Gry Kuchenne - blog nie tylko kucharski | Kruche wyciskane ciasteczka z marmoladą
3108
post-template-default,single,single-post,postid-3108,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.2,vc_responsive

29 Lis Kruche wyciskane ciasteczka z marmoladą

„I dwadzieścia pięć deko tych ciasteczek marmoladą” „Oj, wyszło trochę więcej, może być trzydzieści?” Mogło być. Zawsze. W cukierni na dole kruche ciastka na wagę z kółkiem marmolady na środku. Karbowane, takie jak nasze albo w kształcie gwiazdek. Znowu muszę napisać, że to jeden ze smaków dzieciństwa, ale tak to już chyba jest w kuchni, że nieodłącznie smaki przeplatają się ze wspomnieniami. To nie są dobre ciastka. 🙂 To jedne z tych Złych Wypieków, przeciągających na ciemną stronę łakomstwa i nieumiarkowania. Nie da się zjeść jednego czy dwóch. Przestajesz liczyć po dziesięciu.
[separator top=”10″ style=”dashed”]

ico2Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 220 g masła wyjętego wcześniej z lodówki albo lekko podtopionego w rondelku
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • kilka łyżek syropu waniliowego (jeśli nie mamy, możemy pominąć)
  • laska świeżej wanilii lub kilka kropel olejku waniliowego
  • szczypta soli
  • Do nadziewania: marmolada, gęsta konfitura lub dżem z kawałkami owoców

Z przepisu wyszło nam jakieś 200 ciasteczek. Kiedy już otrząśniecie się z tej liczby, śpieszę donieść, że były to naprawdę małe ciasteczka. Jeśli zrobimy większe, ich ilość powinna zmaleć do rozsądniejszej. 😉

Jeśli zależy nam na kształcie, nie obejdzie się bez wyciskarki / jednorazowego rękawa cukierniczego z końcówką w gwiazdkę. Jeśli niekoniecznie, wystarczy foremka do wycinania kształtów albo coś o średnicy mniejszej od szklanki, ale większej od kieliszka.

[separator top=”10″ style=”dashed”]

ico1Przepis

1. Zaczynamy. W misce ucieramy mikserem masło i cukier puder na gładką masę.

2. Dodajemy żółtka, wanilię, syrop i miksujemy dalej.

3. Mieszamy w osobnej misce mąki z solą i dosypujemy stopniowo do masy miksując do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji.

Cała operacja zajmie dosłownie kilka minut. Do miksowania nie potrzebny jest hak, w zupełności wystarczą standardowe mieszadła. Z braku miksera, ciasto można też bez problemu wyrobić ręcznie, zwłaszcza, że dzięki mącę ziemniaczanej nie jest nadmiernie klejące.

4. Dużą, płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia.

5. Wkładamy po porcji maso-ciasta do rękawa i za pomocą końcówki wyciskamy ciastka o okrągłym kształcie. Ciasteczka rosną nieznacznie, więc wystarczą im małe odstępy.

6. Na środek każdego nakładamy porcję marmolady lub dżemu.

7. Pieczemy w piekarniku bez termoobiegu w 180 stopniach. Czas pieczenia zależy od indywidualnych preferencji naszego pieca – od 10 do 14 minut.

I potem kolejną blachę, i kolejną… 🙂

ciastka kruche z marmolada

 

[separator top=”30″ style=”dashed”]

ico6Info

  • Przepis z „Moje wypieki i desery” Doroty Świątkowskiej, którą to książkę eksploatujemy ostatnio przy każdej okazji i za każdym razem utwierdzamy się w przekonaniu, że przepis autorki mojewypieki.com to absolutna gwarancja boskiego smaku.
  • Ciasto na ciasteczka jest z tego rodzaju, że bardzo ładnie zachowuje podczas pieczenia nadany mu kształt, właśnie dlatego nadaje się doskonale do wyciskania
  • Kruche ma to do siebie, że dobrze mu robi jak sobie po upieczeniu poleży przynajmniej dzień. W tym wypadku jest obłędne zaraz po wyjęciu z pieca, a z każdym dniem jego smak jeszcze narasta.
  • Dużo ciasteczek, dużo radości. Dzieci pokochają od pierwszego wejrzenia, jeśli tylko dorośli nie zeżrą wszystkiego wcześniej.
  • Upiec zdecydowanie.
6 komentarzy
  • Amber
    Posted at 14:18h, 29 listopada Odpowiedz

    Piękne!
    I chyba je jutro upiekę…

  • Gry Kuchenne
    Posted at 14:21h, 29 listopada Odpowiedz

    Warto, bo smakują obłędnie. 🙂

  • jola8000, ciastko-joli.blogspot.com
    Posted at 14:32h, 29 listopada Odpowiedz

    Super ciasteczka , chętnie bym wyprobowała tylko nie mam rękawa cukierniczego

  • Gry Kuchenne
    Posted at 14:39h, 29 listopada Odpowiedz

    Jola – można spokojnie wycinać foremką albo szklanką. Ciasto jest na tyle gęste i zwarte, że da radę. 🙂

  • Andźka
    Posted at 15:18h, 29 listopada Odpowiedz

    Oj tak, zgadzam się w 100% Również nie mogę się im oprzeć i nie liczę. Przestałam już dawno liczyć ilość, jaką pochłaniam! I za nic robię sobie uwagi na temat składników zawartych w tych kupnych ciastkach- nadal je lubię i nic mnie od nich nie jest w stanie odwieźć! Chociaż przyznaję bez bicia, że z chęcią zjadłabym wersji pewnej- Twojej. Piękne wyciskańce!
    Pozdrawiam 🙂

  • Gry Kuchenne
    Posted at 23:10h, 01 grudnia Odpowiedz

    Andźka – dziękujemy bardzo za miłe słowa. 🙂

Post A Comment

8 + nine =