Gry Kuchenne - blog nie tylko kucharski | Sałatka ze świeżym szpinakiem, fetą i truskawkami
2113
post-template-default,single,single-post,postid-2113,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.2,vc_responsive

06 Lip Sałatka ze świeżym szpinakiem, fetą i truskawkami

Szpinak kocha truskawki i to z wzajemnością. Nasza sałatka to prawdziwe smakowe arcydzieło i chociaż przygotowanie jej zajmie nam zaledwie parę minut to efekt jest zachwycający. Lekko, letnio, nietypowo i pysznie. A wszystko młode, pachnące, zdrowe – można objadać się bezkarnie do samego dna miski. Nawet jeśli nie jesteście zwolennikami kontrowersyjnych połaczeń, to zapewniamy, że te smaki są dla siebie po prostu stworzone.
[separator top=”10″ style=”dashed”]

ico2Składniki

  • kilka garści świeżego szpinaku (całe listki)
  • ok. 12-14 truskawek
  • mały pomidor
  • opakowanie sera feta (w całości albo w kostkach)
  • dwie łyżki jogurtu naturalnego
  • oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, sól, pieprz, kilka listków świezej bazyli

Ilośc na dużą miskę dla 2 łakomych osób.

[separator top=”10″ style=”dashed”]

ico1Przepis

Bardziej inspiracja niż przepis, bo nie ma za wielkiej filozofii w przygotowaniu. 🙂

1. Szpinak i bazylię płukamy, truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy na ćwiartki.
2. Wrzucamy do miski, dodajemy pokrojoną w kostki fetę oraz pomidora.
3. Odkładamy dwie truskawki i wyciskamy do jogurtu, żeby powstał dressing, którym polewamy sałatę.
3. Doprawiamy solą, pieprzem kilkoma kroplami oliwy i kroplą octu balsamicznego. Mieszamy i podajemy od razu.
[separator top=”30″ style=”dashed”]

ico6Info

Oczywiście to wersja wyjściowa, można zrezygnować z pomidorów czy z fety, albo zamienić je na coś innego. Wszystko można, przecież to w końcu nasza sałatka na lato. Serwujemy jako dodatek do obiadu albo solo. I uważamy na tych, co wyjadają z niej same truskawki. 🙂

salatka szpinak
 
 
salatka truskawki

1Comment
  • sałatka
    Posted at 00:07h, 26 listopada Odpowiedz

    Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam 🙂

Post A Comment

eleven + 14 =