Bardzo kruche ciasto ze śliwkami
- By : GryKuchenne.pl
- Category : Kuchnia
- Tags: informacje
Bardzo kruche ciasto ze śliwkami to ciasto wykonane na bardzo kruchym cieście i wypełnione śliwkami. Jest to tradycyjny angielski deser.
Ciasto ze śliwkami jest robione z posłodzonego, posypanego mąką, maślanego ciasta i wypełnione kilkoma różnymi odmianami śliwek. Ze względu na swoją miękką konsystencję, bardzo kruche ciasto śliwkowe jest często podawane na ciepło. Można je podawać z bitą śmietaną lub lodami na wierzchu.
Bardzo Kruche Ciasto Śliwkowe to połączenie dwóch ciast w jednym – jest to klasyczne ciasto ze śliwkami, ale spód wykonany jest z kruchego ciasta, co czyni je nieco bardziej fantazyjnym.
Dokładne pochodzenie śliwkowego ciasta nie jest znane, wydaje się, że zostało ono opracowane przez Anglików w XIX wieku.
Ciasto bardzo kruche to rodzaj ciasta używanego do produkcji placków i tart. Od innych ciast kruchych odróżnia je bardzo niska zawartość tłuszczu. Brak tłuszczu skutkuje kruchą teksturą, bardziej zbliżoną do tekstury ciasta płatkowego, choć bez dużej zawartości masła, które nadaje ciastu płatkowemu charakterystyczne płatki.
To jest naprawdę prosty przepis na ciasto ze śliwkami, które jest bardzo łatwe do wykonania. Możesz również wykorzystać ten przepis do przygotowania innych ciast z owocami, takimi jak jabłka czy jeżyny. Jeśli chcesz zrobić duże ciasto, możesz po prostu podwoić lub potroić ilości.
Składniki:
- 225 g zwykłej mąki plus nadmiar do posypania
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 140g masła, schłodzonego, pokrojonego na małe kawałki
- 100g śliwek, przepołowionych, drylowanych i pokrojonych na ćwiartki (użyłam około 6 dużych śliwek) na polewę:
- 100g masła, zmiękczonego
- 100g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Przepis:
Przesiej mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia do miski. Wymieszaj z masłem za pomocą noża o okrągłym ostrzu, aż będzie przypominać drobną bułkę tartą. Wmieszamy posiekane śliwki i połączymy z zimną wodą tak, aby powstało zwarte ciasto. Oprószoną mąką powierzchnię roboczą lekko posypujemy i rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o wymiarach 25 x 20 cm. Pokrój na sześć prostokątów i wyłóż nimi sześć pojedynczych otworów w nieprzywierającej kwadratowej formie o średnicy 8 cm. Schładzać przez 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Nakłuć podstawę każdego ciasta widelcem, a następnie piec przez 10 minut do uzyskania bladozłotego koloru. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia podczas przygotowywania nadzienia. Aby przygotować nadzienie, ubij wszystkie składniki na gładką masę, a następnie nałóż łyżką do foremek.
Polewa
Polewę do tego deseru przygotowuje się z mąki, masła, cukru i bułki tartej, które miesza się razem, tworząc ciasto, a następnie umieszcza się w małych kawałkach na wierzchu nadzienia owocowego. Kruszonkę można posypać cynamonem lub gałką muszkatołową w proszku, ale nie jest to konieczne.
Informacje o przepisie na bardzo kruche ciasto ze śliwkami oraz inne warianty tego deseru można łatwo znaleźć w internecie. Istnieje wiele stron internetowych, blogów kulinarnych i portali społecznościowych, gdzie znajdują się szczegółowe instrukcje dotyczące przygotowania tego pysznego deseru. W sieci można również znaleźć informacje na temat różnych wersji kruchego ciasta, porad dotyczących doboru składników i technik pieczenia oraz inspiracje dotyczące innych dodatków owocowych, które można wykorzystać w tym deserze. Internet jest świetnym źródłem informacji i inspiracji dla wszystkich, którzy chcą spróbować przygotować bardzo kruche ciasto ze śliwkami i odkryć różnorodność możliwości, jakie oferuje ten tradycyjny angielski deser.