Gry Kuchenne - blog nie tylko kucharski | Pomarańczowe muffiny Nigelli na śniadanie
3471
post-template-default,single,single-post,postid-3471,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.2,vc_responsive

16 Lut Pomarańczowe muffiny Nigelli na śniadanie

Uwielbiam muffiny. Wilgotne, zakalcowate, słodkie, wytrawne, nadziewane i saute, czekoladowe, z rodzynkami, z suszonymi pomidorkami i o smaku wanilii. No niemal każde, będzie łatwiej. Nasze pomarańczowe muffinki zwane też śniadaniowymi, bo doskonale nadają się właśnie na tę porę dnia. Nie za słodkie, z chrupiącą skorupką na górze i niespodziewaną kostką gorzkiej czekolady z marcepanem w środku. Jak każde muffinki zrobimy je błyskawicznie. I jak wszystkie, podbiją nasze serca. 🙂

[separator top=”10″ style=”dashed”]

ico2Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 25 g mielonych migdałów
  • 75 g cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
  • 75 g masła
  • 100 ml soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy (1 pomarańcza, ta sama z której zetrzemy skórkę)
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko

A także: po kostce gorzkiej czekolady, do środka (u nas z marcepanem, co z n a c z ą c o podniosło walory smakowe :))
Z przepisu wychodzi około 12 muffinów.
[separator top=”10″ style=”dashed”]

ico1Przepis

1. Mieszamy w misce wszystkie sypkie składniki: makę, migdały, cukier, sodę, proszek oraz skórkę pomarańczową.

2. Roztapiamy masło w rondelku i dajemy mu ostygnąć. (Najlepiej zrobić to na małym ogniu/stopniu, żeby za bardzo się podgrzało.)

3. Dodajemy do sypkich wystudzone masło, sok, mleko i jajko.

4. Mieszamy, jak to w przypadku muffinów, od niechcenia i niedokładnie. Grudki – tak! Gładkość – nie! 🙂

5. Nakładamy do formy na muffiny / papilotek. Najwygodniej przy pomocy dwóch łyżek. Nie z czubkiem, bo muffiny całkiem przyzwoicie podrosną.

6. Na koniec do każdego muffina wsuwamy po kostce czekolady, tak, żeby nie wystawała.

7. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni

Gotowe!

muffiny na sniadanie
 
muffiny pomaranczowe
 
[separator top=”30″ style=”dashed”]

ico6Info

  • Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawswon „Nigella gryzie”, jest pyszny i błyskawiczny.
  • Jeśli zrezygnujemy z czekolady, można zwiększyć o dwie, trzy łyżki ilość cukru
  • Muffiny w wersji bez czekolady, doskonale komponują się między innymi z masłem, dżemem, miodem.
  • W wersji z czekoladą i marcepanem, najlepiej komponują się oczywiście z buzią. 😀
  • Bardzo długo zachowują świeżość, trzeba tylko pamiętać, żeby po upieczeniu wyjąć je z foremki do przestygnięcia. Potem przechowujemy je przykryte lnianą ściereczką i nie ma żadnej różnicy w ich smaku. Gdyby chleb chciał się tak przyzwoicie zachowywać… Ech. 🙂
3 komentarze
  • gin
    Posted at 12:20h, 17 lutego Odpowiedz

    Mmm, pyszne musiały być. Szczególnie kusi ta czekoladowa niespodzianka w środku 🙂

  • margit
    Posted at 18:32h, 03 czerwca Odpowiedz

    Trochę jakby cukru brakuje

  • Gry Kuchenne
    Posted at 19:55h, 03 czerwca Odpowiedz

    Trochę jakby zjedliśmy linijkę z cukrem. 😀 Wprawdzie tylko 75 gram, ale zdecydowanie robi różnicę. Dzięki margit. 🙂

Post A Comment

sixteen + 10 =