Gry Kuchenne - blog nie tylko kucharski | Papryka marynowana
2921
post-template-default,single,single-post,postid-2921,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.2,vc_responsive

26 Wrz Papryka marynowana

Zachciało nam się własnej papryki, a że jest to chyba jeden z łatwiejszych i szybszych przetworów do zrobienia, zdecydowanie zachęcamy do wyprodukowania przynajmniej kilku czerwonych słoików. Z papryką marynowaną jest tak, że każdy ma swoją ulubioną i inne może uznać za co najwyżej poprawne. Ze swojej strony ręczymy, że nasza będzie znakomita dla tych którzy lubią kiedy jest jędrna, odrobinę chrupiąca, nie za słodka i odpowiednio, ale nie za bardzo octowa. Taką lubimy najbardziej i na taką nie możemy się doczekać. A słoiki dopiero co odwrócone.
P.S. Zgodnie z Kalendarzem Wzorowej Pani Domu paprykę powinno marynować się miesiąc temu, na koniec wakacji, ale wystarczy znaleźć w sklepie odpowiednio dorodne, ładne i mięsiste egzemplarze i nic nie stoi na przeszkodzie, żeby jeszcze zdążyć przed zimą. 🙂

[separator top=”10″ style=”dashed”]

ico2Składniki

  • 2 kg czerwonej papryki
  • 2 główki czosnku
  • ziarenka pieprzu
  • ziarenka ziela angielskiego
  • kilkanaście listków laurowych
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżeczki soli
  • 500 ml octu 10%
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 litry wody

Opcjonalnie – kilka listków bazylii.

Przepis na 6 słoików 600 ml i jeden słoik 850 ml.
Koniecznie zobacz uwagi na dole przepisu.

[separator top=”10″ style=”dashed”]

ico1Przepis

1. Paprykę myjemy, czyścimy z gniazd nasiennych, odcinamy białe błonki i kroimy na kawałki wybranej wielkości. Ćwiartki wydawały się trochę za duże, więc pokroiliśmy na ósemki i było akurat.

2. Słoiki i pokrywki wyparzamy, osuszamy i układamy w nich paprykę. Do każdego dodajemy też 2-3 obrane ząbki czosnku. Papryki nie upychamy przesadnie, ma się mieścić, ale nie ściskać. Opcjonalnie dodajemy też po kilka listków bazylii.

3. Pora na najważniejszy element czyli zalewę. W dużym garnku gotujemy ze sobą 4 litry wody, pół litra octu i pozostałe składniki – pieprz, ziele angielskie, listki laurowe, gorczycę, cukier, sól i oliwę z oliwek. Zalewa jest gotowa kiedy wszystko razem ładnie zabulgota.

4. Gorącą zalewę rozlewamy do słoików (nie po kuchni), tak, żeby zostało od góry około centymetra przestrzeni, a cała papryka była pod wodą. Zalewę dla pewności kilka razy zamieszajmy łyżką, żeby była klarowna.

5. Zakręcamy lekko i pasteryzujemy w piekarniku. Do zimnego piekarnika na blasze wstawiamy wszystkie słoiki. Ustawiamy temperaturę na 130 stopni i trzymamy przez 15-20 minut. Po tym czasie uchylamy piekarnik i pozwalamy mu chwilę ostygnąć.
UWAGA: Dłużej niż 15-wo minut nie wolno, bo papryka zrobi się miękka i dokładnie taka jakiej nie chcemy.

6. Wyjmujemy słoiki, dokręcamy przykrywki i studzimy odwrócone do góry nogami.

Wiem, że może wydawać się to szokujące, ale właśnie skończyliśmy.

[separator top=”30″ style=”dashed”]

papryka marynowana 1

 
ziele angielskie
 

papryka marynowana 2
 
[separator top=”30″ style=”dashed”]

ico6Info

  • Przepis jest rodzinną, udaną wariacją na temat receptury z „Kuchni Polskiej”.
  • Paprykę jak najbardziej można pasteryzować w piekarniku i my osobiście preferujemy właśnie ten sposób. 20 minut, 130 stopni i po sprawie. Gdyby jednak ktoś chciał tradycyjnie to: do wielkiego garnka – a jeśli nie mamy naprawdę wielkiego to już mamy problem i musimy bawić się na raty – wlewamy wodę, wkładamy drewnianą podstawkę albo kilka kartek czystego papieru do drukarki, wstawiamy słoiki. Woda ma być do około ich 3/4 wysokości. Przykrywamy garnek i podgrzewamy. W temperaturze pomiędzy 60 a 100 stopni trzymamy paprykę około 10 minut. Dalej tak samo jak u nas – dokręcamy i studzimy wieczkiem do góry.
  • Spragnionych wiedzy na temat pasteryzacji, odsyłamy w ręce ekspertki z bloga „Skarby w słoikach”. Tam jest wszystko wytłumaczone krok po kroku.
  • Na dobrą sprawę, można też wcale nie pasteryzować, jeśli planujemy ją zjeść dość szybko, a nie trzymać do zimy.
  • Przepis dodajemy do akcji kulinarnej „Paprykujemy” organizowanej przez Shinju z Kuchennych Wędrówek.
  • PS. Okropnie nie możemy się doczekać, kiedy będzie gotowa. 🙂
  • PS2. I najważniejsze – ile czasu marynować paprykę? Około 2 – 3 tygodni. Po tym czasie powinna być pysznie gotowa.

[separator top=”30″ style=”dashed”]

No Comments

Post A Comment

11 − 3 =