Domowa zupa pomidorowa

Kuchnia

Domowej roboty pomidorowa zupa jest pysznym i łatwym przepisem, który każdy pokocha. Zdrowie na talerzu.

Domowa zupa pomidorowa jest zupą, która jest zrobiona przez gotowanie pomidorów i wody z innymi składnikami.

Zupa pomidorowa jest popularnym daniem na całym świecie. Uważa się, że zupa ta pochodzi z Neapolu we Włoszech. Mówi się, że przepis na zupę pomidorową został stworzony przez szefa kuchni na neapolitańskim dworze królewskim króla Ferdynanda IV, aby uhonorować jego żonę królową Marię Karolinę, gdy zachorowała na gruźlicę.

Smak i konsystencja zupy pomidorowej zależą od przepisu użytego do jej przygotowania. Najczęściej zupa pomidorowa ma dwa główne składniki: pomidor i bulion. Pomidorowa jest powszechnie używana ze względu na jej ładny smak i kolor, a także niską cenę.

Zupa pomidorowa jest łatwa do zrobienia ze świeżych pomidorów i ziół. Zupę można przygotować w 30 minut, co stanowi około połowę czasu potrzebnego na gotowanie na kuchence. Aby zupa była bardziej kremowa, należy dodać odrobinę więcej śmietany.

Składniki:

  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki posiekanej cebuli
  • Śmietanka 18% (300 ml)
  • 2 ząbki czosnku, mielone
  • Puszka zmiażdżonych pomidorów, bądź własne pomidory
  • 1 łyżeczka suszonych liści bazylii
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz, do smaku

Sposób przygotowania

Pomidory pokroić na cząstki i usunąć pestki. Umieść je w garnku z ¼ szklanki wody, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut.

Pomidory wyjmij z garnka za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż do miski. Dodaj masło do garnka, następnie dodaj cebulę i smaż aż stanie się aromatyczna i półprzezroczysta (około 5 minut).

Dodaj czosnek, sól, cukier i bazylię. Gotuj przez kolejną minutę. Dodaj z powrotem pomidory i zamieszaj. Dodaj tyle bulionu, aby obficie pokrył wszystkie składniki, ale nie przepełnił ich. Gotuj bez przykrycia przez 25 minut na średnim ogniu. Po tych czynnościach zupa będzie gotowa do spożycia.

Ważne informacje

Dzisiaj, domowej roboty pomidorowa zupa jest popularnym daniem na całym świecie.

Przed XX wiekiem pomidory były uważane za trujące. Dopiero w 1897 roku Sąd Najwyższy Stanów Zjednoczonych wydał orzeczenie uznające pomidory za jadalne, kończąc tym samym ponad 200 lat kontrowersji wokół ich spożywania. Już w 1544 roku pomidory zostały zakazane przez rząd hiszpański jako niezdrowe jedzenie, ale nie zostały one wprowadzone w życie aż do 1767 roku, kiedy to król Ludwik XV zakazał używania ich jako warzywa lub w sosach.

Historia zupy pomidorowej jest nierozerwalnie związana z historią samych pomidorów. Pomidor pochodzi z Ameryki Południowej i został po raz pierwszy sprowadzony do Europy na początku XV wieku.

Kuchnia
Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką

Jak urozmaicić wiosenne popołudnia lub wieczory? Jaki deser podać podczas wiosennych spotkań z rodziną lub znajomymi ? Warto wrócić wtedy do przepisów naszych prababci, które wiosną piekły serwowały rozpływające się w ustach kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką. Ciasta a dieta. Właściwości rabarbaru: Ta niepozorna roślina zawiera w sobie bardzo …

Kuchnia
Kruche ciasto z owocami i kruszonką

Ciepły letni niedzielny dzień. Wybieramy się na obiad do ukochanej babci, w domu unosi się zapach ciepłego ciasta i owocami. To wspomnienia wielu osób z dzieciństwa, które oprócz uśmiechu na twarzy powodują pracę ślinianek, bo chcielibyśmy skosztować rozpływającego się, kruchego kawałka ciasta zrobionego przez babcię z owoców w jej sadzie. …

Kuchnia
Królik w czerwonym winie z rozmarynem

Wyjątkowe danie na wyjątkową okazję ? Chcesz przygotować coś oryginalnego na romantyczny obiad we dwoje, a może chcesz zabłysnąć pomysłowym daniem przed rodziną bądź znajomymi? Ta potrawa będzie idealna na każdą okazję. Królik w czerwonym winie z rozmarynem. Kiedyś mięso z królika często gościło na polskich stołach, a obecnie wraca …