Gry Kuchenne - blog nie tylko kucharski | Tarta z szynką wędzoną dymem, mozzarellą, rukolą i pomidorami
561
post-template-default,single,single-post,postid-561,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.2,vc_responsive

15 Lis Tarta z szynką wędzoną dymem, mozzarellą, rukolą i pomidorami

Ta tarta zdecydowanie nie jest pizzą, chociaż mogłaby próbować kogoś nabrać swoim wyglądem. Z pierwszym kęsem rozwiewamy wszelkie wątpliwości i wpadamy w matnię, bo strasznie trudno oderwać się od smaku jej uzależniającego nadzienia i kruchego ciasta. Pieczesz na własną odpowiedzialność.
[separator top=”10″ style=”dashed”]
[one_half last=”no”]

ico7Składniki

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól, pieprz, oregano

Sos pomidorowy

  • pół szklanki sosu pomidorowego z kartonika
  • dwa ząbki czosnku
  • kilka łyżek oliwy, oregano, sól, pieprz>

[/one_half]
[one_half last=”yes”]

 

Nadzienie

  • kilka plastrów szynki wędzonej (u nas szwarcwaldzka)
  • 1 kulka sera mozzarella
  • garść tartego parmezanu do posypania
  • 1 pomidor
  • ćwiartka cebuli pokrojona w piórka
  • miseczka rukoli skropionej oliwą z oliwek z dodatkiem pieprzu (na wierzch

[/one_half]

[separator top=”10″ style=”dashed”]

ico1Przepis

Sos

1. Zaczniemy nietypowo, bo od sosu. Podgrzewamy na oliwie posiekany czosnek. Następnie dolewamy sos z kartonika. przyprawy i gotujemy, aż do zabulgotania.  Dużo bazylii i jeszcze więcej oregano. Będzie gotowy, kiedy jego smak nas urzeknie.

Ciasto

2. Bierzemy miskę, albo chociaż stolnicę* i mieszamy wszystko razem (tzn. mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy po czym dolewamy stopniowo oliwę i mleko), a następnie zagniatamy aż do wyrobienia ciasta.

Ciasto będzie się rozwarstwiać, a w przekroju wyglądać na bardzo poszarpane. Nic nie szkodzi, taki jego urok, ważne, żeby doprowadzić je do stanu, w którym pozwoli się uformować w zwartą kulę. Jeśli nie chce się lepić – dolewamy troszkę oliwy i mleka, jeśli lepi się za bardzo – dosypujemy delikatnie mąki. Łatwo wyczuć sprawę.

3. Ulepioną kulę wałkujemy na dość cienki (nie więcej niż 5 mm) placek. Jak zawsze – od środka, ku brzegom.
Jeśli nie mamy odpowiedniego narzędzia doskonale sprawdzi się butelka wina / po winie albo coś podobnego w kształcie. Oczywiście „wałek robi odpowiednie wrażenie na cieście”, nie mniej jednak pytanie jakie musimy sobie zadać brzmi – czy naprawdę potrzebujemy, żeby ciasto miało do nas respekt? 🙂

4. Wylepiamy blachę ciastem, rolując brzegi. Nie jest to raczej ten typ, który uda nam się idealnie rozwałkować i przenieść jednym ruchem do formy, więc powstałe dziury po prostu spokojnie zalepiamy.

5. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 st. Podpiekamy przez 5 – 7 minut – nie więcej, pilnując, żeby tarta nie zaczęła wyrastać na spodzie zanadto.

I reszta

6. Smarujemy podpieczoną tartę sosem pomidorowym, obkładamy szynką i plasterkami pomidora oraz piórkami cebuli. Doprawiamy delikatnie solą, pieprzem i ziołami. Pokrojoną w plasterki mozzarellę oraz parmezan dodajemy trochę później, chyba, że lubimy naprawdę dobrze wypieczoną wersję.

7. Pieczemy 35 minut w temperaturze 170 stopni, bez termoobiegu – aż do delikatnego zrumienienia brzegów. Podajemy posypane świeża rukolą z oliwą.

wytrawna tarta z pomidorami rukola i szynka

[separator top=”30″ style=”dashed”]

ico6Info

  • *Miska / stolnica nie jest konieczna, ale legenda głosi, że dolewając mleko do mąki na blacie, być może będziemy musieli je ścierać z podłogi. 😉
  • Ujmujący cytat o wałku pochodzi z książki kucharskiej „Ekonomia Gastronomia” autorstwa A. McEvedy i P. Merretta.
  • Przepis na spód tarty został z kolei odnaleziony na blogu http://mycuisine.blox.pl/ gdzie wzbudził tak skrajne i ogniste dyskusje w komentarzach, że musiałam go wypróbować.
  • Użyta została okrągła blacha do tarty, spód o średnicy 21 cm, ciasta wystarczy także na trochę większą.
  • Wszystko, co poza tym, na czele ze zdjęciami – autorskie.

Smacznego!

pizza, tarta, przepis, na słono, obiad, mozarella, szynka, pomidory

No Comments

Post A Comment

thirteen − eight =