Gry Kuchenne - blog nie tylko kucharski | Mintaj z pieca w towarzystwie szparagów
2124
post-template-default,single,single-post,postid-2124,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.2,vc_responsive

07 Lip Mintaj z pieca w towarzystwie szparagów

To dziwne warzywo zdecydowanie należy do naszych ulubieńców. O zgrozo odkryłam je dopiero niedawno i łakomie staram się nadrobić wszystkie stracone nie-szparagowe lata. Jego jedyna wada to fakt, że ma tak niesprawiedliwie krótki sezon. Gdyby ktoś jeszcze miał wątpliwości, to dzisiejsze danie powinno nosić tytuł ‚Zielone szparagi z pieca z czymś tam w tle’. Tak się jednak złożyło, że połączenie z mintajem wyszło kuszące, lekko pikanktne, soczyste i zdecydowanie warte uwagi. Pół godziny w piecu i mamy elegancki, lekki oraz efektowny obiad, lunch czy kolację. Idealnie na lato. No i te szparagi! 🙂 Zdecydowanie polecamy.

[separator top=”10″ style=”dashed”]

ico2Składniki

  • cztery filety z mintaja (lub innej ryby)
  • pęczek zielonych, nie za grubych szparagów
  • ok 12 młodych ziemniaków

Przyprawy i dodatki

  • parę ząbków czosnku
  • dwie cytryny
  • oliwa z oliwek, sól (jeśli mamy to morska), pieprz (najlepiej świeżo mielony), czerwona papryczka chili, świeży koperek, mielony czosnek

[separator top=”30″ style=”dashed”]

ico1Przepis

1. Filety myjemy i osuszamy. Następnie nacieramy oliwą, solą, pieprzem oraz czosnkiem. Dodajemy pokrojone na kawałeczki (lub zmielone) chili i skrapiamy cytryną.

2. Szparagi również myjemy, nie obieramy, bo zielonych nie obieramy (i za to między innymi bardziej je lubimy), odłamujemy stwardniałe końcówki i kroimy na kawałki ok 5 cm.

3. Ziemniaki szorujemy, nie obieramy i kroimy na ćwiartki. (Jeśli są bardzo małe – na połówki.)

4. Płaską, dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej rybę, szparagi oraz ziemniaki. Dokładamy kilka ząbków czosnku, świeży koperek i parę plasterków cytryny.

5. Szparagi skrapiamy cytryną i posypujemy solą oraz pieprzem. Jeśli mamy mielony czosnek i chili, również dobrze je dodać. Nabiorą wyjątkowego smaku. Ziemniaki tylko solimy, bo młodym nic więcej do szczęścia nie potrzeba.

6. Wkładamy do pieca na 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Po tym czasie ryba będzie soczyta, szparagi chrupiące, a ziemniaki w sam raz.

Trudno uwierzyć, ale właśnie skończyliśmy. 😉

[separator top=”10″ style=”dashed”]

ico6Info

  • Przepis powstał pod wpływem chwili i jest wyśmienity.
  • Szparagów nie trzeba blanszować, są doskonałe pieczone właśnie w ten sposób. Jeśli nie wierzycie, spytajcie Jamiego Oliviera, bo to od niego podpatrzyliśmy.
  • Zamiast mintaja można użyć tak naprawdę każdej ryby na którą mamy ochotę
  • Nie, zielonych szpragów naprawdę nie obieramy. 😉
  • Smacznego!

    szparagi z pieca

    No Comments

    Post A Comment

    five + nineteen =