Gry Kuchenne - blog nie tylko kucharski | Tarta ze szparagami, cukinią i tuńczykiem
3619
post-template-default,single,single-post,postid-3619,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.2,vc_responsive

15 maja Tarta ze szparagami, cukinią i tuńczykiem

Tarta to potrawa, która jest naprawdę doskonała. Pozwala na nieograniczoną ilość wariacji, jest relatywnie prosta i szybka do przygotowania, idealna kiedy na horyzoncie goście, cieszy się ogromną popularnością małych i dużych, jest wyśmienita na zarówno na ciepło jak i na zimno, można zabrać ją także w plener i chyba nigdy się nie znudzi. Dzisiejsza tarta to zielona wariacja ze szparagami w roli głównej. Obok tylko dobre towarzystwo czyli tuńczyk, cukinia i chili. Całość na francuskim cieście z rumianymi brzegami. Spróbuj, bo na pewno nie będziesz żałować. 🙂

[separator top=”10″ style=”dashed”]

ico2Składniki

Tarta

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 250 g szparagów (zazwyczaj połowa pęczka)
  • tuńczyk w sosie własnym (2 puszki)
  • kawałek pokrojonej w cienkie plasterki cukinii
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 cytryny
  • sól, pieprz, zioła: tymianek, bazylia, papryczka chili (świeża lub mielona)

Sos

  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 400 ml mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • ząbek czosnku
  • tarty parmezan – kilka łyżek

[separator top=”10″ style=”dashed”]

ico1Przepis

1. Myjemy szparagi, odłamujemy zdrewniałe końcówki i kroimy je na małe kawałki. Następnie wykładamy na talerz, polewamy oliwą z oliwek i przyprawiamy solą, pieprzem, chili i cytryną.

2. Cukinie kroimy na cienkie plasterki i posypujemy solą.

3. Pora na sos i odrobinę cierpliwości. W rondelku roztapiamy masło i mieszamy aż do uzyskania klarownej konsystencji z mąką. Następnie dolewamy stopniowo mleko i mieszamy co jakiś czas, na tyle, często, żeby sos się nie przypalił i na tyle rzadko, żeby pozwolić mu zgęstnieć.

4. Dodajemy sól, pieprz, gałkę, wyciśnięty czosnek, dwie łyżki parmezanu i sprawdzamy czy niczego nie brakuje mu w smaku. W razie potrzeby – dodajemy. 🙂

5. Tuńczyka odsączamy i przekładamy do miseczki. Następnie dodajemy oliwę, kawałeczki chili, świeży tymianek i kilka łyżek naszego sosu. Całość delikatnie mieszamy.

6. Wyłożoną papierem do pieczenia formę do tarty wylepiamy ciastem francuskim, tak, żeby brzegi wychodziły nieznacznie poza rant. Dzięki temu ciasto nie powinno się osunąć. Nakłuwamy ciasto widelcem i podpiekamy w 220 stopniach przez 7 minut. Bez obaw, ciasto się odpowiednio rozwarstwi, nic się nie zepsuje, a nasza tarta zyska rumiany i chrupiący spód, zamiast rozmokniętego i niedopieczonego podkładu. (Brrrr. :P)

7. Wyciągamy formę z pieca, dajemy jej chwilę ostygnąć i kończymy nasze dzieło.

8. Smarujemy tartę połową sosu, układamy kolejno warstwy tuńczyka, szparagów i cukinii. Na wierzch posypujemy kawałeczki chili, zalewamy resztą sosu i oprószamy utartym na grubych oczkach parmezanem oraz posiekaną bazylią.

9. Pieczemy na 220 stopni przez 30 minut.
Voila!

 
tarta szparagi
 
tarta ze szparagami tunczykiem i cukinia
[separator top=”30″ style=”dashed”]

ico6Info

  • Tarta jest pyszna, szybka, na pewno się uda i jeszcze bardziej na pewno – zachwyci każdego kto jej spróbuje.
  • Jest też kolejnym przepisem z naszego cyklu współpracy z Miastem Kobiet, gdzie cieszyła się nie małym wzięciem. 🙂
  • Tuńczyk i szparagi, to bardzo trafione połączenie smaków i chociaż jesteśmy gorącymi zwolennikami tart na kruchym cieście, to właśnie ten przepis przekonał nas, że ciasto francuskie, nawet to gotowe, też sroce spod ogona… Znaczy się, jest bardzo smaczne i obiecujące. Między innymi do takich właśnie cudności. Smacznego!
No Comments

Post A Comment

one × two =