do każdego słoika wkładamy warstwami koper, czosnek, chrzan i ogórki. Zalewamy przestudzoną wodą i dobrze zakręcamy.

6. Słoiki odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce (może być piwnica) na przynajmniej 3 tygodnie. Przygotowane w ten sposób mogą spokojnie postać do zimy, o ile my sami wytrzymamy.

Uwaga: Ponieważ podczas procesu kiszenia, pomimo zakręconych słoików, woda może nieco wyciekać, dobrze postawić ogórki na starej tacy / talerzu / brytfance, żeby kwaśna woda nie popsuła nam blatu czy podłogi.

[separator top=”30″ style=”dashed”]

ico6Info

  • Powyższy przepis jest na klasyczne, kiszone ogórki, nie mylić z małosolnymi.
  • Ogórki kiszone mają mnóstwo zalet, witaminy C, magnezu, potasu no i przede wszystkim – wodę spod ogórków, która bywa zbawienna. 🙂
  • Kiedy robimy kiszone ogórki? W wakacje. Lipiec i początek sierpnia to idealny moment.
  • Kiszone ogórki są najpopularniejsze w Europie centralnej i wschodniej. Mieszkańcy innych krajów w których nie ma zwyczaju kiszenia patrzą na nie nieufnie, wręcz z niedowierzaniem, że można jeść coś co jest „zepsute”. 😉
  • Jaka jest geneza kiszenia ogórków? Kto je wynalazł? Dla ciekawych bardziej zapraszamy do poczytania wątku na forum historycy.org
  • A i jeszcze jedno. Po co kisić ogórki? To chyba oczywiste. Żeby mieć masę frajdy, żeby znaleźć swój idealny przepis, żeby móc ugotować najlepszą zupę ogórkową na świecie, bo idealnie pasują do pajdy chleba ze smalcem oraz paru innych sytuacji gastronomicznych. 🙂

koper

 

ogorki-kiszone

5 komentarzy
  • Koziołkowa
    Posted at 13:28h, 29 lipca Odpowiedz

    Z pieprzem i zielem angielskim nigdy nie robiłam. Bardzo ciekawa jestem smaku ?

  • Gry Kuchenne
    Posted at 15:12h, 29 lipca Odpowiedz

    My też, ale w razie czego mamy też wspominaną wersję oryginalną Mamy. A ta jest doskonała. 🙂

  • Ola
    Posted at 01:00h, 08 sierpnia Odpowiedz

    Czytając polskie blogi mam wrażenie, że na co drugim znajdziemy przepis na jajecznicę, ogórki kiszone i pierogi 🙂

  • Gry Kuchenne
    Posted at 14:03h, 09 sierpnia Odpowiedz

    @Ola: O nie, a u nas ani pierogów ani jajecznicy. Musimy nadrobić! ;]

  • Boguś
    Posted at 11:18h, 04 sierpnia Odpowiedz

    Witam.
    Bardzo dobry przepis na pewno ogórki są udane.
    Tu przepis na ogórki kiszone małosolne wersji wideo-zapraszam.
    http://youtu.be/4uf8qpeGvmM

Post A Comment

4 × one =