Gry Kuchenne - blog nie tylko kucharski | Pyszna zupa ogórkowa
2963
post-template-default,single,single-post,postid-2963,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.2,vc_responsive

15 Sty Pyszna zupa ogórkowa

Pamiętacie nasze kiszone ogórki? Jeśli jeszcze nie pochłonęliście wszystkich słoików, warto wykorzystać jeden z nich i wyczarować rozgrzewającą oraz smakowitą zupę ogórkową. Klasyka kuchni domowej, nasza wersja jest aksamitna i może nieco zszokować zwolenników wywaru na żeberkach, ale zaręczamy, że kto raz spróbuje, wróci po dokładkę. Smacznego!
[separator top=”10″ style=”dashed”]

ico2Składniki

  • kilka ziemniaków
  • ok. 2 litrów bulionu
  • 5-6 ogórków kiszonych (jeśli małe, to więcej)
  • ząbek czosnku
  • ziele angielskie – kilka ziarenek
  • 1 listek laurowy
  • koperek (świeży albo suszony)
  • 150 – 200 ml wody spod ogórków (nie jest konieczna, jeśli nie mamy, ale dodaje dużo smaku)
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki śmietany 12% lub 18%
  • opcjonalnie: wędzony boczek / inna podwędzana wędlina pokrojona w drobniutką kostkę

Przepis dla 4 osób z dokładką, albo na dwa dni dla 2 osób. 🙂

[separator top=”10″ style=”dashed”]

ico1Przepis

1. Jak zwykle przy podawaniu przepisu na zupę, pojawia się drażliwy temat bulionu. 😉 Gdy już zdecydujemy skąd go weźmiemy (zagotowana jarzyna + skrzydelko kurczaka z porcją przypraw vs kostka rosołowa), bierzemy 2 litry, wlewamy do garnka i gotujemy w nim ziemniaki do miękkości. Pilnujemy tylko, żeby ich nie rozgotować. Około 20 minut powinno wystarczyć.

2. Ogórki obieramy i połowę z nich trzemy na tarce na drobnych oczkach, a drugą połowę na grubych. Złota proporcja zapewni nam właściwy smak i konsystencję zupy – nie będzie zbyt jałowa, ale pozostanie delikatna.

3. Dodajemy do bulionu i ugotowanych ziemniaków uzyskany przecier ogórkowy, dolewamy wodę spod ogórków, wrzucamy także ząbek obranego czosnku, kilka ziarenek ziela angielskiego i listek laurowy. (Oraz opcjonalnie wędzonkę.)

4. W kubeczku mieszkamy na gładką masę mąkę ze śmietaną i zagęszczamy zupę.

5. Doprawiamy pieprzem, koperkiem i jeśli potrzeba – solą, ale ostrożnie po bulion, ogórki i woda, są już razem bardzo słone.

6. Gotujemy do zagotowania.

7. Podajemy posypane koperkiem, najlepiej na drugi dzień, bo właśnie wtedy uzyskuje najwybitniejszy smak. 🙂

zupa ogorkowa

 

[separator top=”30″ style=”dashed”]

ico6Info

  • Nie chcieliśmy mówić Wam od razu, ale przepis pochodzi od mojej Mamy i całkowicie nieobiektywnie, jest tak na prawdę najlepszy na świecie. 😉
  • Sekretem dobrej zupy jest przede wszystkim jakość ogórków. My mieliśmy własnej roboty, ale z dużym sukcesem można też kupić bardzo smaczne w sklepie. Najlepiej z beczki na targu lub w warzywniaku. Te w słoikach lub wiaderkach, tylko jeśli mamy wypróbowaną konkretną markę.
  • Tak jak wspominaliśmy, zupa najlepiej smakuje „the day after”. Wszystko zdąży się dobrze połączyć i wymieszać.
  • Na noc oczywiście powinna być wstawiona do lodówki, uważajmy tylko przy podgrzewaniu, żeby jej nie zagotować, bo o ile sama zupa nie ucierpi, to możemy skrzywdzić ziemniaczki.
  • Wszystkiego ciepłego z okazji jesieni, a my idziemy gotować kolejną zupę. 🙂
4 komentarze
  • Marta
    Posted at 19:59h, 01 grudnia Odpowiedz

    Znam i polecam wersje z zoltkiem.
    Dodaje sie je do smietany, roztrzepuje i wlewa do zupy. I wtedy zupa jest naprawde aksamitna.

  • Gry Kuchenne
    Posted at 23:09h, 01 grudnia Odpowiedz

    O, to wypróbujemy. 🙂

  • Laura
    Posted at 11:38h, 16 grudnia Odpowiedz

    a co z opcjonalnym boczkiem ? kiedy go dodac ?

  • Gry Kuchenne
    Posted at 13:25h, 16 grudnia Odpowiedz

    @Laura – W punkcie trzecim, pokrojony w malutką kostkę. Można go wcześniej trochę podsmażyć na patelni, zyska na smaku.

Post A Comment

two × 2 =