Gry Kuchenne - blog nie tylko kucharski | Orkiszowe ciastka z nutellą
606
post-template-default,single,single-post,postid-606,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.2,vc_responsive

24 Lis Orkiszowe ciastka z nutellą

Nutelli nikomu przedstawiać nie trzeba. Jak smakują ciastka z jej dodatkiem? Rozkosznie. Konfitura z róży z sokiem z cytryny dodaje im świeżości. Leciutkie, pachnące, miękkie i pyszne. Dzięki mące orkiszowej nabierają charakteru. A przepis tak krótki i prosty, że nawet mi nie udało się go przegadać. Warto dać się zaczarować.
[separator top=”10″ style=”dashed”]

ico2Składniki

Ciasto

  • 120 g nutelli (wystarczy połowa małego słoiczka)
  • 60 g masła
  • 2 jajka
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • 200 g mąki orkiszowej jasnej (z braku takowej, można użyć zwykłej pszennej)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie – w zależności od upodobań

  • powidła śliwkowe / konfitura z róży z dodatkiem soku z cytryny / inne mokre i gęste

[separator top=”10″ style=”dashed”]

ico1Przepis

1. Miksujemy nutellę z masłem. Stopniowo dodajemy jajka i olejek cały czas miksując i starając się nie wyjadać.

2. Mieszamy mąkę, sól i proszek do pieczenia, a następnie dosypujemy po trochę do masy nutellowej.

3. Miksujemy wszystko na gładko po czym wylewamy na arkusz folii aluminiowej, zawijamy szczelnie i chowamy do zamrażalnika na co najmniej 2 h.

4. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i formujemy kulki o średnicy około 5 cm wkładając do środka trochę konfitury, po czym starannie zalepiamy. Lepi się trochę opornie, ale jeśli robimy to sprawnie i szybko ciasto nie zdąży się zagrzać i nie będzie maziste. Najlepsza opcja to formować kulki, a następnie wstrzykiwać nadzienie do środka za pomocą strzykawki. Jeśli jednak nie mamy pod ręką medycznych akcesoriów (a my nie mieliśmy) – bez obaw, po trzeciej kulce i tak będziemy radzić sobie całkiem sprawnie.

5. Na dużej blasze wyścielonej papierem do pieczenia układamy nasze kulki w naprawdę dużych odstępach (u nas jednorazowo zmieściło się ich 9). To ważne, ponieważ w trakcie pieczenia ciastka się rozpłaszczą.

6. Pieczemy na 175 stopni, bez termoobiegu 10-15 minut.

[separator top=”30″ style=”dashed”]

ico6Info

  • Inspiracją był przepis z magazynu „Kuchnia” na ciastka z kremem orzechowym i czekoladą. Za wiele z niego nie zostało. 😉
  • Konfitura albo powidła nadają ciastkom wilgotnego, soczystego smaku. Konfitura z róży wchłonęła się wprawdzie w ciasto, ale jej posmak był doskonale wyczuwalny.
  • Z proporcji wychodzi około 20 sztuk ciastek albo więcej, zależy na jaki rozmiar się zdecydujemy.
  • Część ciasta możemy na spokojnie pozostawić w zamrażarce i wykorzystać za kilka dni.
  • Największą magią przepisu jest to, że wkładamy do pieca okrąglutkie kuleczki, a wyciągamy płaskie ciasteczka. Dlatego nie żałujmy im miejsca na blasze.
  • Jeżeli naprawdę mamy ochotę na słodkie, w środku kulek możemy zalepić po kostce czekolady.
  • Następnego dnia szlachetnieją i są jeszcze lepsze.
  • Ciastka mają jedną brzydką cechę. Delikatna skorupka na zewnątrz i mięciutki środek bardzo kuszą, żeby zjeść jeszcze jedno. I jeszcze jedno. I ostatnie. I naprawdę ostatnie…

Smacznego!

 

orkiszowe ciastka z nutella
 
[separator top=”10″ style=”dashed”]
 
ciastka z nutella

No Comments

Post A Comment

13 − 6 =