Gry Kuchenne - blog nie tylko kucharski | Pumpkin Spice Latte
2986
post-template-default,single,single-post,postid-2986,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.2,vc_responsive

22 Paź Pumpkin Spice Latte

Pumpkin Spice Latte czyli kawa z syropem z dyni. W sezonie króluje w kawiarniach i kafejkach, kiedy jednak „do miasta” zimno i daleko, warto mieć pod ręką jej własną wersję. Polecamy, bo jest szczególna, smakowita i bardzo zabawna. Kawa z dynią, no proszę Was, przecież trzeba koniecznie spróbować. (Pan Daniel wzdycha teatralnie, ale on pije tylko eXspresso, więc co on tam wie. ;)) Kto ruszy do kuchni podjąć wyzwanie, jutro do śniadania będzie pić coś naprawdę pysznego.
[separator top=”10″ style=”dashed”]

ico2Składniki

Syrop dyniowy (spora buteleczka, która wystarczy na duuużo kubków)

  • 350 ml wody
  • 300 g cukru (można wymieszać biały, brązowy i waniliowy)
  • puree dyniowe – 6 łyżek (Jak je zrobić – czytaj dalej)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 2 łyżeczki tartego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonych goździków

Dyniowe Latte (przepis na duży kubek)

  • 4 łyżeczki syropu dyniowego
  • 200 ml zimnego mleka
  • filiżanka mocnej kawy
  • czekoladado posypania

[separator top=”10″ style=”dashed”]

ico1Przepis

Syrop dyniowy

1. Robimy puree z dyni – ćwiartkę małej dyni, obranej i pokrojonej na kawałki wrzucamy do wody i gotujemy około 20 minut.

2. W blenderze rozcieramy dynie i odstawiamy na chwilę na bok.

3.Gotujemy cukier z wodą na małym ogniu, aż do jego rozpuszczenia.

4. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki.

5. Gotujemy 5-10 minut co jakiś czas mieszając, aż syrop delikatnie zgęstnieje.

6. Przecieramy przez sitko, wlewamy za pomocą lejka do butelki i odstawiamy do wystygnięcia. Syrop gotowy.

Pumpkin Spice Latte

Tak naprawdę każdy ma swój ulubiony sposób przyrządzania kawy, więc podaję swój najulubieńszy – bo a nuż ktoś się zainspiruje. Podpatrzony u baristów, a co. 🙂

1. Spieniamy zimne mleko. Można dyszą z ekspresu, można ręczną ubijaczką, można mieszadełkiem. Wszystko zależy od tego, czym akurat dysponujemy.

2. Parzymy małą filiżankę mocnej kawy.

3. Do kubka wlewamy 4 łyżki syropu i dolewamy powoli spienione mleko. Pozwalamy mu odpocząć przez minutę, a następnie wlewamy powoli małym strumyczkiem kawę. Jeśli chcemy mieć warstwy, zawsze kawę do mleka.

Jeśli wszystko poszło dobrze, powinniśmy mieć przed sobą trójwarstwowe latte. Dodajemy na wierzch jeszcze odrobinę syropu i posypujemy wiórkami czekolady lub innym ulubionym dodatkiem. I co dalej? No… „Duże Latte Dyniowe, proooszę odebrać!”

 
pumpkin spicy sirup
 
[separator top=”30″ style=”dashed”]

ico6Info

  • Syrop odajemy z: kawą, żeby wyczarować pyszne dyniowe latte jak powyżej, jako polewa do ciast i deserów – żeby oswoić jesień, a także dodatek do nadziewanych wypieków – żeby rozpiescić domowników.
  • Syrop po schłodzeniu przechowujemy w lodówce, można go trzymać przynajmniej przez miesiąc. Przed każdym użyciem pamiętajmy, żeby dobrze kilka razy wstrząsnąć butelką.
  • Jeśli wyjdzie nam większa ilość dyni, można ją spokojnie zamrozić i wykorzystać później do innego przepisu.
  • Syrop jest gęsty, aksamitny i nieprzyzwoicie pyszny, a kawa w tym wydaniu uczyniła ze mnie ostatnio regularnego kawosza.
4 komentarze
  • gin
    Posted at 00:39h, 23 października Odpowiedz

    Wygląda smakowicie 🙂
    W tym roku pierwszy raz piłam kawę z dynią, okazała się zaskakująco smaczna 🙂

  • nia
    Posted at 16:29h, 28 października Odpowiedz

    przed chwilą zrobiłam i, niestety, nie zgęstniał ani trochę 🙁

  • Gry Kuchenne
    Posted at 16:33h, 28 października Odpowiedz

    @nia – a nie było za dużo wody albo za mało cukru? Można jeszcze parę minut wydłużyć gotowanie, z takimi proporcjami powinien zdecydowanie zgęstnieć. Nie będzie taki jak miód, ale jak syrop na kaszel raczej tak. Reszta procesu zajdzie w butelce. 🙂

  • przepis na omlet
    Posted at 22:57h, 09 listopada Odpowiedz

    Nigdy nie jadłam takiego połączenia, ale wygląda smacznie.

Post A Comment

18 − seventeen =