Gry Kuchenne - blog nie tylko kucharski | Zbożowe ciastka z nutellą i orzechami laskowymi
3123
post-template-default,single,single-post,postid-3123,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.2,vc_responsive

01 Gru Zbożowe ciastka z nutellą i orzechami laskowymi

Bliżej im do American Cookies, niż do naszych rodzimych Piegusek. Trochę zdrowe, bardzo pyszne. 🙂 Bardziej charakterne niż deserowe. Pasują do mleka, do kawy, do śniadania, na podwieczorek i na nocną przekąskę. Mają w sobie wszystko, czego można oczekiwać od ciastek – Nutellę, laskowe orzechy i czekoladę. Robi się je przyjemnie i szybko. W odróżnieniu od klasycznych kruchych ciastek, którym nieco powietrza dobrze zrobi, te koniecznie trzeba przechowywać szczelnie zapakowane, bo inaczej obeschną. Musisz spróbować.
[separator top=”10″ style=”dashed”]

ico2Składniki

  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 115 g masła (temperatura pokojowa)
  • 115 g nutelli (z szafki, nie z lodówki)
  • 2/3 szklanki jasnobrązowego cukru
  • 1 jajko
  • kilka kropel olejku waniliowego
  • kilka łyżek syropu waniliowego (opcjonalnie)
  • 80 g orzechów laskowych (podprażonych na suchej patelni)
  • kawałeczki czekolady lub czekoladowe kropelki do dekoracji

Z przepisu wychodzi około 40 ciastek.

[separator top=”10″ style=”dashed”]

ico1Przepis

1. Mieszamy mąki, proszek do pieczenia, sodę i sól w jednej misce.

2. W drugiej misce ucieramy mikserem masło z nutellą.

3. Dodajemy cukier, jajko, olejek waniliowy oraz syrop i dalej miksujemy na gładką masę.

4. Łączymy masę z suchymi składnikami i ostatni raz miksujemy przez kilka minut.

5. Na suchej patelni podprażamy przez kilka minut orzechy laskowe, a następnie dodajemy do ciasta i mieszamy całość łyżką. Ciasto jest gotowe.

6. Wykładamy płaską blachę papierem do pieczenia i formujemy ciasteczka. Odrywamy po kawałku ciasta, toczymy w rękach kulki wielkości małego włoskiego orzecha, spłaszczamy między dłońmi i układamy w rzędach. Ciastka urosną, więc zostawiamy między nimi trochę miejsca.

7. Wciskamy na wierzch każdego kilka czekoladowych kropelek / kawałeczków czekolady.

8. Pieczemy na 180 stopni bez termoobiegu około 13 minut.

ciastka z orzechami

[separator top=”30″ style=”dashed”]

ico6Info

  • Obejdzie się bez syropu waniliowego.
  • Można też zrezygnować z czekolady, ale naszym zdaniem wzbogaca smak ciastek. No i kto przy zdrowych zmysłach dobrowolnie rezygnuje z czekolady?!
  • Cukier jasnobrązowy można zamienić na zwykły, ale raczej nie zmniejszajmy jego ilości. Mimo Nutelli, ciastka nie będą zbyt słodkie. Wypróbowane.
  • O przechowywaniu juz było, więc nie będziemy się powtarzać.
  • Kolejny przepis z książki „Moje wypieki i desery” Doroty Świątkowskiej. Tym razem prosto z okładki. Jak zwykle rewelacyjny. 🙂

[separator top=”30″ style=”dashed”]

2 komentarze
  • Natalie
    Posted at 23:08h, 01 grudnia Odpowiedz

    Heh , po części coś zdrowego a po części nie 🙂

  • gin
    Posted at 15:47h, 02 grudnia Odpowiedz

    Wyglądają bosko, uwielbiam takie ciasteczka 🙂

Post A Comment

5 × 3 =