Gry Kuchenne - blog nie tylko kucharski | Muffinki ze śliwkami z kruszonką i cynamonem
2674
post-template-default,single,single-post,postid-2674,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.2,vc_responsive

02 Wrz Muffinki ze śliwkami z kruszonką i cynamonem

Kiedy prawie rok temu zakładaliśmy naszego bloga, jednym z pierwszych przepisów było kruche ciasto w kratkę właśnie ze śliwkami. Ponieważ jesień zaczyna panoszyć się naprawdę w zastraszającym tempie, musimy dotrzymać jej kroku. Śliwki są wprawdzie dostępne przez całe lato, ale jakoś dla nas te wrześniowe mają najlepszy smak. Dla małej odmiany, tym razem upiekliśmy śliwkowe babeczki, a właściwie muffinki. Ponieważ cynamon i kruszonka to obowiązkowe uzupełnienie tego zestawu, proszę bardzo. W dodatku chociaż lubimy skomplikowane potrawy, znowu mamy przepis, który praktycznie sam się robi. Ale do rzeczy, czy wyszły? Oj, bardzo! Wilgotne, puszyste, słodkie i kwaśne jednocześnie, pełne ciepła, słońca i miłości. Jeść można je bez umiaru i tak właśnie zrobiliśmy, czego i „Państwu” życzymy. 😉

[separator top=”10″ style=”dashed”]

ico2Składniki

[one_half last=”no”]Ciasto

  • 120 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g białego cukru
  • 7 łyżek brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
  • kilka kropel olejku waniliowego
  • 5 łyżek maślanki albo jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka mąki pszennej (o pojemności 250 ml)
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczka soli

[/one_half]
[one_half last=”yes”]Nadzienie

  • 10 śliwek
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 4 łyżeczki cynamonu

Kruszonka

  • 160 g mąki
  • 80 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 3 łyżeczki cynamonu
    • [/one_half]
      Przepis na około 12 sztuk.

      [separator top=”10″ style=”dashed”]

      ico1Przepis

      Ciasto

      1. Ucieramy masło z cukrem i brązowym cukrem na jednolita masę. Najlepiej oczywiście mikserem.

      2. Dodajemy jajka, skórkę pomarańczową, olejek waniliowy oraz maślankę i mieszamy / miksujemy do połączenia składników.

      3. W osobnej misce mieszamy mąkę z sodą i solą.

      4. Łączymy sypkie składniki z masą i mieszamy łyżką. Jak to ciasto na muffinki, nie lubi przesadnego męczenia, więc robimy to szybko, ale nie nerwowo.

      Śliwki

      5. Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki. (Jeśli mamy duże śliwki, podzielmy je na sześć części.) Wrzucamy owoce na suchą patelnię, posypujemy brązowym cukrem i cynamonem i przez kilka minut podsmażamy. Następnie odstawiamy na bok, żeby trochę przestygły.

      Kruszonka

      6. W czasie gdy śliwki stygną, roztapiamy w rondelku masło.

      7. Mąkę, cukry i cynamon mieszamy ze sobą, po czym zalewamy ciepłym masłem i mieszamy aż połączą się w gęstą masę.

      Pieczenie

      8. Foremki na muffinki wyścielamy papilotkami (my do części nie wkładaliśmy, silikonowa forma radzi sobie w tym zakresie doskonale), nakładamy ciasta na wysokość 3/4, wciskamy w nie po kilka kawałków śliwek i posypujemy kruszonką. (Kruszonka ma taką konsystencję, że najlepiej odrywać kawałek masy i kruszyć w palcach bezpośrednio na śliwki. Wszystko pójdzie dobrze. :))

      9. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, bez termoobiegu.

      Rozkoszne doznania gwarantowane jeszcze zanim wyjmiemy je z piekarnika, boski zapach rozchodzi się po całym domu.

      muffinki sliwki
      [separator top=”30″ style=”dashed”]

      ico6Info

      • Inspiracją był przepis kanadyjskiej mistrzyni kuchni Anny Olson z jej programu „Na słodko”.
      • Kruszonka i śliwki to taki duet, że gwarantują sukces.
      • Nie trzeba zmniejszać ilości cukru, już to zrobiliśmy, żeby nie było za słodko. Pamiętajmy też, że śliwki doskonale równoważą smak i nadają muffinkom niesamowitej soczystości.
      • Babeczki są niezwykle żywotne i po kilku dniach nadal smakują pysznie i świeżo. Obawiamy się jednak, że przechowanie ich tak długo jest możliwe tylko jeśli dobrze się ukryjemy je przed rodziną, inaczej nie ma takiej możliwości. 🙂
      • Przepis dodajemy do Śliwkowej Akcji organizowanej na Durszlaku przez autorkę bloga Poziomka i Kardamon.
      • No i tym samym, Sezon Śliwkowy uważamy oficjalnie za otwarty!
      • P.S. Przy okazji dla wielbicieli śliwek i lokalnych inicjatyw, polecamy zerknąć na stronę Stowarzyszenia na Śliwkowym Szlaku, które znaleźliśmy przypadkiem, a jak się okazało działa nam prawie pod nosem. Bardzo ładnie oni potrafią mówić o śliwkach i nie tylko. Przy czym mają całkiem pokażną kolekcję śliwkowych przepisów. 🙂
No Comments

Post A Comment

17 − 11 =