Gry Kuchenne - blog nie tylko kucharski | Makaron z leśnymi grzybami i szpinakiem
3517
post-template-default,single,single-post,postid-3517,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.2,vc_responsive

04 Mar Makaron z leśnymi grzybami i szpinakiem

Jedno z tych wykwintnych dań, w których niewiele składników wystarczy, żeby wyczarować coś na poziomie naprawdę dobrej restauracji. Bez żadnej przesady. Grzyby, szpinak i parmezan współgrają ze sobą tak idealnie, że trudno oderwać się od talerza. Dodatkową atrakcją jest fakt, że danie wymyślił i przyrządził Pan Daniel, który jeśli chodzi o kuchnie jest bardzo włoski. 🙂 I jak nie u nas, zupełnie przez przypadek, totalnie wegetariańsko. A do tego przepysznie, lekko i bardzo sycąco. Więc, co dzisiaj zrobisz na obiad?

[separator top=”10″ style=”dashed”]

ico2Składniki

  • 200 g szpinaku mrożonego (najlepiej w liściach)
  • 200 g grzybów leśnych świeżych albo mrożonych (u nas podgrzybki)
  • makaron farfalle (czyli kokardki, ale oczywiście może być niemal każdy, na który mamy ochotę)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka śmietany 12% lub 18%
  • cztery ząbki czosnku
  • pół cebuli
  • sól, pieprz, tymianek
  • oliwa z oliwek
  • świeżo tarty parmezan do posypania

Z podanych proporcji wychodzą 4 procje.

[separator top=”10″ style=”dashed”]

ico1Przepis

1. Przyrządzamy grzyby. Moczymy je przez kwadrans w osolonej wodzie, oddzielamy główki od kapeluszy, ale nic poza tym i dusimy na oliwie w towarzystwie pokrojonej w drobną kostkę cebuli i dwóch ząbków posiekanego czosnku.

2. Kiedy będą miękkie, dodajemy pieprz, sól, tymianek i odrobinę ziół prowansalskich oraz doprawiamy łyżką śmietany.

Uwaga: Żeby nie zważyć sosu, wlewamy go trochę do filiżanki, dodajemy śmietanę, mieszamy na gładko i dopiero wlewamy do grzybów.

3. Przyrządzamy szpinak. Do drugiego rondelka wrzucamy szpinak, dodajemy pozostałe dwa ząbki czosnku i dusimy aż będzie uduszony. (Znaczy się bardzo dobrze ciepły.)

4. Dodajemy sól, pieprz i tymianek, mieszając i próbując. Na sam koniec dodajemy łyżkę lub dwie jogurtu, wbijamy żółtko i mieszamy. Dzięki temu nabierze on aksamitnego smaki.
Uwaga: Danie będzie idealne jeśli szpinak nie stanie się sklejony, a już na pewno nie powinien przypominać papki lub przecieru, warto więc poświęcić mu chwilę uwagi.

5. Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie zgodnie z tym, co na opakowaniu. Odcedzamy i nie przelewamy wodą.

6. Zanim jednak go odcedzimy, pora na małą synchronizację. Pod koniec gotowania makaronu, mieszamy ze sobą szpinak i grzyby i utrzymujemy je na małym ogniu, tak, żeby nie wystygły.

7. Nakładamy na talerze, najpierw makaron, na niego grzyby ze szpinakiem. Podajemy od razu, posypując świeżo tartym parmezanem.

Bon appetit! 🙂

makaron ze szpinakiem
 

[separator top=”30″ style=”dashed”]

ico6Info

  • W sezonie oczywiście można, a nawet należy użyć świeżego szpinaku i grzybów. (Tylko tutaj zwiększamy ilość szpinaku i siekamy go w paski.)
  • Przepis jest szybki, lekki i zdecydowanie warto go wypróbować. W końcu Pan Daniel poleca! 🙂
No Comments

Post A Comment

nineteen + 12 =