20 Gru Pierniczki na choinkę
Nie ma już czasu na zwlekanie, odkładanie na później i marudzenie. Najwyższa pora upiec pierniczki na choinkę, tym bardziej, że nasze ciasto musi spędzić całą dobę w lodówce. Jest coś magicznego w serduszkach i konikach z piernika, coś co wzrusza i przypomina dzieciństwo. Jest masa frajdy w papraniu się lukrem i odpadającej posypce. I jest niezaprzeczalna radość z pakowaniu ich do puszek i dawaniu bliskim. Dlatego drodzy Państwo, dzisiaj pieczemy świąteczne pierniczki!
[separator top=”10″ style=”dashed”]
[one_half last=”no”]
Składniki
- 140 g cukru pudru
- 60 g masła
- 90 g miodu gryczanego
- 2 jajka
- 6 łyżek przyprawy korzennej do piernika
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
[/one_half]
[one_half last=”yes”]
Do smarowania
- 1 jajko
- łyżka mleka
Lukier
- 1 białko
- 120 – 150 g cukru pudru
[/one_half]
[separator top=”10″ style=”dashed”]
Przepis
Ciasto na pierniczki – dzień poprzedni
1. Będziemy potrzebować garnek z gotującą się wodą, na którym ustawimy miskę.
2. Cukier puder, masło, miód, jajka i przyprawy wkładamy do wspomnianej miski, ustawiamy na garnku i podgrzewamy cały czas mieszając. Zajmie nam to tylko parę minut. Pilnujmy, żeby nie zagotować masy, więc woda w garnku niech bulgocze na małym ogniu.
3. Odstawiamy masę w misce i lekko studzimy.
4. W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę, kakao i sodę, a następnie dodajemy więcej niż połowę ciepłej masy i mieszamy. Dodajemy resztę masy i staramy się wyrobić ciasto.
5. Kiedy uzyskamy konsystencję względnie zwartą (A trzeba tu zaznaczyć, że miód sprawia, że ciasto lepi się do wszystkiego i wszystkich, więc zadanie to może wydać się nieco… Wymagające. :)), tworzymy kule, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 24 h do lodówki nie mogąc doczekać się jutra.
Pierniczki – dzień następny
6. Posypujemy blat albo stolnice mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3-4 mm. Ponieważ na blasze zmieści nam się ograniczona ilość ciastków, a w piecu ograniczona ilość blach, proponujemy podzielić ciasto na dwie części i jedną grzecznie odłożyć do lodówki. Zimne jest trochę oszołomione i chętniej współpracuje.
7. I najlepsza część całego przepisu – wycinamy kształty foremkami. Nie ma granic. Jeśli ciasto się lepi za bardzo, posypujemy leciutko mąką. Jeśli się rozrywa – to znaczy, że rozwałkowaliśmy je ze zbytnią energią, więc zlepmy je w kulę i próbujemy jeszcze raz.
Pieczemy
8. Wycięte pierniczki układamy na wyścielonej papierem do pieczenia blasze zachowując pomiędzy nimi pewien odstęp. (Rosną bardzo ładnie i trochę zwiększają swoją objętość.) Jeżeli chcemy je wieszać na choince, to jest ten moment, w którym przekłuwamy igłą z nitką ciastka i zostawiamy w nich sznureczki do zawieszenia.
9. Pieczemy w temperaturze 175 stopni, około 12 minut, bez termoobiegu. Naprawdę 12 minut. Nawet jeśli będzie nam się wydawało, że jakieś takie blade i na pewno niedopieczona – nie dajcie się skusić. Próbna blacha naszych pierników spędziła w piecu 20 minut i zdecydowanie im to nie posłużyło, bo zwyczajnie zaczęły się palić. 🙂
I co dalej?
10. Przede wszystkim pozwalamy naszym pierniczkom przestygnąć. Jeżeli chcemy (a chcemy na pewno!), żeby lekko się błyszczały, rozmącamy w filiżance 1 jajko z łyżką mleka. Gdy już ostygną, smarujemy tą miksturą obwicie każde z ciastek i wstawiamy je z powrotem do piekarnika na 10 minut w temperaturze 70 stopni.
My posypaliśmy od razu część z nich cukrem perlistym, który bardzo dobrze znosi ciepło i nie przychodzi mu do głowy, żeby się rozpuścić albo zwęglić. 🙂
Lukier
Jeśli planujemy robić lukier (a planujemy na pewno!) to albo uzbrajamy się w cierpliwość i ucieramy białko z pudrem około kwadransa. Widelcem, nie mikserem. Albo wybieramy coś z gotowych półproduktów, które należy tylko podgrzać. A potem – po prostu dzieje się magia.
[separator top=”30″ style=”dashed”]
Info
- Przepis na pierniczki autorstwa Jarmili Buczyńskiej pochodzi z grudniowej „Kuchni”.
- Jeśli chodzi o ich smak, to zdecydowanie im dłużej uda nam się je uchronić przed zjedzeniem tym lepiej. Schowane w metalowej puszcze po czasie miękną i nabierają jeszcze cudowniejszego smaku.
- Oczywiście jeśli jesteśmy przewidujący i zorganizowani za pieczenie zabierzemy się odpowiednio wcześniej i spokojnie przechowamy je do Świąt. No dobrze, może w przyszłym roku. 🙂
przepis, pierniczki z miodem, pierniczki na choinkę, pierniczki świąteczne, szybkie pierniczki, domowe pierniczki, sprawdzony przepis na pierniczki, dekorowanie pierników, jak upiec pierniczki na choinkę, jak dekorować pierniczki
No Comments