Gry Kuchenne - blog nie tylko kucharski | Szybkie letnie ciasto z owocami i galaretką
2437
post-template-default,single,single-post,postid-2437,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.2,vc_responsive

17 Lip Szybkie letnie ciasto z owocami i galaretką

Będzie trochę nostalgicznie i trochę bulwersująco. Dzisiaj jedno z ciast, które smakuje dla mnie dzieciństwem. A było tak. Wakacje, ośrodek domków letniskowych, wczesne lata 90, pierwsze grille, masa dzieciaków do zabawy, całe dni nad rzeką, słodki zapach lata i… co chwilę czyjeś urodziny. I moja Babcia, która zawsze uważała i uważa, że urodziny bez tortu odbyć się nie mogą. Własnoręcznie upieczonego ma się rozumieć, nie żadne tam wymysły z cukierni. 😉 W domkach letniskowych piekarników oczywiście nie było. Ale sklepowy dobrobyt, po przełamaniu wspomnianych oporów, pozwolił zaradzić na ten problem. Prawdziwą karierę robiły wtedy między innymi gotowe biszkoptowe spody do ciast. Ile moja Babcia i Mama tych spodów zakupiły i przerobiły na ciasta, którymi potem zajadaliśmy się śpiewając kto głośniej „sto lat” Krzysiowi, Tomeczkowi, Maciusiowi, Mateuszkowi, Magdusi, Zosi, Kasi oraz Ani, tego pewnie same dokładnie nie wiedzą. Było inaczej, fajnie, pysznie i beztrosko. Z obowiązkowym koszmarnie słodkim dziecięcym „szampanem”. Więc gdyby ktoś jeszcze miał wątpliwości – zapraszamy na biszkopt z owocami. 🙂

[separator top=”10″ style=”dashed”]

ico2Składniki

Spód – wersja poprawna politycznie

  • 1 szklanka mąki (najlepiej tortowej)
  • 1 szklanka cukru (u nas mniej, bo lubimy wytrawne)
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

albo
Spód – wersja kryzysowa błyskawiczna 🙂

  • gotowy spód do ciasta

Wierzch

  • opakowanie galaretki (u nas truskawkowa)
  • sezonowe owoce na które mamy ochotę* (u nas: 3 brzoskwinie, 3 garści truskawek i 2 garści czereśni)

Proporcje przewidziane na tortownicę o średnicy ok 26 cm. (Czyli najbardziej typową.)
* z wyjątkiem kiwi i ananasa, one nie lubią się z galaretką i nie pozwolą jej zastygnąć

[separator top=”10″ style=”dashed”]

ico1Przepis

1. Zacznijmy od – przyrządzenia galaretki zgodnie z przepisem na opakowaniu. Im jest cieplej, tym dłużej będzie zastygać, więc lepiej zrobić to na początku. Gdy schłodzi się do temperatury pokojowej, wstawiamy ją do lodówki.

Pieczemy szybki biszkopt

2. Rozdzielamy białka od żółtek do 2 naczyń.

3. Do białek dosypujemy szczyptę soli i ubijamy mikserem sztywną pianę. W trakcie ubijania można dosypać powoli część cukru.

4. W drugiej misce ucieramy żółtka z resztą cukru i cukrem waniliowym. Gdy masa będzie gładka dodajemy ją do piany i delikatnie mieszamy już nie mikserem, tylko łyżką.

5. Teraz zostało już tylko dodać powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia do masy i całość ostrożnie wymieszać, aż do powstania gładkiej puszystej masy.

6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto do środka biszkoptową masę. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy nasz spód od 40 minut. (Suchy patyczek oznacza, że jest gotowe.)
Żeby biszkopt nie opadł, nie wyjmujemy go od razu, tylko pozostawiamy przy uchylonych drzwiczkach w wyłączonym piekarniku na jakiś czas.

ALBO: Wyciągamy gotowy spód z opakowania. 😉

Owoce i spółka

7. Owoce myjemy, drylujemy jeśli mają pestki, obieramy jeśli mają skórkę i ogonki i kroimy na niewielkie kawałki.

8. Biszkopt delikatnie nasączamy – my użyliśmy kilku łyżeczek likieru kawowego, ale można tez użyć wody wymieszanej z cukrem i cytryną.

9. Układamy wszystkie owoce na wystudzonym spodzie, im więcej i wyżej tym lepiej.

10. Czekamy aż chłodząca się w lodówce galaretka zacznie się ścinać i nakładamy łyżką pokrywając wszystkie owoce. Bez obaw, wszystko ładnie się wyrówna.

11. Letnie ciasto z owocami jest już prawie gotowe. Pozwalamy mu jeszcze tylko spędzić przynajmniej godzinę w lodówce i obowiązkowo proponujemy gościom dokładkę. 🙂

[separator top=”30″ style=”dashed”]

ico6Info

  • Przepis na biszkopt, który zbiera wiele pochwal pochodzi ze strony zuzy
  • Studząc galaretkę, uważajcie, żeby ktoś nie potraktował jej barbarzyńsko i nie umył razem z garnkiem. (Pozdrawiamy pana Daniela 😉
  • Można podawać z listkami mięty lub bitą śmietaną.
  • I aż zapachniało latem… 🙂

swieze owoce

2 komentarze
  • kasia
    Posted at 18:40h, 21 sierpnia Odpowiedz

    nie hce tylko ztruskawkami

  • Anonim
    Posted at 19:18h, 30 marca Odpowiedz

    miało być straciatella

Post A Comment

9 − 3 =