Gry Kuchenne - blog nie tylko kucharski | Zimowe korzenne ciasteczka
3814
post-template-default,single,single-post,postid-3814,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.2,vc_responsive

22 Lut Zimowe korzenne ciasteczka

No dobrze, dobrze, jeszcze nie ma zimy! Ale kiedy kończy się listopad, w powietrzu i garnkach pojawia się coś takiego, co każe hojniej sypać cynamonu, dodawać goździków i marzyć o złocistych makowcach i miodowych piernikach. Właśnie z takiego rozmarzenia powstały kruchutkie ciasteczka, które z pewnością nie zawiodą naszych kubków smakowych. W wersji dla dorosłych idealne z lukrem z dodatkiem pomarańczowego likieru, bo nikt tak dobrze jak on nie rozumie się z korzennymi smakami. Dla maluchów śmiało możemy go zastąpić sokiem albo kolorowymi cukierkami. Więcej pisać nie trzeba. Wystarczy upiec. 🙂

[separator top=”10″ style=”dashed”]

ico2Składniki

    • 250 g mąki pszennej
    • 50 g mąki krupczatki (w razie braku można wziąć po prostu dodatkowe 50 g mąki pszennej)
    • 100 g cukru pudru
    • 200 g zimnego masła
    • 1 jajko
    • Przyprawy: 3 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka imbiru mielonego, 1 łyżeczka mielonych goździków, 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, 0,5 łyżeczki kolendry mielonej, szczypta pieprzu, chili i anyżu
    • kilka kropli olejku migdałowego

 

  • lukier pomarańczowy: 1 szklanka cukru pudru, kilka łyżeczek likieru pomarańczowego, wrzątek
  • wersja dla dzieci: zamiast lukru, cukierki i groszki do dekoracji

Z przepisu wyjdą trzy duże blachy średniej wielkości ciasteczek.
Potrzebujemy także pędzelek, foremki do wycinania ciasteczek, płaską blachę, papier do pieczenia i folię spożywczą. Ponieważ bierzemy udział w konkursie podczas pieczenia testowaliśmy folię i papier firmy Paclan. I folia, i papier zachowywały się bardzo grzecznie. 🙂

[separator top=”10″ style=”dashed”]

ico1Przepis

1. W jednej misce mieszamy mąkę z cukrem pudrem, dodajemy posiekane na kawałki zimne masło, wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i olejek migdałowy.

2. Ze wszystkich składników zagniatamy szybko i zręcznie kruche ciasto. Ponieważ jest to operacja szybka i dość nieskomplikowana, kilka chwil później formujemy z ciasta kule, owijamy folią spożywczą i chłodzimy przez godzinę w lodówce.

3. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni bez termoobiegu.

4. Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3mm, koniecznie oprószając mąką blat, stolnice i wałek.

5. Wycinamy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

6. Pieczemy około 10 minut zachowując czujność, bo chociaż lubimy mocno chrupiącą skórkę, w tym wypadku nadprogramowa minuta może być dla ciastek bardzo, bardzo niedobra. Powtarzamy i pieczemy w ten sam sposób kolejne porcje.

7. Studzimy na kratce i dekorujemy w zależności od wersji – lukrem lub cukierkami.

Przygotowanie lukru: Mieszamy cukier puder z likierem dodając po odrobinie wrzątku jeśli jest zbyt gęste, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Jeżeli używamy cukierków, doskonale przylepią się za pomocą zwykłego lukru bez dodatku likieru. Zadanie dekorowania będzie idealne dla małych pomocników.

[separator top=”30″ style=”dashed”]
ciasteczka słoik gry kuchenne

ciasteczka korzenne

kruche ciasteczka gry kuchenne

[separator top=”30″ style=”dashed”]

ico6Info

  • Ciasteczka, jak to kruche, najpyszniejsze są na drugi dzień. W sumie można przechowywać je około tygodnia.
  • Jeśli mamy ochotę na wersję saute, bez lukru czy cukierków, warto posmarować ciasteczka przed pieczeniem rozkłóconym jajkiem – nabiorą pięknego połysku, a także dodać kilka łyżek cukru pudru więcej – inaczej mogą być trochę za mało słodkie.
  • Nie ma problemu, żeby zagnieść ciasto dzień wcześniej i zostawić je na noc w lodówce.
  • Mąka krupczatka zwiększa sypkość ciastek, jeśli więc zależy nam na ultra kruchej wersji, można podzielić proporcje mąki pół na pół.
  • Ciasteczka najlepiej smakują do herbaty, podczas popołudniowych seansów filmowych, przy kubku grzanego wina i w dobrym towarzystwie.
  • Wszystkiego pysznego!
No Comments

Post A Comment

3 × five =