Gry Kuchenne - blog nie tylko kucharski | Kruche ciasto z letnimi owocami i kruszonką
3774
post-template-default,single,single-post,postid-3774,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.2,vc_responsive

25 Lip Kruche ciasto z letnimi owocami i kruszonką

Old fashioned. Kruche ciasto, którego nie powstydziłyby się nasze babcie. Lekko cynamonowy aromat, do tego najlepsze owoce lata, delikatnie zapieczona pianka i chrupiąca kruszonka. Jedno z ulubionych ciast mojej rodziny, które znika w zastraszającym tempie. Warto je upiec i na stałe włączyć do repertuaru letnich wypieków. Najlepsze na drugi dzień, świetnie się przechowuje i znika w błyskawicznym tempie. Na małe i duże okazje. Bo w końcu sobota, też jest jakąś okazją. 🙂 Do dzieła!

[separator top=”10″ style=”dashed”]

ico2Składniki

Ciasto

  • 170 g mąki pszennej
  • 400 g mąki krupczatki
  • 120 g cukru pudru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 łyżeczek cynamonu
  • 250 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 12% albo 18%

Pianka

  • 3 białka
  • kilka łyżek cukru pudru – wedle uznania
  • kilka łyżeczek soku z cytryny

Nadzienie (frużelina ze świeżych owoców)

  • 500 g świeżych owoców (jagody, maliny, truskawki, czereśnie, wiśnie)
  • do 100 g brązowego cukru (albo białego)
  • kilka łyżek soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozmieszanej w kilku łyżkach wody
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku rozpuszczonej w małej ilości wrzątku

Przepis na okrągłą blaszkę o średnicy 27-28 cm.

[separator top=”10″ style=”dashed”]

ico1Przepis

1. Mieszamy mąkę, 120 g cukru pudru, cukier waniliowy i cynamon. Dodajemy posiekane na kawałeczki masło i ucieramy / zagniatamy palcami, aż do uzyskania sypkiej kruszonki. Nie potrwa to długo. Dodajemy żółtka i zagniatamy dalej. Pod koniec dodajemy śmietanę, wcieramy ją szybko w ciasto i formujemy kulę. Należy ją schłodzić w zamrażarce przez około 1-2 godziny.

2. Przygotowujemy frużelinę czyli nasze nadzienie. Do rondelka wrzucamy umyte i obrane owoce. Zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny i podgrzewamy do roztopienia cukru, mieszając od czasu do czasu. Ponieważ nie chcemy, żeby wyszedł nam kompot, zdecydowanie nie pozwalamy na zagotowanie się.

3. Dodajemy mąkę z wodą, mieszamy i zdejmujemy z pieca. Do szklanki z rozpuszczoną żelatyną dodajemy kilka łyżek ciepłego soku z owoców, mieszamy i wlewamy całość do rondelka, dla odmiany, mieszając dokładnie. Odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia. Kiedy już wszystko się schłodzi, można zaryzykować jakiś czas w lodówce.

4. Pora na pierwszą rundę pieczenia. Około 1/5 ciasta odrywamy i odkładamy zawinięte w folię do lodówki. Resztą wyklejamy formę, nie pomijając boków. Jeśli mamy sprawdzoną formę, na przykład do tarty, papier do pieczenie jest zbędny. Nakłuwamy wylepiony spód widelcem w kilkunastu miejscach i pieczemy na 200 stopni 20 – 25 minut. Spód ma być upieczony na rumiano do suchego patyczka. Ważne, żeby nic nam nie opadło, bo jak opada, to nie jest za dobrze, na czas nagrzewania piekarnika, formę z ciastem chowamy do lodówki.

5. Upieczony spód wyciągamy i studzimy.

6. Ubijamy puszystą pianę z białek, cukru pudru (ilość wedle uznania) i soku z cytryny.

7. Wykładamy na spód frużelinę, na nią delikatnie pianę i posypujemy resztą ciasta utartego na dużych oczkach.

8. Pieczemy na 160 – 170 stopni aż do zrumienienia pianki i kruszonki. Zajmie to w zależności od kaprysów piekarnika od 20 minut wzwyż. Należy obserwować sprawę. Po kwadransie normalnego pieczenia, można przełączyć się tylko górną grzałkę jeżeli nasz piekarnik pozwala na takie ekscesy.

9. Ciasto właśnie jest gotowe. Studzimy i uszczęśliwiamy nim, kogo tylko mamy ochotę.

krucha tarta z jagodami
 

[separator top=”30″ style=”dashed”]

ico6Info

  • Klasyczne, kruche ciasto zdecydowanie nabiera smaku i charakteru na drugi dzień. Dlatego spokojnie możemy je upiec dzień wcześniej.

  • Owoce można wybierać dowolnie, wedle upodobań albo tego, co akurat kupiliśmy w szale letniego polowania w warzywniaku.

  • Przepis to kombinacja własna stworzona na podstawie przepisu z książki Ewy Aszkiewicz „Słodka kuchnia polska”, która wynalazłam w księgarni i jest ostatnio moją absolutną faworytką w kwestii wszystkich wypieków. Frużelina zrobiona według wskazówek z książki „Moje Wypieki i desery” Doroty Świątkowskiej.

  • Przepis na ciasto sprezentowaliśmy również Miastu Kobiet w ramach naszej słodkiej współpracy.

    Kącik edukacyjny

  • Co to jest frużelina? To świeże owoce w lśniącym, delikatnym żelu, przypominające konsystencją nie zastygnięty kisiel. Wbrew obawom nie jest bardzo słodka. Jej słodycz zależy od tego ile cukru dodamy. My dajemy niewiele, tyle, żeby lekko wydobyć smak owoców i przełamujemy całość sokiem z cytryny. Genialny dodatek do ciast, tortów, deserów, gofrów, naleśników i innych słodkości. Robi się super łatwo. Jeżeli jest upał, warto przygotować ją trochę wcześniej, żeby zdążyła zastygnąć i wystygnąć.

  • Czy można piec frużelinę? Jak najbardziej. Nic złego się z nią nie dzieje, trochę gęstnieje po upieczeniu i jest naprawdę przepyszna.

Smacznego!

2 komentarze
  • Lena
    Posted at 12:31h, 25 lipca Odpowiedz

    Jakie apetyczne 🙂

  • gin
    Posted at 23:36h, 27 lipca Odpowiedz

    Mmm, boskie to ciacho 🙂 Wcale się nie dziwię, że rodzinka je uwielbia 🙂

Post A Comment

13 − 8 =