Fioletowe babeczki z jagodami
- By : GryKuchenne.pl
- Category : Kuchnia
- Tags: blog

Fioletowe babeczki z jagodami są świetnym dodatkiem do śniadaniowego menu i są bardzo łatwe do zrobienia!
Nie ma nic bardziej satysfakcjonującego niż budzenie się z zapachem świeżo upieczonych muffinów unoszącym się w domu. Te babeczki to zdrowy wybór, pełen bogatych w witaminy jagód. Zdecydowanie zaspokajają one pragnienie słodkości.
Te muffiny to pyszny smakołyk i świetny sposób na rozpoczęcie dnia dzięki antyoksydantom zawartym w jagodach.
Historia babeczek sięga XVII wieku. Babeczki były wypiekane jako substytut chleba. Babeczki były również używane jako sposób na konserwację owoców, które się zepsuły. Oryginalne babeczki były robione jako mini ciastka, które mieściły się w filiżankach. Babeczki stały się bardzo popularne w latach 50-tych i 60-tych XIX wieku, kiedy kobiety zaczęły chodzić na spotkania towarzyskie ze swoimi mężami i urządzać podwieczorki.
Fioletowe babeczki z jagodami – jak przygotować. Odpowie na to pytanie ten blog.
Blaszane kubki do pieczenia zostały wprowadzone w 1849 roku przez firmę E.S.Rear Company z New Haven w stanie Connecticut. Kubki do pieczenia były początkowo stworzone do pieczenia miniaturowych ciastek, ale szybko stały się bardziej popularne do pieczenia babeczek. Kubki do pieczenia stały się hitem na spotkaniach towarzyskich, ponieważ pozwalały kobietom na łatwe i wygodne pieczenie podczas przyjęć lub zakupów z przyjaciółmi.
Pierwsze komercyjne mieszanki do pieczenia ciast powstały w 1897 roku, kiedy to zostały wynalezione przez Franka Eppersona, który miał wtedy dwanaście lat. Pewnej zimowej nocy przypadkowo zostawił na ganku butelkę wody sodowej, a gdy wrócił następnego ranka, odkrył, że woda zamarzła w butelce. Wymieszał trochę ciasta, podgrzał wodę sodową, wlał ją do butelki, nałożył kapsel i wstrząsnął butelką.
Składniki:
- 2 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki zmiękczonego masła (1 kostka)
- 1 filiżanka cukru
- 3 jajka,
- 400g świeżych bądź mrożonych jagód
- 1 filiżanka mąki uniwersalnej
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej,
- 2 łyżki zimnego masła, pokrojone w kostkę
Instrukcja
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż 12 foremek do muffinów papierowymi wkładkami. Odstawić na bok. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wymieszaj suche składniki w misce. Dodaj fioletowe owoce i wymieszaj, aby dokładnie je obtoczyć w masie. W innej misce, ubij razem margarynę lub masło, jajko i brązowy cukier. Odstawić na bok. W innej dużej misce ubij razem masło i cukier aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodać jajka i dobrze wymieszać. Wymieszać z mieszanką mąki, aż do połączenia. Delikatnie dodać jagody do masy za pomocą łopatki, aż będą wymieszane, ale nie rozbite (mają być całe). Łyżeczką nakładaj ciasto do przygotowanych foremek na muffiny. Piec przez 20-25 minut lub do momentu, aż staną się złotobrązowe, a wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta.
Ważne informacje
Te babeczki można przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do 3 dni, a także zamrażać w plastikowych torebkach do zamrażania zapinanych na zamek błyskawiczny.
Te babeczki są przepysznym letnim przysmakiem.
Te muffiny są tak soczyste i słodkie, że nikt nie zgadnie, że są niskotłuszczowe i niskokaloryczne. Są idealnym śniadaniem lub przekąską po szkole.