Babka z bakaliami i imbirem

Kuchnia

Babka z bakaliami i imbirem to ciasto, które jest idealne na specjalną okazję. Nie jest zbyt słodkie, ale ma wspaniałą konsystencję i delikatny smak. Bakalie dodają mu przyjemnej chrupkości, a imbir nadaje mu rozgrzewające wykończenie, które doskonale komponuje się z herbatą lub kawą. Jest to jedno z najłatwiejszych ciast do zrobienia i świetnie nadaje się dla dzieci. Ma piękną, miękką konsystencję i słodko-korzenny smak imbiru.

Poniżej przedstawiamy najlepszy przepis, który jest bardzo prosty do wykonania, a nawet szybszy, jeśli użyjesz miksera do ubicia jajek i cukru razem.

Jest to idealne ciasto na czas, gdy masz niespodziewanych gości lub nawet potrzebę zaimponowania komuś. Jest zrobione z typowych składników ciasta, jajek, cukru i mąki, ale także z popularnych w ostatnich czasach bakalii.

SKŁADNIKI:

  • 8 jaj, rozdzielone na białka i żółtka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżki stołowe cukru. Jeśli nie masz drobnego cukru, wrzuć granulowany do robota kuchennego i ubij go na sztywno. Nie jest to niezbędny składnik, ale sprawi, że ciasto będzie jeszcze lżejsze.
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 120 g/4 uncje/nieco 1 szklanka mąki z samopszy plus nadmiar do posypania formy
  • 60g/2¼ oz/⅓ filiżanki mielonych migdałów lub orzechów laskowych
  • 25g/1 oz/¼ filiżanki suszonych orzechów kokosowych oraz bakalii

Kolejność zadań

  1. Oddzielić żółtka od białek. Umieścić żółtka w misce, następnie dodać cukier i dobrze wymieszać do uzyskania kremowej konsystencji.
  2. Dodaj masło i mleko do mieszanki. Dobrze wymieszać. Ubijanie masła i mleka na puszystą masę jest najbardziej czasochłonną częścią przygotowania tego ciasta. Gdy masa osiągnie pożądany stan, wbijamy po kolei jajka, następnie dodajemy zmielone bakalie, mąkę, proszek do pieczenia i mielony imbir. Na koniec dodajemy posiekane orzechy laskowe.
  3. Dodać mąkę i starty imbir, a następnie ponownie dobrze wymieszać, aż powstanie gładka masa.
  4. Ubić pianę z białek do uzyskania sztywnej piany i delikatnie, ale dokładnie wmieszać do masy.
  5. Przełożyć do okrągłej formy (ten przepis wystarcza na jedną warstwę) wyłożonej papierem do pieczenia lub papierem tłuszczowym i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15-20 minut lub do uzyskania złotobrązowego koloru na wierzchu (można to stwierdzić, stukając nożem w wierzch ciasta). Wyjąć z piekarnika, przełożyć do ostygnięcia

Ważne informacje odnośnie wypieku

Proszę pamiętać aby łyżeczką nakładać masę do wysmarowanej tłuszczem okrągłej formy oraz wyrównać wierzch i piec przez wyznaczony powyżej czas.

Za pomocą miksera do ciasta posiekać masło w mące, aż masa będzie przypominać grube okruchy.

Możesz zastąpić 2 całe jajka żółtkami, a kolejne 2 całe jajka- białkami. W ten sposób uzyskasz nieco mniej puszystą masę.

 

Kuchnia
Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką

Jak urozmaicić wiosenne popołudnia lub wieczory? Jaki deser podać podczas wiosennych spotkań z rodziną lub znajomymi ? Warto wrócić wtedy do przepisów naszych prababci, które wiosną piekły serwowały rozpływające się w ustach kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką. Ciasta a dieta. Właściwości rabarbaru: Ta niepozorna roślina zawiera w sobie bardzo …

Kuchnia
Kruche ciasto z owocami i kruszonką

Ciepły letni niedzielny dzień. Wybieramy się na obiad do ukochanej babci, w domu unosi się zapach ciepłego ciasta i owocami. To wspomnienia wielu osób z dzieciństwa, które oprócz uśmiechu na twarzy powodują pracę ślinianek, bo chcielibyśmy skosztować rozpływającego się, kruchego kawałka ciasta zrobionego przez babcię z owoców w jej sadzie. …

Kuchnia
Królik w czerwonym winie z rozmarynem

Wyjątkowe danie na wyjątkową okazję ? Chcesz przygotować coś oryginalnego na romantyczny obiad we dwoje, a może chcesz zabłysnąć pomysłowym daniem przed rodziną bądź znajomymi? Ta potrawa będzie idealna na każdą okazję. Królik w czerwonym winie z rozmarynem. Kiedyś mięso z królika często gościło na polskich stołach, a obecnie wraca …