Gry Kuchenne - blog nie tylko kucharski | Pyszna tarta z morelami
2603
post-template-default,single,single-post,postid-2603,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.2,vc_responsive

04 Sie Pyszna tarta z morelami

Kilka podejść do morelowych wypieków i osiągnęliśmy stan absolutnej doskonałości. Dzisiejsza tarta to jeden z „tych przepisów”. W dodatku jest super szybka w przygotowaniu (nie trzeba jej podpiekać) i równie szybko znika z talerzyków. Przy okazji jako wielcy miłośnicy kruchego ciasta, mamy kolejne ulubione do kolekcji. Nie za słodkie i tak kruche, że aż prawie puszyste. Dalej jest puch z mielonych migdałów i oczywiście główne bohaterki – złote, soczyste morele. Jeśli szukasz ciasta na lato, to właśnie znalazłeś. 🙂

[separator top=”10″ style=”dashed”]

ico2Składniki

Ciasto

  • 250 g mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 1 jajko

Nadzienie

  • 100 g zmielonych migdałów
  • 50 g brązowego cukru
  • 800-900 gram moreli (naprawdę tyle, one się kurczą)
  • cukier puder do posypania

Przepis na formę do tarty o średnicy 26 cm.

[separator top=”10″ style=”dashed”]

ico1Przepis

Kruche ciasto

1. Zagniatamy szybko kruche ciasto z mąki, cukru i masła.

2. Żółtko (białko użyjemy później, więc odkładamy je do filiżanki) mieszamy z 1 łyżką zimnej wody i dodajemy do masy.

3. Wszystko razem wyrabiamy przez chwilę, formujemy kulę i chłodzimy w lodówce przynajmniej godzinę.

Nadzienie

4. Morele myjemy, kroimy na pół i pozbywamy się pestek. Nie obieramy, takie to fajne i szybkie ciasto. 😉

Tarta

5. Wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na około 3 mm i wylepiamy nim wyłożoną papierem do pieczenia formę do tarty.

6. Mieszamy zmielone migdały z brązowym cukrem i wysypujemy tę mieszanką na całą blachę z ciastem.

7. Ponieważ jest już wygodnie wyścielone, układamy połówki moreli. Blisko i ciasno (bo morele w czasie pieczenia trochę się skurczą), najlepiej bokiem, tak, żeby lekko zachodziły na siebie.

8. Białkiem, które odłożyliśmy, smarujemy brzegi ciasta i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 45 minut.

Podajemy posypując lekko cukrem pudrem lub nie. Jest swieżo, soczyście, słodko-kwaśno i smakowicie. No to smacznego!

[separator top=”30″ style=”dashed”]

ico6Info

  • Tarta nie może nie wyjść.
  • Bardzo nie warto rezygnować z migdałów. Nie tylko dodają niepowtarzalnego smaku, ale też wyciągają nadmiar wilgoci z moreli, dzięki temu ciasto jest soczyste, ale nie zbyt mokre.
  • Przepis wynaleziony w starej „Kuchni”. Przypadł nam do gustu (bardzo słusznie) i nie zmienialiśmy niczego z wyjątkiem formy do pieczenia. 🙂

 
przepisy z morelami

2 komentarze
  • naleśniki ciasto
    Posted at 23:46h, 29 września Odpowiedz

    Coś dla mnie! Wygląda naprawdę smacznie.

  • anku
    Posted at 16:57h, 18 października Odpowiedz

    Miałam przyjemność dostać kawałek… i czasem wspominam ją mimochodem, mniami (:

Post A Comment

five × 4 =