Gry Kuchenne - blog nie tylko kucharski | Podpłomyki z czarnymi oliwkami i rozmarynem
809
post-template-default,single,single-post,postid-809,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.2,vc_responsive

23 Lut Podpłomyki z czarnymi oliwkami i rozmarynem

Cieniutkie, gorące, kruche, z dużą ilością ziół, oliwkami, może suszonymi pomidorkami. Jak wszystko w historii kuchni, co powstało z potrzeby i biedy – są doskonałe. Wprawdzie nie piekliśmy ich wzorem pierwszych Słowian na rozpalonych kamieniach (niestety), ale rozgrzany do czerwoności piekarnik i gorąca blacha sprawdziły się doskonale. Poza tym, że wyszły przepyszne, to przygotowywanie ich i pieczenie to „ostra jazda bez trzymanki”. Najpierw nieprawdopodobnie klejące się ciasto, potem kilka sekund nieuwagi i mamy przypalone egzemplarze. Jednym słowem, zapraszamy do zabawy, bo warto, oj warto. 🙂

P.S. Tak naprawdę jest to niewiarygodnie proste i szybkie danie, które uwodzi swoją prostotą i smakiem. Nie przesadźmy z dodatkami. Nie zapomnijmy podać z winem. I koniecznie dajmy się skusić, żeby chociaż raz spróbować.

[separator top=”10″ style=”dashed”]
[one_half last=”no”]

ico2Składniki

Na spód:

  • 450 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 250 ml zimnej wody

[/one_half]
[one_half last=”yes”]

 

Dodatki:

  • pół filiżanki oliwy z oliwek, sól, pieprz, czosnek
  • wedle uznania, nie za dużo, bo esencją podpłomyków jest ich ciasto
  • u nas: kilka sztuk czarnych oliwek, kilka plastrów suszonej szynki, suszone pomidorki, rozmaryn, tymianek

[/one_half]
[separator top=”10″ style=”dashed”]

ico1Przepis

Zagniatamy ciasto

Po pierwsze bądźmy precyzyjni w ilości składników. W tym wypadku to bardzo ważne. Za dużo wody – niedobrze. Za mało mąki – jeszcze gorzej.  Przetestowaliśmy oba przypadki… 🙂

1. Przesiewamy mąkę, mieszamy z olejem, solą i wodą i zagniatamy przez 5 minut, aż ciasto będzie elastyczne. (Będzie się też kleić, ale taka jego uroda.)

2. Wkładamy do miseczki, zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.

3. Po godzinie wyciągamy, dzielimy na 5 porcji i na posypanym mąką blacie wałkujemy na jak najcieńsze, podłużne placki.

4. Rozwałkowanie przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. (Na jednej zmieszczą nam się maksimum trzy sztuki, więc albo będziemy piec na dwie tury, albo na dwóch blachach, jeśli dwie mamy.)

Uwagi: Nie mogą być za grube, bo wyjdą jak z zakalcem i zdecydowanie „nie takie”. Nie mogą być też ekstremalnie cienkie, bo je spalimy na chrupko, a nie o to chodzi. 5 mm to grubość optymalna.

Dodajemy dodatki

5. Oliwę wymieszaną z czosnkiem, solą i pieprzem rozsmarowujemy na plackach.

6. Kroimy dodatki na małe plasterki / kawałeczki i układamy na cieście.

My użyliśmy: czarnych oliwek, suszonych pomidorów, kilku plasterków suszonej polędwicy bretońskiej, rozmarynu i tymianku

I pieczemy

7. Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury (u nas 275 stopni), wkładamy blachę (lub blachy) na 5-6 minut i nastawiamy się na wzmożoną czujność.

8. Wyciągamy podpłomyki najpóźniej (i natychmiast) jak tylko zaczną rumienić się im brzegi, nie wolno ich jednak trzymać dłużej niż 6 minut, bo spłoną.

9. Podajemy polane oliwą, posypane solą (najlepiej morską), z dodatkiem rukoli albo roszponki.

Pyyyyyszne. 🙂

podplomyki 1

[separator top=”30″ style=”dashed”]

podplomyki 3

[separator top=”30″ style=”dashed”]

ico6Info

  • Przepis na ciasto pochodzi z miesięcznika „Moje gotowanie”, natomiast kompozycja dodatków to nasza autorska wariacja.
  • Jeżeli pieczemy podpłomyki na kilka tur, bądźmy czujni! Buchający żarem piekarnik i rozpalone blachy będą tylko czyhać, żeby spalić nasze podpłomyki. Dlatego najlepiej skrócić odpowiednio czas pieczenia o minutę lub dwie przy kolejnych porcjach.
2 komentarze
  • Crispy Biscuits
    Posted at 20:52h, 11 marca Odpowiedz

    Chętnie pochrupałabym sobie te podpłomyki 🙂 Nigdy ich nie jadłam, a widzę, że mam czego żałować…

    Dziękuję, bardzo mi miło 🙂

  • grykuchenne
    Posted at 20:56h, 11 marca Odpowiedz

    No to do dzieła! ;]

Post A Comment

one + 15 =