Domowa zupa pomidorowa
- By : GryKuchenne.pl
- Category : Kuchnia
- Tags: zdrowie
Domowej roboty pomidorowa zupa jest pysznym i łatwym przepisem, który każdy pokocha. Zdrowie na talerzu.
Domowa zupa pomidorowa jest zupą, która jest zrobiona przez gotowanie pomidorów i wody z innymi składnikami.
Zupa pomidorowa jest popularnym daniem na całym świecie. Uważa się, że zupa ta pochodzi z Neapolu we Włoszech. Mówi się, że przepis na zupę pomidorową został stworzony przez szefa kuchni na neapolitańskim dworze królewskim króla Ferdynanda IV, aby uhonorować jego żonę królową Marię Karolinę, gdy zachorowała na gruźlicę.
Smak i konsystencja zupy pomidorowej zależą od przepisu użytego do jej przygotowania. Najczęściej zupa pomidorowa ma dwa główne składniki: pomidor i bulion. Pomidorowa jest powszechnie używana ze względu na jej ładny smak i kolor, a także niską cenę.
Zupa pomidorowa jest łatwa do zrobienia ze świeżych pomidorów i ziół. Zupę można przygotować w 30 minut, co stanowi około połowę czasu potrzebnego na gotowanie na kuchence. Aby zupa była bardziej kremowa, należy dodać odrobinę więcej śmietany.
Składniki:
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki posiekanej cebuli
- Śmietanka 18% (300 ml)
- 2 ząbki czosnku, mielone
- Puszka zmiażdżonych pomidorów, bądź własne pomidory
- 1 łyżeczka suszonych liści bazylii
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz, do smaku
Sposób przygotowania
Pomidory pokroić na cząstki i usunąć pestki. Umieść je w garnku z ¼ szklanki wody, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut.
Pomidory wyjmij z garnka za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż do miski. Dodaj masło do garnka, następnie dodaj cebulę i smaż aż stanie się aromatyczna i półprzezroczysta (około 5 minut).
Dodaj czosnek, sól, cukier i bazylię. Gotuj przez kolejną minutę. Dodaj z powrotem pomidory i zamieszaj. Dodaj tyle bulionu, aby obficie pokrył wszystkie składniki, ale nie przepełnił ich. Gotuj bez przykrycia przez 25 minut na średnim ogniu. Po tych czynnościach zupa będzie gotowa do spożycia.
Ważne informacje
Dzisiaj, domowej roboty pomidorowa zupa jest popularnym daniem na całym świecie.
Przed XX wiekiem pomidory były uważane za trujące. Dopiero w 1897 roku Sąd Najwyższy Stanów Zjednoczonych wydał orzeczenie uznające pomidory za jadalne, kończąc tym samym ponad 200 lat kontrowersji wokół ich spożywania. Już w 1544 roku pomidory zostały zakazane przez rząd hiszpański jako niezdrowe jedzenie, ale nie zostały one wprowadzone w życie aż do 1767 roku, kiedy to król Ludwik XV zakazał używania ich jako warzywa lub w sosach.
Historia zupy pomidorowej jest nierozerwalnie związana z historią samych pomidorów. Pomidor pochodzi z Ameryki Południowej i został po raz pierwszy sprowadzony do Europy na początku XV wieku.