04 Mar Makaron z leśnymi grzybami i szpinakiem
Jedno z tych wykwintnych dań, w których niewiele składników wystarczy, żeby wyczarować coś na poziomie naprawdę dobrej restauracji. Bez żadnej przesady. Grzyby, szpinak i parmezan współgrają ze sobą tak idealnie, że trudno oderwać się od talerza. Dodatkową atrakcją jest fakt, że danie wymyślił i przyrządził Pan Daniel, który jeśli chodzi o kuchnie jest bardzo włoski. 🙂 I jak nie u nas, zupełnie przez przypadek, totalnie wegetariańsko. A do tego przepysznie, lekko i bardzo sycąco. Więc, co dzisiaj zrobisz na obiad?
[separator top=”10″ style=”dashed”]
Składniki
- 200 g szpinaku mrożonego (najlepiej w liściach)
- 200 g grzybów leśnych świeżych albo mrożonych (u nas podgrzybki)
- makaron farfalle (czyli kokardki, ale oczywiście może być niemal każdy, na który mamy ochotę)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka śmietany 12% lub 18%
- cztery ząbki czosnku
- pół cebuli
- sól, pieprz, tymianek
- oliwa z oliwek
- świeżo tarty parmezan do posypania
Z podanych proporcji wychodzą 4 procje.
[separator top=”10″ style=”dashed”]
Przepis
1. Przyrządzamy grzyby. Moczymy je przez kwadrans w osolonej wodzie, oddzielamy główki od kapeluszy, ale nic poza tym i dusimy na oliwie w towarzystwie pokrojonej w drobną kostkę cebuli i dwóch ząbków posiekanego czosnku.
2. Kiedy będą miękkie, dodajemy pieprz, sól, tymianek i odrobinę ziół prowansalskich oraz doprawiamy łyżką śmietany.
Uwaga: Żeby nie zważyć sosu, wlewamy go trochę do filiżanki, dodajemy śmietanę, mieszamy na gładko i dopiero wlewamy do grzybów.
3. Przyrządzamy szpinak. Do drugiego rondelka wrzucamy szpinak, dodajemy pozostałe dwa ząbki czosnku i dusimy aż będzie uduszony. (Znaczy się bardzo dobrze ciepły.)
4. Dodajemy sól, pieprz i tymianek, mieszając i próbując. Na sam koniec dodajemy łyżkę lub dwie jogurtu, wbijamy żółtko i mieszamy. Dzięki temu nabierze on aksamitnego smaki.
Uwaga: Danie będzie idealne jeśli szpinak nie stanie się sklejony, a już na pewno nie powinien przypominać papki lub przecieru, warto więc poświęcić mu chwilę uwagi.
5. Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie zgodnie z tym, co na opakowaniu. Odcedzamy i nie przelewamy wodą.
6. Zanim jednak go odcedzimy, pora na małą synchronizację. Pod koniec gotowania makaronu, mieszamy ze sobą szpinak i grzyby i utrzymujemy je na małym ogniu, tak, żeby nie wystygły.
7. Nakładamy na talerze, najpierw makaron, na niego grzyby ze szpinakiem. Podajemy od razu, posypując świeżo tartym parmezanem.
Bon appetit! 🙂
[separator top=”30″ style=”dashed”]
Info
- W sezonie oczywiście można, a nawet należy użyć świeżego szpinaku i grzybów. (Tylko tutaj zwiększamy ilość szpinaku i siekamy go w paski.)
- Przepis jest szybki, lekki i zdecydowanie warto go wypróbować. W końcu Pan Daniel poleca! 🙂
No Comments