06 Lip Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką
„Kupiłem rzewień, upieczesz ciasto?” Tak pan Daniel wprawdzie nie powiedział, ale mógłby, bo przyprowadził ze sobą dorodną wiąchę młodziutkiego rabarbaru, a tak właśnie brzmi jego druga, mało znana nazwa. Ciasto z rabarbarem, bezkdyskusyjna oznaka, że nadeszło lato. Słodko-kwaśne albo kwaśno-słodkie, zależy od proporcji. Kojarzy mi się z dzieciństwem, bo wtedy było chyba bardzo w modzie wśród mam i babć. Potem nie wiedzieć czemu na kilka lat zniknęło mi z horyzontu. Dzisiaj na szczeście wraca do łask, więc panie (i panowie) – pora na rabarbar. Ahh, i omal zapomnieliśmy uprzedzić – ciasto jest totalnie doskonałe. 🙂
[separator top=”10″ style=”dashed”][one_half last=”no”]
Składniki
Ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 185 g masła
- 3 duże żółtka
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
[/one_half]
[one_half last=”yes”]
Nadzienie
- 1 kg rabarbaru (niespełna kilogram też wystarczy)
- 6 łyżek cukru (może być brązowy)
- dżem truskawkowy (albo inny) do posmarowania spodu
- 2 łyżki bułki tartej
Kruszonka
- 185 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 125 g masła
- cukier waniliowy (1 opakowanie)
[/one_half][separator top=”10″ style=”dashed”]
Przepis
Spód idealny
1. W wygodnej misce mieszamy przesianą makę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone na kawałki masło i siekamy dokładnie nożem całość mikstury.
2. Dorzucamy żółtka oraz śmietanę i wyrabiamy szybko i sprawnie kruche ciasto. (Jak to kruche, będzie się kruszyć i lepić nieprzyzwoicie, ale szybciej niż się spodziewamy uda nam sie zapędzić je w jako tako jednolita całość). Formujemy kulkę i wkładamy do schłodzenia do lodówki na pół godziny.
3. Po 30 minutach wyjmujemy ciasto i trzemy na tarce o grubych oczkach prosto do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. (Po co? Po co? Takie jest lepsze. Uwierzcie. :))
4. Upewniamy się, że dno formy (a także boki, jeśli używamy blaszki do tart) jest dokladnie wylepione ciastem i podpiekamy je w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10-12 minut. Wyciągamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Obłędne nadzienie
5. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałeczki około 1 cm długości.
(Czy zawsze trzeba obierać rabarbar? Ten młodziutki, bardziej zielony niż czerwony – nie. Ten dojrzalszy tak, bo inaczej włókna i zęby… Po prostu trzeba go obrać.)
6. Na dużą, suchą i rozgrzaną patelnię wyrzucamy pokrojony rabarbar, dosypujemy cukier i mieszamy przez kilka minut aż puści sok. Po tym czasie odsączamy na durszlaku i nadzienie gotowe.
Kruszonka grzechu warta
7. Mąkę z cukrami (zwykłym i waniliowym) zalewamy gorącym roztopionym w rondelku z masłem i wszystko razem dokładnie ze sobą mieszamy. (Prosta i błyskawiczna receptura, a kruszonka wychodzi niebiańska.)
Grande finale
8. Smarujemy przestygnięty spód dżemem, wykładamy rabarbar, posypujemy bułką tartą, a na wierzch po prostu kruszmy kruszonkę.
9. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut. Przestudzone (jeśli doczeka) posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
[separator top=”30″ style=”dashed”]
Info
- Przepis z bloga budzącego nasz szczery zachwyt, znanego szeroko i długo – Moje Wypieki.
- Żaden z przepisów na ciasto z rabarbarem (bo tak, było ich kilka :)), chociaż pyszne, nie umywały się do tego.
- Jeśli ktoś uważa inaczej, niech nie zawaha się podać swojej receptury. Chociaż oczywiście i tak mu nie uwierzymy.
- I pora konczyć, bo trzeba walczyć o ostatni kawałek ciasta i gonić lato! 🙂
halina
Posted at 20:58h, 07 lipcauwielbiam rabarbar, więc to ciasto na pewno sprostałoby wymaganiom moich kubków smakowych – pozdrawiam :)))