Gry Kuchenne - blog nie tylko kucharski | Zapiekanka z penne, łososiem, brukselką i czarnymi oliwkami
4223
post-template-default,single,single-post,postid-4223,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.2,vc_responsive

06 Lis Zapiekanka z penne, łososiem, brukselką i czarnymi oliwkami

Mało czasu, pustka w głowie i wielki głód na horyzoncie? Jesienne popołudnia wymagają ciepłych, pożywnych i rozgrzewających danek. Takich, które szybko i naprawdę łatwo się robi, a one w zamian odwdzięczają się wspaniałym i wyjątkoywm smakiem. Łosoś, ulubione penne, czarne oliwki, brukselka i parmezan. Wyraziste składniki, które świetnie ze sobą współgrają. Do tego ukochany beszamel, który naprawdę łatwo się robi i niezawodny parmezan. To jak, przekonałam Cię? 🙂

[separator top=”10″ style=”dashed”]

ico2Składniki

  • 400 g penne (u nas pełnoziarniste)
  • 400 g łososia bez ości
  • 7-8 brukselek
  • Garść czarnych oliwek
  • Sos beszamelowy: 2 łyżki masła, 1,5-2 łyżek pszennej mąki, 400 ml mleka
  • Przyprawy: sól, pieprz, tymianek, szczypta chili, czosnek, gałka muszkatołowa
  • Cytryna
  • Parmezan

Do pieczenia: foremka klasyczna keksówka albo naczynie żaroodporne

[separator top=”10″ style=”dashed”]

ico1Przepis

  1. Myjemy łososia, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem, tymiankiem, chili, czosnkiem, a następnie grillujemy na patelni grillowej. Czas grillowania – aż przestanie być surowy, w zależności od grubości kawałka 10-15 minut. Usmażony zdejmujemy z patelni i odkładamy na talerz, gdzie obficie skrapiamy go cytryną.
  1. Przygotowujemy W garnku roztapiamy masło i mieszamy je na gładko z mąką. Garnek trzymamy cały czas na palniku, dodając stopniowo mleko i cały czas mieszając. Powtarzamy to z mlekiem i mieszaniem, aż do zgęstnienia. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  1. Do osolonego wrzątku wrzucamy makaron, ale tylko na 4 minuty. Odcedzamy.
  1. Blanszujemy brukselkę. Czyli na osolony wrzątek, wrzucamy do małego garnka brukselki na nie więcej niż 2 minuty. Odławiamy i kroimy na połówki.
  1. Pora złożyć wszystko w całość. Foremkę smarujemy beszamelem, wykładamy na to warstwę makaronu, znowu trochę beszamelu, porwane, spore kawałki łososia, kilka połówek brukselek i kółeczka pokrojonych oliwek. Następnie trochę beszamelu i od nowa. Makaron – łosoś – oliwki – brukselki. Na wierzch wylewamy resztę sosu i nakładamy plastry
  1. Pieczemy na 180 stopni 20-30 minut.

 

zapienkanka penne brukselka makaron czarne oliwki łosoś z pieca

[separator top=”30″ style=”dashed”]

ico6Info

  • Jeśli nie mamy patelni gilowej, łososia możemy usmażyć też na zwykłej. Będzie równie pyszny. 🙂
  • Łososia najlepiej porcjować widelcem, rozrywając go delikatnie na kawałki pożądanej wielkości.
  • Brukselkę można zastąpić szpinakiem. Wiemy, że nie każdy lubi brukselkę.
  • Dobry dodatek to sos z jogurtu, koperku i świeżo wyciśniętego ząbka czosnku z kapką majonezu.
  • Zapiekankę robi się łatwo, szybko, bezstresowo. Jeśli doczeka, na drugi dzień jest jeszcze lepsza. Jak to zapiekanki.Smacznego!
No Comments

Post A Comment

5 × 5 =