Gry Kuchenne - blog nie tylko kucharski | Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką
2086
post-template-default,single,single-post,postid-2086,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.2,vc_responsive

06 Lip Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką

„Kupiłem rzewień, upieczesz ciasto?” Tak pan Daniel wprawdzie nie powiedział, ale mógłby, bo przyprowadził ze sobą dorodną wiąchę młodziutkiego rabarbaru, a tak właśnie brzmi jego druga, mało znana nazwa. Ciasto z rabarbarem, bezkdyskusyjna oznaka, że nadeszło lato. Słodko-kwaśne albo kwaśno-słodkie, zależy od proporcji. Kojarzy mi się z dzieciństwem, bo wtedy było chyba bardzo w modzie wśród mam i babć. Potem nie wiedzieć czemu na kilka lat zniknęło mi z horyzontu. Dzisiaj na szczeście wraca do łask, więc panie (i panowie) – pora na rabarbar. Ahh, i omal zapomnieliśmy uprzedzić – ciasto jest totalnie doskonałe. 🙂

[separator top=”10″ style=”dashed”][one_half last=”no”]

ico2Składniki

Ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 185 g masła
  • 3 duże żółtka
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany

[/one_half]

[one_half last=”yes”]

Nadzienie

  • 1 kg rabarbaru (niespełna kilogram też wystarczy)
  • 6 łyżek cukru (może być brązowy)
  • dżem truskawkowy (albo inny) do posmarowania spodu
  • 2 łyżki bułki tartej

Kruszonka

  • 185 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 125 g masła
  • cukier waniliowy (1 opakowanie)

[/one_half][separator top=”10″ style=”dashed”]

ico1Przepis

Spód idealny

1. W wygodnej misce mieszamy przesianą makę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone na kawałki masło i siekamy dokładnie nożem całość mikstury.

2. Dorzucamy żółtka oraz śmietanę i wyrabiamy szybko i sprawnie kruche ciasto. (Jak to kruche, będzie się kruszyć i lepić nieprzyzwoicie, ale szybciej niż się spodziewamy uda nam sie zapędzić je w jako tako jednolita całość). Formujemy kulkę i wkładamy do schłodzenia do lodówki na pół godziny.

3. Po 30 minutach wyjmujemy ciasto i trzemy na tarce o grubych oczkach prosto do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. (Po co? Po co? Takie jest lepsze. Uwierzcie. :))

4. Upewniamy się, że dno formy (a także boki, jeśli używamy blaszki do tart) jest dokladnie wylepione ciastem i podpiekamy je w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10-12 minut. Wyciągamy i odstawiamy do przestygnięcia.

Obłędne nadzienie

5. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałeczki około 1 cm długości.
(Czy zawsze trzeba obierać rabarbar? Ten młodziutki, bardziej zielony niż czerwony – nie. Ten dojrzalszy tak, bo inaczej włókna i zęby… Po prostu trzeba go obrać.)

6. Na dużą, suchą i rozgrzaną patelnię wyrzucamy pokrojony rabarbar, dosypujemy cukier i mieszamy przez kilka minut aż puści sok. Po tym czasie odsączamy na durszlaku i nadzienie gotowe.

Kruszonka grzechu warta

7. Mąkę z cukrami (zwykłym i waniliowym) zalewamy gorącym roztopionym w rondelku z masłem i wszystko razem dokładnie ze sobą mieszamy. (Prosta i błyskawiczna receptura, a kruszonka wychodzi niebiańska.)

Grande finale

8. Smarujemy przestygnięty spód dżemem, wykładamy rabarbar, posypujemy bułką tartą, a na wierzch po prostu kruszmy kruszonkę.

9. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut. Przestudzone (jeśli doczeka) posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
[separator top=”30″ style=”dashed”]

ico6Info

  • Przepis z bloga budzącego nasz szczery zachwyt, znanego szeroko i długo – Moje Wypieki.
  • Żaden z przepisów na ciasto z rabarbarem (bo tak, było ich kilka :)), chociaż pyszne, nie umywały się do tego.
  • Jeśli ktoś uważa inaczej, niech nie zawaha się podać swojej receptury. Chociaż oczywiście i tak mu nie uwierzymy.
  • I pora konczyć, bo trzeba walczyć o ostatni kawałek ciasta i gonić lato! 🙂

rabarbar

 

kruche ciasto rabarbar

1Comment
  • halina
    Posted at 20:58h, 07 lipca Odpowiedz

    uwielbiam rabarbar, więc to ciasto na pewno sprostałoby wymaganiom moich kubków smakowych – pozdrawiam :)))

Post A Comment

five × four =