Gry Kuchenne - blog nie tylko kucharski | Popovers
3791
post-template-default,single,single-post,postid-3791,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.2,vc_responsive

05 Paź Popovers

Po polsku nie doczekały się swojej nazwy, może dlatego, że „po tej stronie oceanu” są ciągle niezbyt popularne. To coś pomiędzy śniadaniowym ciastem, muffinem, bułeczką, wytrawnym pączkiem i dorodnym wypiekiem. Właśnie! Popovers to zdecydowanie piękny, złocisty wypiek, bardzo wyrośnięty i co zabawne, pusty w środku. Smakuje tylko świeżo po upieczeniu i raczej nie ma możliwości, żeby przechować go bez straty całej kompanii. W wersji podstawowej z solą, u nas również w wariantach na słodko – z cukrem, cynamonem i rodzynkami, a także na słono – z tymiankiem i pestkami dyni. Po przekrojeniu smarować masłem, serkiem, pastą kanapkową, konfiturami albo Nutellą. Kiedy można je podać? Weekendowe śniadanie, lunch albo podwieczorek to świetny moment dla „popsów”, żeby zabłysnęły w towarzystwie. Prostota wykonania oraz ich lekki, niepowtarzalny smak, zdecydowanie przekonują, żeby przynajmniej raz spróbować.

[separator top=”10″ style=”dashed”]

ico2Składniki

Wersja podstawowa:

  • 1 szklanka mąki pszennej (może być orkiszowa)
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • masło do smarowania foremek

Wersja na słodko: cukier puder, cynamon, rodzynki.
Wersja wytrawna: ulubione zioła, pestki dyni, słonecznika albo inne dodatki.

Przepis na 8 sztuk.
[separator top=”10″ style=”dashed”]

ico1Przepis

Uwaga: wszystkie składniki mają być w temperaturze pokojowej.

1. Jajka ucieramy z mlekiem, dodajemy mąkę oraz sól i miksujemy wszystko na gładko. Jeżeli decydujemy się na wersję z innymi dodatkami, dosypujemy je i mieszamy łyżką całość.

2. Smarujemy cieniutką warstwą masła foremki, nagrzewamy piekarnik do 230 stopni i podgrzewamy je przez dwie minuty.

3. Nalewamy ciasta do foremek do wysokości 2/3.

4. Wkładamy foremki do nagrzanego piekarnika i pieczemy BEZ OTWIERANIA przez 20 minut.

5. Zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy NADAL BEZ OTWIERANIA kolejne 20 minut, aż do zrumienienia.

Tak, teraz możemy otworzyć i wyciągnąć. 🙂 Studzimy na kratce i podajemy prędzej niż później. Smacznego!

 
popovers przepis

[separator top=”30″ style=”dashed”]

ico6Info

  • Nazwa popovers pochodzi od wyrastającego poza formę ciasta (pops over the top of the tin), natomiast sam wypiek to zdecydowanie amerykański wynalazek.
  • Jeżeli ktoś wpadnie na pomysł jak w niezmienionym stanie zachować popovers na następny dzień, niech nie waha się tym podzielić z ludzkością. Bo na razie to zdecydowanie bez sukcesów. Ciasto robi się gumowate i mało pyszne.
  • I najbardziej kluczowa kwestia, która, przyznajcie się, frapuje Was od momentu przeczytania listy składników. Jakim cudem bez grama drożdży czy proszku do pieczenia, one rosną jak szalone? Znaleźliśmy mądre wyjaśnienie. Sekret ponoć tkwi w proporcjach płynów do pozostałych składników. Ponieważ jest ich dużo, w piekarniku parują jak oszalałe. Białko z jajek powoduje rozciąganie się ciasta, para je wypełnia, i wypełnia, i wypełnia… I voila. Mamy wyrośnięte, chrupiące ścianki. Warunkiem sukcesu jest – odpowiednia temperatura piekarnika, odpowiednie proporcje i konsystencja ciasta oraz absolutne nie otwieranie pieca. Za dwie pierwsze ręczymy przepisem. W trzeciej kwestii musicie poradzić sobie sami. 🙂
  • Przepis zaczerpnięty z wrześniowo-październikowego KUKBUKa, autorstwa Moniki Lewandowskiej z bardzo pięknego bloga okuchnia.pl
No Comments

Post A Comment

four × one =