Gry Kuchenne - blog nie tylko kucharski | Kuchnia
15512
paged,page-template,page-template-blog-masonry,page-template-blog-masonry-php,page,page-id-15512,paged-5,page-paged-5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.2,vc_responsive
Fioletowe babeczki z jagodami

Czy można upiec fioletowe ciasto? A czemu nie? W dzisiejszym odcinku babeczki w kolorze purpury z jagodami i żurawiną. Wyjątkowe, pyszne, wilgotne i rozpływające się w ustach. W dodatku niesamowicie proste i szybkie. I co najważniejsze, zupełnie nie zawierają Photoshopa....

Pączki roku

Pączki, a po śląsku kreple. Swój samozwańczy tytuł Pączków Roku zawdzięczają niebiańskiemu smakowi, rozpływającemu się w ustach ciastu i nadzieniu z róży za które można sprzedać duszę. Grzeszna przyjemność w stylu retro. Stara cukiernia, haftowana serwetka, przedwojenne maniery i lukrowane pączki. Przepis...

Spaghetti carbonara

Jeśli chodzi o carbonarę to mamy u nas w kuchni mały spór w doktrynie. Boczek, cebula, pieprz, zioła, śmietanka 30%, makaron...

Pierniczki na choinkę

Nie ma już czasu na zwlekanie, odkładanie na później i marudzenie. Najwyższa pora upiec pierniczki na choinkę, tym bardziej, że nasze ciasto musi spędzić całą dobę w lodówce. Jest coś magicznego w serduszkach i konikach z piernika, coś co wzrusza...

Domowy żurek Taty

Jaki jest jego sekret? Ma ich kilka. To jaki zakwas. To, że na drugi dzień jest o niebo smaczniejszy. No i przepis! U nas oczywiście ten najlepszy na świecie, bo mojego Taty. ;) A na dokładkę polecamy bardzo smakowity artykuł...

Orkiszowe ciastka z nutellą

Nutelli nikomu przedstawiać nie trzeba. Jak smakują ciastka z jej dodatkiem? Rozkosznie. Konfitura z róży z sokiem z cytryny dodaje im świeżości. Leciutkie, pachnące, miękkie i pyszne. Dzięki mące orkiszowej nabierają charakteru. A przepis tak krótki i prosty, że nawet...

Tarta z szynką wędzoną dymem, mozzarellą, rukolą i pomidorami

Ta tarta zdecydowanie nie jest pizzą, chociaż mogłaby próbować kogoś nabrać swoim wyglądem. Z pierwszym kęsem rozwiewamy wszelkie wątpliwości i wpadamy w matnię, bo strasznie trudno oderwać się od smaku jej uzależniającego nadzienia i kruchego ciasta. Pieczesz na własną odpowiedzialność. [separator top="10"...

Łosoś z pieca ze szpinakiem i prażonymi migdałami

Z rybami bywa niebezpiecznie, ze szpinakiem jeszcze bardziej. Nie każdy lubi, nie każdy jada. Ale jeśli zaryzykujemy to w expresowym tempie wyczarujemy eleganckie i naprawdę smakowite danie. Łosoś pieczony w piecu pod kołderką ze szpinaku - soczysty, cytrynowo-ziołowy, po prostu...

Piernikowe muffiny z dynią i pomarańczą

Już nie jesienne, jeszcze nie zimowe. Nasza dzielna dynia w towarzystwie pomarańczy, gorzkiej czekolady, cynamonu oraz przyprawy do piernika radzi sobie wyśmienicie. Muffiny rosną jak szalone, smakują bajkowo i nie pozwalają poddać się listopadowej melancholii. Definitywnie - must bake. :) [separator top="10"...

Krem z dyni z grzankami

Szybko, szybko, bo sezon na dynię zaraz się skończy. Gęsty, parujący, lekko pikantny. Krem z tego silnego, spokojnego  i zadowolonego z siebie warzywa ma właściwości magiczne - ogrzewa nie tylko ciała, ale i dusze. Prosty w przygotowaniu, daje efekt na...