Inny sposób na to, co znasz od lat

Kuchnia

Ryby nie są popularnym mięsem na stole większości Polaków, mimo, że jesteśmy krajem z bogatą rybną przeszłością. To błąd, ponieważ ryby mają w sobie mnóstwo witamin i minerałów, które zapewniają zdrowie i korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim, ich zbawienną właściwością jest posiadanie kwasów omega-3, ponieważ wpływają one na pracę serca, obniżając poziom złego cholesterolu, obniżają ryzyko pojawienia się nowotworów, wspomagają układ nerwowy, pamięć i koncentrację oraz opóźniają proces starzenia się komórek.

Ryby na różne sposoby – zajadam i jestem zdrowy.

Wiadomo nie od dziś, że makrela jest rybą bardzo tłustą, aczkolwiek ten tłuszcz nie jest szkodliwy, jak w przypadku mięsa czerwonego. Jest bardzo popularnym gatunkiem w Polsce, ponieważ jest rybą morską w dodatku poławianą w części również na naszym rodzimym Morzu Bałtyckim. Najpopularniejszą formą, z jaką spotykamy się z makrelą jest to forma wędzonej ryby. Nie da się ukryć, że inne formy są również pyszne.

Makrela pieczona na patelni nie jest potrawą popularną, jednak jest bardzo dobrą odmianą dla wędzonej postaci. W makreli znaleźć można dużą ilość białka, które pozytywnie wpływa na budulec kostny. Dostarcza również witaminy A, B1, B2, B3, D oraz E. Prawda, że dużo?

Sposób na przygotowanie w ten sposób makreli jest następujący. Przygotuj makrelę – filety, czy porcjowana, tak właściwie nie ma znaczenia, ważne jest to, jak Ty to lubisz. Następnie przygotuj przyprawy, które dodadzą aromatu każdej rybnej potrawie – sól, pieprz, papryczka chili oraz koper z cytryną. Połącz te składniki, a dla lepszego aromatu możesz zanurzyć mięso ryby w przyprawach wcześniej, by mogło ono przejść tym szczególnym aromatem.
Następnie na rozgrzany olej połóż rybę, obsmaż szybko z dwóch stron. Zmień patelnię i pozostaw pod przykryciem, na niskim ogniu z niewielką ilością tłuszczu do zmięknięcia.

Aromat będzie unosił się po całym domu, a wykładając na talerz pamiętaj o plasterku cytryny!

Kuchnia
Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką

Jak urozmaicić wiosenne popołudnia lub wieczory? Jaki deser podać podczas wiosennych spotkań z rodziną lub znajomymi ? Warto wrócić wtedy do przepisów naszych prababci, które wiosną piekły serwowały rozpływające się w ustach kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką. Ciasta a dieta. Właściwości rabarbaru: Ta niepozorna roślina zawiera w sobie bardzo …

Kuchnia
Kruche ciasto z owocami i kruszonką

Ciepły letni niedzielny dzień. Wybieramy się na obiad do ukochanej babci, w domu unosi się zapach ciepłego ciasta i owocami. To wspomnienia wielu osób z dzieciństwa, które oprócz uśmiechu na twarzy powodują pracę ślinianek, bo chcielibyśmy skosztować rozpływającego się, kruchego kawałka ciasta zrobionego przez babcię z owoców w jej sadzie. …

Kuchnia
Królik w czerwonym winie z rozmarynem

Wyjątkowe danie na wyjątkową okazję ? Chcesz przygotować coś oryginalnego na romantyczny obiad we dwoje, a może chcesz zabłysnąć pomysłowym daniem przed rodziną bądź znajomymi? Ta potrawa będzie idealna na każdą okazję. Królik w czerwonym winie z rozmarynem. Kiedyś mięso z królika często gościło na polskich stołach, a obecnie wraca …