Gry Kuchenne - blog nie tylko kucharski | Lasagne ze szpinakiem, łososiem i fetą
3081
post-template-default,single,single-post,postid-3081,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.2,vc_responsive

24 Lis Lasagne ze szpinakiem, łososiem i fetą

Klasyczna lasagne to mięso wieprzowe, wołowina, beszamel, sos pomidorowy i parmezan. No i oczywiście ten zabawny prostokątny makaron. Na szczęście w kuchni, jak i w malarstwie, nie tylko klasyka ma znaczenie. Nasza druga ukochana wersja lasagne to właśnie ta ze szpinakiem, łososiem i fetą. Od starszej siostry z powodzeniem pożyczyła sos beszamelowy no i oczywiścię makaron. Zamiast pomidorów lepiej pasuje jej jogurt i czosnek. Jak smakuje? Jeśli tylko lubisz szpinak i łososia – niebo w gębie, bo to danie jest zdecydowanie mistrzowskim połączaniem smaków. Historia lasagne to historia warstw, która jak wszystko co dobre, sięga czasów starożytnych Greków i Rzymian. Tymczasem nadeszła już najwyższa pora na przepis. Masz ochotę na makaron ze szpinakiem i łososiem? Zrób naszą lasagne!

[separator top=”10″ style=”dashed”]

ico2Składniki

Nadzienie

  • 400g świeżego łososia
  • cytryna
  • 600 g mrożonego siekanego szpinaku (w sezonie – nieco ponad 1 kg świeżego)
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • opakowanie sera feta 250g
  • kostka parmezanu do utarcia ok. 150 g

Sos beszamelowy

  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • przyprawy: sól, pieprz (najlepiej biały), gałka muszkatołowa

Sos czosnkowy

  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • zioła do przyprawienia

Naszą lasagne piekliśmy w naczyniu żaroodpornym o wymiarach 23 x 23 cm. Jeśli chcesz użyć czegoś nieznacznie większego – zwiększ tylko nieco ilość łososia, reszta wystarczy. Jeżeli Twoje naczynie jest zdecydowanie większe, albo planujesz zrobić więcej warstw – zwiększ ilość wszystkich składników proporcjonalnie.

[separator top=”10″ style=”dashed”]

ico1Przepis

Łosoś
1. Rybę pozbawiamy skóry, wybieramy ości jeśli są obecne, myjemy i osuszamy. Tak przygotowaną posypujemy solą, pieprzem i nacieramy sokiem z cytryny.
2. Na patelni grillowej bez tłuszczu lub na zwykłej z odrobiną oliwy z oliwek podsmażamy łososia w całości. Wystarczy naprawdę kilka minut. Wyciągamy na talerz i odstawiamy na chwilę na bok. Nie musimy rozdrabniać go wcześniej, zrobimy to podczas układania w naczyniu.

Szpinak
3. Szpinak wrzucamy do dużego rondla i gotujemy kilka minut, aż do całkowitego rozmrożenia. Przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, dwoma ząbkami wyciśniętego czosnku, kilkoma łyżkami jogurtu naturalnego i kilkoma łyżkami soku z cytryny. (Świeży myjemy i siekamy na paski.)
4. Gotowy szpinak odsączamy z nadmiaru soku na sitko, jeśli tego nie zrobimy, nasza lasagne może odpłynąć.

Beszamel
5. W garnuszku roztapiamy masło, dosypujemy mąki i mieszamy na gładką masę. Dolewamy stopniowo mleko cały czas mieszając. Sos będzie gotowy kiedy lekko zgęstnieje i stanie się gładki. Jeśli nie gęstnieje, zwiększmy trochę ogień, ewentualnie dosypmy łyżkę lub dwie mąki – byle nie przesadzić. Najważniejsze to jednak trochę cierpliwości i to żeby cały czas mieszać.
6. Po zgęstnieniu pozwalamy mu się pogotować kilka minut i nie pozwalamy się przypalić. Znaczy – nadal mieszamy.
7. Kiedy już w końcu przestaniemy mieszać, odstawiamy garnek z pieca i przyprawiamy solą, pieprzem (najlepiej białym) oraz gałką muszkatołową. Jest pyszny.

Sos jogurtowo-czosnkowy
8. Mieszamy w kubeczku jogurt, dwa wyciśnięte ząbki czosnku, majonez i zioła.

Układanie i pieczenie
9. Smarujemy naczynie grubą warstwą beszamelu, układamy makaron – warstwy mogą zachodzić na siebie. Następnie wykładamy połowę szpinaku i smarujemy sosem jogurtowo-czosnkowym. Jako kolejną warstwę układamy rozdrobnionego łososia i posypujemy go pokruszoną fetą. Kładziemy drugą warstwę makaronu i powtarzamy kolejność.
10. Na wierzch kładziemy ostatnią, trzecią warstwę makaron, smarujemy sosem beszamelowym i posypujemy gęsto parmezanem.
11. Pieczemy 40 minut w temperaturze 175 stopni, bez termoobiegu. W połowie pieczenia przykrywamy naczynie folię aluminiową – uchronimy w ten sposób parmezan przed przypaleniem i wyschnięciem.

lasagne szpinak losos

lasagne ze szpinakiem

lasagne

[separator top=”30″ style=”dashed”]

ico6Info

Przygotowywanie lasagne, zwłaszcza jeśli to pierwszy lub jeden z pierwszych razy, może rodzić kilka pytań, dlatego staramy się odpowiedzieć na nie poniżej.

  • Czy trzeba podgotowywać makaron? Prawie na pewno nie. Na opakowaniu na pewno będzie taka informacja, więc postępujmy zgodnie z nią. W większości przypadków makaron jest przygotowany do pieczenia i gdybyśmy wrzucili go nawet na chwilę do wrzątku – popsujemy sprawę.
  • Ile trzeba podsmażać łososia przed pieczeniem? Widziałam w sieci przepisy, które zalecają, żeby najpierw samą rybę piec 30 minut, a potem jeszcze w lasagne – kolejne czterdzieści. Zdecydowanie odradzamy. Łosoś w piecu w jednym kawałku potrzebuje nie więcej niż pół godziny. A tutaj mamy wersję rozdrobnioną. Obawiam się, że fundując mu tyle czasu, zabilibyśmy jego soczystość. Kilka minut na patelni w zupełności wystarczy. Sprawdzone.
  • Czy można zamiast parmezanu użyć innego sera? Jeśli będzie to ser typu parmezan, jak najbardziej. Jeśli jednak w lodówce mamy goudę czy ementaler – raczej odradzamy. To już nie będzie ten smak.
  • Ile warstw powinna mieć lasagne? Wszystko zależy od naszej inwencji. Klasyczną bolońską, lepiej zrobić z większej ilości warstw – trzech lub czterech. Nasza, ponieważ ma więcej składników, w zupełności sprawdza się w wersji dwuwarstwowej – makaron, nadzienie, makaron, nadzienie i na wierzch ostatnia warstwa makaronu. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić ich więcej, pamiętajmy jednak wtedy o zwiększeniu proporcji.
  • Lasagne to danie, które zazwyczaj zostaje na następny dzień. Po wystygnięciu przechowujemy je w lodówce i podgrzewamy w piekarniku. Będzie równie pyszne jak tuż po upieczeniu. Smacznego!
No Comments

Post A Comment

three × 3 =