Gry Kuchenne - blog nie tylko kucharski | Zupa krem ze szparagów
3758
post-template-default,single,single-post,postid-3758,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.2,vc_responsive

11 Lip Zupa krem ze szparagów

Jędrne, zielone szparagi oraz ich dostojni, biali kuzyni. Najlepsze na chrupko z pieca z cytryną solą, pieprzem i chili. I chociaż przyznajemy, że w tej formie kochamy je absolutnie, to jak to ktoś kiedyś powiedział – nie można całe życie jeść tylko schabowych. Być może chodziło o sushi i brzmiało trochę dosadniej, ale wiadomo w czym rzecz. Dlatego dzisiaj aksamitna zupa krem z białych i zielonych szparagów. Wzmocniona chili i imbirem, bezkonkurencyjna jeśli chodzi o letnie menu. Póki sezon na szparagi jeszcze trwa, koniecznie musicie ją przygotować. A robi ją się naprawdę szybko i prosto, co jest dodatkowym atutem. Gotowi? To zaczynamy!

[separator top=”10″ style=”dashed”]

ico2Składniki

  • 500g zielonych szparagów
  • 500g białych szparagów
  • 1/2 l bulionu
  • kawałek świeżej papryczki chili
  • ząbek czosnku
  • zioła: rozmaryn, tymianek, szałwia, bazylia
  • jogurt naturalny (kilka łyżek)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • świeży imbir – mały kawałeczek
  • ser pleśniowy typu Roqufort (Bleu) – plaster
  • oliwa z oliwek i ocet balsamiczny – po odrobinie

Z przepisu wychodzi około 5 porcji.

[separator top=”10″ style=”dashed”]

ico1Przepis

1. Przygotowujemy bulion – z warzyw, z warzyw i kurczaka, z kostki. Niepotrzebne skreślić. 🙂

2. Odkładamy kilka sztuk szparagów na bok, a resztę myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Czas gotowania – około 10 minut od zabulgotania wody.

3. Ugotowane szparagi odcedzamy, pozostawiając niewielką ilość wody na dnie.

4. Dodajemy do garnka zioła, czosnek, obrany imbir, oliwę i ocet balsamiczny i łyżkę jogurtu, a następnie blenderujemy wszystko na gładką masę.

5. Do ciepłego bulionu wlewamy uzyskaną masę. Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i posiekanym chili. Dodajemy też ser, odłożone wcześniej szparagi pokrojone na kilkucentymetrowe kawałki i wedle uznania łyżkę jogurtu.

6. Gotujemy na średnim ogniu około kwadransa i dajemy naszej pysznej zupie chwilę odpocząć.

Podajemy z grubo tartym parmezanem, grzankami i łyżką. Znaaaakomite.

gry kuchenne zupa krem ze szparagow

[separator top=”30″ style=”dashed”]

ico6Info

  • Przy okazji przygotowywania czegokolwiek z tych sympatycznych warzyw, jak bumerang powraca jedno pytanie. Czy trzeba obierać szparagi? W przypadku zielonych sprawa jest prosta. Nie obieramy i już, wystarczy im opłukanie pod wodą i odcięcie lub odłamanie zdrewniałych końcówek. Sprawa komplikuje się w przypadku białych szparagów. Młodych nie obieramy, tylko postępujemy tak jak z zielonymi. Te bardziej dojrzałe czasem trzeba cienko oskrobać nożem, bo mają włókna.
  • Nieśmiertelne pytanie numer dwa. Ile czasu gotować szparagi? Zasadniczo zielonej krócej niż białe. W przypadku naszej zupy, 10 minut wystarczy.
  • Przepis na nasz krem możecie znaleźć także na stronach Miasta Kobiet z którym smakowicie współpracujemy.

 

No Comments

Post A Comment

15 + 1 =