Gry Kuchenne - blog nie tylko kucharski | Pyszna sprawa. Zobacz relację z warsztatów kulinarnych Akademii Smaku Siemens
3372
post-template-default,single,single-post,postid-3372,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.2,vc_responsive

21 Sty Pyszna sprawa. Zobacz relację z warsztatów kulinarnych Akademii Smaku Siemens

Kamera, zioła, czekolada, akcja! 17 stycznia, czyli tuż po Dniu Pikantnych Przypraw, w Akademii Smaku Siemens odbyły się aromatyczne warsztaty Przyprawy i Zioła: Szczypta Smaku. Ponieważ dotarła tam połowa Gier Kuchennych, przed Wami krótka acz treściwa relacja, jak to było fajnie. No to uwaga, lecimy.

[one_half last=”no”]
Co się robi na takich warsztatach?

Słucha eksperta, kochającego swoją pasję tak jak pani Anna Krasucka, która o ziołach wie naprawdę dużo. Potem się męczy eksperta pytaniami. I wącha się zioła z zawiązanymi oczami, co wcale nie jest takie proste, ale za to bardzo zabawne. I historie się opowiada. I potem jak się już wszyscy ośmielą to się plotkuje z blogerami i dziennikarzami. No i oczywiście gotuje się aż strach, a dwóch szefów kuchni cierpliwie podpowiada i z rozbawieniem patrzy, co się dzieje gdy kucharek sześć. A potem nareszcie degustuje się, to co się wspólnie ugotowało i tutaj trzeba lojalnie uprzedzić, że jest to jedzenie najwyższych lotów. I zdjęcia można robić ile wlezie. I wino pić. I wszystko właściwie można, byle się tylko dobrze bawić.

Czy można się czegoś nauczyć?

Owszem, bardzo dużo. Patrz również: A co z tego będą mieli Czytelnicy? Jedyny niepedagogiczny aspekt pojawił się na koniec, jednak nie dajcie się zwieść. W prawdziwym życiu, zazwyczaj jednak naczynia same się nie zmywają. 😛

Jak wygląda Centrum Domowych Inspiracji Siemens?

Tak, że trochę się nie chce wychodzić. Przestronna nowoczesna kuchnia z wszystkimi bajerami, które zawsze chciałaś mieć w domu. I dla kontrastu piekarnik retro z lat 60. Oryginalny i działający. Który też zawsze chciałaś mieć. Najlepiej obok drewnianego kredensu w stylu vintage. I przezroczysta pralka. No to sami rozumiecie. 🙂

Czy było fajnie?
Bardzo. Chcemy jeszcze. 🙂

Kto przyszedł?

No ja. I Lara Egaree Kulinarnie. I Iza z Kilo przyjemności i Wika z Pyza made in Poland I jeszcze Ania z Czosnek w pomidorach. I dużo innych blogerów, którzy zachwycają swoimi kunsztem kulinarnym. Nie można też zapomnieć o przemiłych Michalinie i Kamili z Agencji PR oraz o Ani i Agnieszce z redakcji KUKBUKa, które doskonale znają się nie tylko na kuchni i które zdradziły mi tajemnicę butów z okładki.

Czy polecamy?

Bardzo. I w skrytości garnka mamy nadzieję, że jeszcze nas zaproszą. Na przykład na takie sery. Albo czekoladę. Oj taaaak.

[/one_half]
[one_half last=”yes”]
Co gotowaliśmy?

  • Quiche z serem, ziołami oraz karmelizowaną czerwoną cebulą na przystawkę
  • Aromatyczny pikantny krem z soczewicy i marchewki z krewetkam na pierwsze danie
  • Udo z kaczki confit podane z karmelizowanymi gruszkami, buraczkami w miodzie i sosem rodzynkowym jako danie główne
  • Deser czekoladowy na ciepło z płynną czekoladą i tymiankiem na deser

Kto z nami gotował?

  • Konrad Birek, Szef Kuchni w restauracji „Sowa i przyjaciele”
  • Krzysztof Kopciński, Szef Cukierni w restauracji „Sowa i przyjaciele”

(P.S. Czy może być lepsze stanowisko na świecie niż Szef Cukierni? Nie sądzę.)

Czy dali prezenty?
Dali. Smakowite i duże. 🙂

Czy coś nam się nie podobało?

Nie podobało, to zdecydowanie za wielkie słowo, ale ludziom piśmiennym i dzikim, nie powinno się kazać mówić nic do kamery. Oni wszystko o wiele lepiej i ładniej opiszą, serio. 😀

A co z tego będą mieli Czytelnicy?

Zdecydowanie przepis na obłędny krem z soczewicy z marchewką i krewetkami. Zupa warta grzechu, która jest przepyszna i zaliczam ją do kategorii absolutnego odkrycia kulinarnego.

Napisy końcowe

Dziękujemy Organizatorom za możliwość wzięcia udziału, bo doświadczenie i wrażenia kapitalne. Za świetną zabawę dziękujemy wszystkim, którzy byli obecni i nie zawahali się użyć ani patelni, ani noża, ani obiektywu. Do zobaczenia! I specjalne podziękowania dla Pana Daniela, który wprawdzie na Warsztaty niestety nie dotarł, ponieważ w tym czasie brał udział w Tajnej Operacji, która to również zakończyła się zdecydowanym sukcesem. 😉

[/one_half]
kaczka confit

Udo z kaczki confit podane z karmelizowanymi gruszkami, buraczkami w miodzie i sosem rodzynkowym

warsztatujemy

Wild wild cooking

warsztaty siemens lara egaree

Rozważne i romantyczna. Czyli quiche czekają, a Lara odmierza słodkości. 🙂

[separator top=”20″ style=”dashed”]

Organizator

Partnerzy

Patroni medialni

[separator top=”20″ style=”dashed”]

1Comment
  • Iza
    Posted at 16:18h, 21 stycznia Odpowiedz

    Dzięki za miło spędzony czas na warsztatach 🙂 Super relacja! 🙂
    Świetne i smakowite zdjęcia.

    Pozdrawiam
    Iza:)

Post A Comment

3 + 3 =