Gry Kuchenne - blog nie tylko kucharski | Kuchnia
15512
paged,page-template,page-template-blog-masonry,page-template-blog-masonry-php,page,page-id-15512,paged-4,page-paged-4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.2,vc_responsive
Muffinki ze śliwkami z kruszonką i cynamonem

Kiedy prawie rok temu zakładaliśmy naszego bloga, jednym z pierwszych przepisów było kruche ciasto w kratkę właśnie ze śliwkami. Ponieważ jesień zaczyna panoszyć się naprawdę w zastraszającym tempie, musimy dotrzymać jej kroku. Śliwki są wprawdzie dostępne przez całe lato, ale...

Pyszna tarta z morelami

Kilka podejść do morelowych wypieków i osiągnęliśmy stan absolutnej doskonałości. Dzisiejsza tarta to jeden z "tych przepisów". W dodatku jest super szybka w przygotowaniu (nie trzeba jej podpiekać) i równie szybko znika z talerzyków. Przy okazji jako wielcy miłośnicy kruchego...

Kiszone ogórki

Nadchodzi taki moment w życiu, że zamiast z uporem godnym większej sprawy wyrzucać wszystkie puste słoiki, zaczynamy patrzeć na nie łaskawszym okiem. Wtedy już tylko krok dzieli nas od robienia własnych przetworów. Najlepsze kiszone ogórki? Każdy jadł kiedyś te jedne,...

Szybkie letnie ciasto z owocami i galaretką

Będzie trochę nostalgicznie i trochę bulwersująco. Dzisiaj jedno z ciast, które smakuje dla mnie dzieciństwem. A było tak. Wakacje, ośrodek domków letniskowych, wczesne lata 90, pierwsze grille, masa dzieciaków do zabawy, całe dni nad rzeką, słodki zapach lata i...

Świeże mule z chili, czosnkiem i pomidorami

Czarne skorupki ze złotą perła w środku. Zamarzyły nam się i w pierwszym odruchu mieliśmy iść do restauracji. A potem zamarzyło nam się, żeby zrobić je w domu, ale dokładnie takie jakie mają być. Soczyste, ociekające sosem, czosnkowe, z pomidorami...

Mintaj z pieca w towarzystwie szparagów

To dziwne warzywo zdecydowanie należy do naszych ulubieńców. O zgrozo odkryłam je dopiero niedawno i łakomie staram się nadrobić wszystkie stracone nie-szparagowe lata. Jego jedyna wada to fakt, że ma tak niesprawiedliwie krótki sezon. Gdyby ktoś jeszcze miał wątpliwości, to...

Sałatka ze świeżym szpinakiem, fetą i truskawkami

Szpinak kocha truskawki i to z wzajemnością. Nasza sałatka to prawdziwe smakowe arcydzieło i chociaż przygotowanie jej zajmie nam zaledwie parę minut to efekt jest zachwycający. Lekko, letnio, nietypowo i pysznie. A wszystko młode, pachnące, zdrowe - można objadać się...

Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką

"Kupiłem rzewień, upieczesz ciasto?" Tak pan Daniel wprawdzie nie powiedział, ale mógłby, bo przyprowadził ze sobą dorodną wiąchę młodziutkiego rabarbaru, a tak właśnie brzmi jego druga, mało znana nazwa. Ciasto z rabarbarem, bezkdyskusyjna oznaka, że nadeszło lato. Słodko-kwaśne albo kwaśno-słodkie,...

Królik w czerwonym winie z rozmarynem

Lubimy wyzwania. I chociaż podobno zawsze chodzi przede wszystkim o to, żeby króliczka gonić, to nam tym razem zdecydowanie chodziło o to, żeby go upiec. I zjeść. Udało się pierwszorzędnie, wybacz Alicjo. ;) Jak smakuje królik? Doskonale. Soczyste, delikatne mięso genialnie...

Podpłomyki z czarnymi oliwkami i rozmarynem

Cieniutkie, gorące, kruche, z dużą ilością ziół, oliwkami, może suszonymi pomidorkami. Jak wszystko w historii kuchni, co powstało z potrzeby i biedy - są doskonałe. Wprawdzie nie piekliśmy ich wzorem pierwszych Słowian na rozpalonych kamieniach (niestety), ale rozgrzany do czerwoności...