Babka z bakaliami i imbirem
- By : GryKuchenne.pl
- Category : Kuchnia
- Tags: informacje
Babka z bakaliami i imbirem to ciasto, które jest idealne na specjalną okazję. Nie jest zbyt słodkie, ale ma wspaniałą konsystencję i delikatny smak. Bakalie dodają mu przyjemnej chrupkości, a imbir nadaje mu rozgrzewające wykończenie, które doskonale komponuje się z herbatą lub kawą. Jest to jedno z najłatwiejszych ciast do zrobienia i świetnie nadaje się dla dzieci. Ma piękną, miękką konsystencję i słodko-korzenny smak imbiru.
Poniżej przedstawiamy najlepszy przepis, który jest bardzo prosty do wykonania, a nawet szybszy, jeśli użyjesz miksera do ubicia jajek i cukru razem.
Jest to idealne ciasto na czas, gdy masz niespodziewanych gości lub nawet potrzebę zaimponowania komuś. Jest zrobione z typowych składników ciasta, jajek, cukru i mąki, ale także z popularnych w ostatnich czasach bakalii.
SKŁADNIKI:
- 8 jaj, rozdzielone na białka i żółtka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 szczypta soli
- 3 łyżki stołowe cukru. Jeśli nie masz drobnego cukru, wrzuć granulowany do robota kuchennego i ubij go na sztywno. Nie jest to niezbędny składnik, ale sprawi, że ciasto będzie jeszcze lżejsze.
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 120 g/4 uncje/nieco 1 szklanka mąki z samopszy plus nadmiar do posypania formy
- 60g/2¼ oz/⅓ filiżanki mielonych migdałów lub orzechów laskowych
- 25g/1 oz/¼ filiżanki suszonych orzechów kokosowych oraz bakalii
Kolejność zadań
- Oddzielić żółtka od białek. Umieścić żółtka w misce, następnie dodać cukier i dobrze wymieszać do uzyskania kremowej konsystencji.
- Dodaj masło i mleko do mieszanki. Dobrze wymieszać. Ubijanie masła i mleka na puszystą masę jest najbardziej czasochłonną częścią przygotowania tego ciasta. Gdy masa osiągnie pożądany stan, wbijamy po kolei jajka, następnie dodajemy zmielone bakalie, mąkę, proszek do pieczenia i mielony imbir. Na koniec dodajemy posiekane orzechy laskowe.
- Dodać mąkę i starty imbir, a następnie ponownie dobrze wymieszać, aż powstanie gładka masa.
- Ubić pianę z białek do uzyskania sztywnej piany i delikatnie, ale dokładnie wmieszać do masy.
- Przełożyć do okrągłej formy (ten przepis wystarcza na jedną warstwę) wyłożonej papierem do pieczenia lub papierem tłuszczowym i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15-20 minut lub do uzyskania złotobrązowego koloru na wierzchu (można to stwierdzić, stukając nożem w wierzch ciasta). Wyjąć z piekarnika, przełożyć do ostygnięcia
Ważne informacje odnośnie wypieku
Proszę pamiętać aby łyżeczką nakładać masę do wysmarowanej tłuszczem okrągłej formy oraz wyrównać wierzch i piec przez wyznaczony powyżej czas.
Za pomocą miksera do ciasta posiekać masło w mące, aż masa będzie przypominać grube okruchy.
Możesz zastąpić 2 całe jajka żółtkami, a kolejne 2 całe jajka- białkami. W ten sposób uzyskasz nieco mniej puszystą masę.