Gry Kuchenne - blog nie tylko kucharski | Pierniczki na choinkę
669
post-template-default,single,single-post,postid-669,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.2,vc_responsive

20 Gru Pierniczki na choinkę

Nie ma już czasu na zwlekanie, odkładanie na później i marudzenie. Najwyższa pora upiec pierniczki na choinkę, tym bardziej, że nasze ciasto musi spędzić całą dobę w lodówce. Jest coś magicznego w serduszkach i konikach z piernika, coś co wzrusza i przypomina dzieciństwo.  Jest masa frajdy w papraniu się lukrem i odpadającej posypce. I jest niezaprzeczalna radość z pakowaniu ich do puszek i dawaniu bliskim. Dlatego drodzy Państwo, dzisiaj pieczemy świąteczne pierniczki!
[separator top=”10″ style=”dashed”]
[one_half last=”no”]

ico2Składniki

  • 140 g cukru pudru
  • 60 g masła
  • 90 g miodu gryczanego
  • 2 jajka
  • 6 łyżek przyprawy korzennej do piernika
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

[/one_half]
[one_half last=”yes”]

 
 
Do smarowania

  • 1 jajko
  • łyżka mleka

Lukier

  • 1 białko
  • 120 – 150 g cukru pudru

[/one_half]
[separator top=”10″ style=”dashed”]

ico1Przepis

Ciasto na pierniczki – dzień poprzedni

1. Będziemy potrzebować garnek z gotującą się wodą, na którym ustawimy miskę.

2. Cukier puder, masło, miód, jajka i przyprawy wkładamy do wspomnianej miski, ustawiamy na  garnku i podgrzewamy cały czas mieszając. Zajmie nam to tylko parę minut. Pilnujmy, żeby nie zagotować masy, więc woda w garnku niech bulgocze na małym ogniu.

3. Odstawiamy masę w misce i lekko studzimy.

4. W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę, kakao i sodę, a następnie dodajemy więcej niż połowę ciepłej masy i mieszamy. Dodajemy resztę masy i staramy się wyrobić ciasto.

5. Kiedy uzyskamy konsystencję względnie zwartą (A trzeba tu zaznaczyć, że miód sprawia, że ciasto lepi się do wszystkiego i wszystkich, więc zadanie to może wydać się nieco… Wymagające. :)), tworzymy kule, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 24 h do lodówki nie mogąc doczekać się jutra.

Pierniczki – dzień następny

6. Posypujemy blat albo stolnice mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3-4 mm. Ponieważ na blasze zmieści nam się ograniczona ilość ciastków, a w piecu ograniczona ilość blach, proponujemy podzielić ciasto na dwie części i jedną grzecznie odłożyć do lodówki. Zimne jest trochę oszołomione i chętniej współpracuje.

7. I najlepsza część całego przepisu – wycinamy kształty foremkami. Nie ma granic. Jeśli ciasto się lepi za bardzo, posypujemy leciutko mąką. Jeśli się rozrywa – to znaczy, że rozwałkowaliśmy je ze zbytnią energią, więc zlepmy je w kulę i próbujemy jeszcze raz.

Untitled-5Pieczemy

8. Wycięte pierniczki układamy na wyścielonej papierem do pieczenia blasze zachowując pomiędzy nimi pewien odstęp. (Rosną bardzo ładnie i trochę zwiększają swoją objętość.) Jeżeli chcemy je wieszać na choince, to jest ten moment, w którym przekłuwamy igłą z nitką ciastka i zostawiamy w nich sznureczki do zawieszenia.

9. Pieczemy w temperaturze 175 stopni, około 12 minut, bez termoobiegu. Naprawdę 12 minut. Nawet jeśli będzie nam się wydawało, że jakieś takie blade  i na pewno niedopieczona – nie dajcie się skusić. Próbna blacha naszych pierników spędziła w piecu 20 minut i zdecydowanie im to nie posłużyło, bo zwyczajnie zaczęły się palić. 🙂

I co dalej?

10. Przede wszystkim pozwalamy naszym pierniczkom przestygnąć. Jeżeli chcemy (a chcemy na pewno!), żeby lekko się błyszczały, rozmącamy w filiżance 1 jajko z łyżką mleka. Gdy już ostygną, smarujemy tą miksturą obwicie każde z ciastek i wstawiamy je z powrotem do piekarnika na 10 minut w temperaturze 70 stopni.
My posypaliśmy od razu część z nich cukrem perlistym, który bardzo dobrze znosi ciepło i nie przychodzi mu do głowy, żeby się rozpuścić albo zwęglić. 🙂

Lukier

Jeśli planujemy robić lukier (a planujemy na pewno!) to albo uzbrajamy się w cierpliwość i ucieramy białko z pudrem około kwadransa. Widelcem, nie mikserem. Albo wybieramy coś z gotowych półproduktów, które należy tylko podgrzać. A potem – po prostu dzieje się magia.

Dorodny pierniczek w całej swojej okazałości

[separator top=”30″ style=”dashed”]

ico6Info

  • Przepis na pierniczki autorstwa Jarmili Buczyńskiej pochodzi z grudniowej „Kuchni”.
  • Jeśli chodzi o ich smak, to zdecydowanie im dłużej uda nam się je uchronić przed zjedzeniem tym lepiej. Schowane w metalowej puszcze po czasie miękną i nabierają jeszcze cudowniejszego smaku.
  • Oczywiście jeśli jesteśmy przewidujący i zorganizowani za pieczenie zabierzemy się odpowiednio wcześniej i spokojnie przechowamy je do Świąt. No dobrze, może w przyszłym roku. 🙂

przepis, pierniczki z miodem, pierniczki na choinkę, pierniczki świąteczne, szybkie pierniczki, domowe pierniczki, sprawdzony przepis na pierniczki, dekorowanie pierników, jak upiec pierniczki na choinkę, jak dekorować pierniczki

No Comments

Post A Comment

eighteen − 3 =