Gry Kuchenne - blog nie tylko kucharski | Zapiekane rigatoni z klopsikami w sosie pomidorowym
3122
post-template-default,single,single-post,postid-3122,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.2,vc_responsive

01 Mar Zapiekane rigatoni z klopsikami w sosie pomidorowym

To nie jest szybkie danie i nic nie da się na to poradzić. Za to jego kompozycja smaków po prostu zwala z nóg. Małe mięsne kuleczki są jędrne i soczyste. Sos uwodzi pomidorami, czosnkiem i bazylią. Rigatoni to rigatoni, wystarczy, że jest al dente i już ma kolejkę wielbicieli. Z pierwszym kęsem lądujemy w samym sercu Sycylii, w objęciach Włoch w ich najlepszym wydaniu, jest błogo, jest pysznie, jest niemal nieprzyzwoicie. Jeśli chcesz nakarmić gości, a przy okazji wprawić ich w kulinarną ekstazę to będzie trafny wybór. Poziom restauracyjny chociaż charakterem blisko mu też do domowej kuchni włoskiej Mammy. Jesteśmy naprawdę dumni z tego dania, więc potraktujcie ten przepis jako propozycję nie do odrzucenia. 🙂

[separator top=”10″ style=”dashed”]

ico2Składniki

Klopsiki

  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 1 duże jajko (albo 2 małe)
  • 80 ml mleka
  • 75 g bułki tartej
  • świeżo tarty parmezan (kilka łyżek)
  • przyprawy: sól, pieprz, ząbek czosnku, cynamon mielony, suszone zioła: koperek, oregano
  • do smażenia: oliwa albo olej

Sos

  • 700 g przecieru pomidorowego (może być z małymi kawałkami pomidorów)
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • szklanka bulionu z warzyw
  • mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • świeża bazylia
  • przyprawy: świeżo mielony pieprz, sól, zioła: trochę tymianku, szczypta oreganu

A także

  • Makaron rigatoni (w ostateczności mogą być nieco mniejsze rurki, jak ziti albo penne)
  • Kulka sera mozzarella (100 – 150 gram)
  • 1/3 szklanki (ok. 70 g) startego parmezanu

Z przepisu wychodzi duże żaroodporne naczynie pełne wspaniałego makaronu – około 6 solidnych porcji. 🙂

[separator top=”10″ style=”dashed”]

ico1Przepis

Robimy klopsiki

1. Wrzucamy do dużej miski mięso, jajko, tartą bułkę, parmezan, wyciśnięty ząbek czosnku, posiekaną drobniutko cebulę, sól, pieprz, zioła oraz szczyptę cynamonu. Z mlekiem uważamy i dolewamy stopniowo, jeśli uznamy, że już starczy, nie musimy wykorzystywać całego. Mieszamy wszystko razem i próbujemy odrobinę. Jeśli czegoś brakuje, doprawiamy do smaku.

Cynamon może wzbudzić trochę kontrowersji w tym przepisie, ale zaręczam, że absolutnie nie należy z niego rezygnować. Nadaje całości niesamowitego smaku i nie, naprawdę nie kojarzy się z szarlotkę. Przyprawa ma być leciuteńko wyczuwana na końcu języka, więc proporcje najlepiej dobrać próbują kawałeczek mięsa przed formowaniem kulek.

2. Lepimy małe kuleczki, starannie nadając im obły kształt za pomocą dłoni. Powinny mieć w miarę zwartą konsystencję. Uwaga: Wyjdzie ich bardzo dużo, ale bez obaw, to właściwa proporcja. 🙂

3. Na patelni (najlepiej trochę głębszej) rozgrzewamy oliwę lub olej i smażymy partiami klopsiki. Ważne, żeby robić to powoli (około 10-15 minut każda partia) i obracać je kilka razy. Pożądany kolor to złocisto-brązowy. Usmażone wykładamy na półmisek i dajemy im chwilę odpocząć.

Robimy sos

4. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy kilka klopsików, 2 ząbki czosnku i podsmażamy aż do zrumienienia. Czosnek wyrzucamy, klopsiki odkładamy na talerz.

5. Dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy minutę, a następnie wlewamy przecier pomidorowy.

6. Teraz przyda się odrobina wyczucia. Nasz sos nie może być za rzadki, ale nie może też kazać stać łyżce na sztorc. 🙂 Do uzyskania odpowiedniej konsystencji posłuży nam bulion, który stopniowo i wedle uznania dolewamy.

7. Doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy pozostałe dwa świeżo wyciśnięte ząbki czosnku i trzymamy ma małym ogniu około 40 minut.

8. Po tym czasie wkładamy do sosu nasze klopsiki i gotujemy jeszcze około 30 minut. W razie potrzeby operujemy cały czas bulionem i regulujemy gęstość.

9. Na koniec dodajemy posiekane listki bazylii.

Zapiekamy

10. Pora na grande finale. Gotujemy makaron al dente i odcedzamy.

11. Smarujemy żaroodporne naczynie oliwą i wykładamy połowę makaronu. Nakładamy obficie sos z klopsikami, posypujemy częścią parmezanu i rozkładamy kilka plasterków mozarelli. I powtarzamy warstwy – makaron, sos, parmezan.

12. Przykrywamy naczynie folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy pod przykryciem 45 minut. Dzięki temu nie spalimy sera i nie wysuszymy makaronu. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 15 minut – aż do bulgotania sosu przy krawędziach.

13. Wyciągamy z pieca i choć trudno w to uwierzyć, można podawać. Oczywiście posypane świeżo tartym parmezanem. 🙂

makaron z klopsikami i sosem pomidorowym
 
zapiekany makaron z klopsikami

[separator top=”30″ style=”dashed”]

ico6Info

  • Przepis powstał w odpowiedzi na zachciankę miski pełnej parującego makaronu z klopsikami, ociekającego gęstym sosem pomidorowym. Ze świeżą bazylią i aromatycznym parmezanem. No chyba każdy ma czasem takie marzenia, prawda?
  • Za inspirację posłużyły nam „Kulinarne wyprawy Jamiego”, „Książka kucharska Rodziny Soprano” i bardzo dużo inwencji własnej. 🙂
  • Danie jest czasochłonne, ale smakuje obłędnie. Najpyszniej po wyjęciu z pieca, ale jak łatwo sobie wyobrazić, bez problemu można je odgrzać następnego dnia.
  • Jakość mięsa i makaronu, bardzo wpływają na końcowy smak dania, dlatego warto rozejrzeć się za tymi lepszymi.
  • Jeśli masz wolne popołudnie i marzy Ci się mała uczta – polecamy z pełną odpowiedzialnością.
2 komentarze
  • Żona in spe
    Posted at 13:13h, 01 marca Odpowiedz

    Nie ważne, że tak czasochłonne, ale jakie wrażenia! Om nom nom 🙂

  • Grizzlli
    Posted at 20:01h, 26 sierpnia Odpowiedz

    Prawda danie czasochłonne, ale za to niebagatelne i bardzo smaczne. Klopsiki standard (aczkolwiek bez cynamonu ;), nad sosem trzeba popracować, aby wykrzesać maksimum smaku dodaję przecier Pomidori, a dla wyostrzenia zmysłów muszę dodać odrobinę sproszkowanej chilli, no i oczywiście bazylię. Generalnie przepis dla osób z gustem i klasą. Polecam 🙂

Post A Comment

19 − 4 =