Gry Kuchenne - blog nie tylko kucharski | Łosoś z pieca ze szpinakiem i prażonymi migdałami
519
post-template-default,single,single-post,postid-519,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.2,vc_responsive

11 Lis Łosoś z pieca ze szpinakiem i prażonymi migdałami

Z rybami bywa niebezpiecznie, ze szpinakiem jeszcze bardziej. Nie każdy lubi, nie każdy jada. Ale jeśli zaryzykujemy to w expresowym tempie wyczarujemy eleganckie i naprawdę smakowite danie. Łosoś pieczony w piecu pod kołderką ze szpinaku – soczysty, cytrynowo-ziołowy, po prostu doskonały.
[separator top=”10″ style=”dashed”]

ico2Składniki

  • dwa kawałki surowego łososia, najlepiej bez ości
  • 1/4 porcji mrożonego szpinaku (100 g)
  • 20 g obranych migdałów – w płatkach albo w słupkach
  • cytryna
  • pół główki czosnku
  • sól, pieprz, bazylia, tymianek
  • oliwa
  • kilka ziemniaków

Niezbędna będzie również folia aluminiowa.

Proporcje przewidziane dla 2 osób, dla większej ilości gości – po prostu zwiększamy odpowiednio ilość ryby, szpinaku, migdałów i ziemniaków. 🙂

[separator top=”10″ style=”dashed”]

ico1Przepis

Ziemniaczki

Myjemy, nie obieramy i w całości gotujemy około 30 minut. Po tym czasie odcedzamy, staramy się nie poparzyć i kroimy na ćwiartki. Następnie zawijamy je niezbyt szczelnie w folię aluminiową, posypując uprzednio solą, pieprzem, ziołami i skrapiając oliwą.

Szpinak

Wrzucamy do garnuszka, doprawiamy ząbkiem rozgniecionego czosnku, solą, obficie tymiankiem i dwoma łyżeczkami soku z cytryny, po czym podgrzewamy aż do rozmrożenia.

Łosoś

Myjemy, solimy, nacieramy oliwą, czosnkiem, pieprzem, cytryną  i ziołami.

Migdały

Pokrojone i obrane (bo takie kupiliśmy) prażymy na patelni – kilka minut aż zaczną leciutko ciemnieć.

Pieczenie

Na folii aluminiowej układamy łososia, na nim ostrożnie, żeby się nie rozpaćkało (najlepiej łyżeczką) robimy kołderkę ze szpinaku i po środku wzdłuż posypujemy wąski pasek migdałów. Dokładamy kilka plasterków cytryny i ząbki czosnku, zawijamy delikatnie z zapasem folii nad rybą, żeby nam się nie spłaszczyło i wstawiamy do nagrzanego pieca na 180 stopni. Pieczemy około 30 minut

W tym samym czasie wkładamy do pieca folie z ziemniakami i pieczemy je razem, tyle samo czasu.

Podajemy bez folii, za to z winem. 🙂

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=vx3fwBcd4Mk]

I wyjątkowo, bo mam słabość – kampania Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 2008 roku.
Jedz rybę codziennie! 🙂

2 komentarze
  • miki
    Posted at 15:24h, 16 marca Odpowiedz

    Pyszna ryba.Naprawdę!!!!

  • Grizzlli
    Posted at 20:17h, 26 sierpnia Odpowiedz

    Absolutnie smaczna i wykwintna ryba, do zrobienia której potrzeba troszkę obycia kulinarnego. Są różne sposoby na podanie takiej ryby, szpinak mnie akurat podchodzi, ale nie wszystkim, którą ją podaję. Niezwykłym połączeniem do łososia jest żurawina (zazwyczaj stosuję gotową gomarowską żurawinę do mięs :P, która odpowiednio podana zachwyca najbardziej wybredne gusta. Polecam :))

Post A Comment

18 + 15 =