Inny sposób na to, co znasz od lat

Kuchnia

Ryby nie są popularnym mięsem na stole większości Polaków, mimo, że jesteśmy krajem z bogatą rybną przeszłością. To błąd, ponieważ ryby mają w sobie mnóstwo witamin i minerałów, które zapewniają zdrowie i korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim, ich zbawienną właściwością jest posiadanie kwasów omega-3, ponieważ wpływają one na pracę serca, obniżając poziom złego cholesterolu, obniżają ryzyko pojawienia się nowotworów, wspomagają układ nerwowy, pamięć i koncentrację oraz opóźniają proces starzenia się komórek.

Ryby na różne sposoby – zajadam i jestem zdrowy.

Wiadomo nie od dziś, że makrela jest rybą bardzo tłustą, aczkolwiek ten tłuszcz nie jest szkodliwy, jak w przypadku mięsa czerwonego. Jest bardzo popularnym gatunkiem w Polsce, ponieważ jest rybą morską w dodatku poławianą w części również na naszym rodzimym Morzu Bałtyckim. Najpopularniejszą formą, z jaką spotykamy się z makrelą jest to forma wędzonej ryby. Nie da się ukryć, że inne formy są również pyszne.

Makrela pieczona na patelni nie jest potrawą popularną, jednak jest bardzo dobrą odmianą dla wędzonej postaci. W makreli znaleźć można dużą ilość białka, które pozytywnie wpływa na budulec kostny. Dostarcza również witaminy A, B1, B2, B3, D oraz E. Prawda, że dużo?

Sposób na przygotowanie w ten sposób makreli jest następujący. Przygotuj makrelę – filety, czy porcjowana, tak właściwie nie ma znaczenia, ważne jest to, jak Ty to lubisz. Następnie przygotuj przyprawy, które dodadzą aromatu każdej rybnej potrawie – sól, pieprz, papryczka chili oraz koper z cytryną. Połącz te składniki, a dla lepszego aromatu możesz zanurzyć mięso ryby w przyprawach wcześniej, by mogło ono przejść tym szczególnym aromatem.
Następnie na rozgrzany olej połóż rybę, obsmaż szybko z dwóch stron. Zmień patelnię i pozostaw pod przykryciem, na niskim ogniu z niewielką ilością tłuszczu do zmięknięcia.

Aromat będzie unosił się po całym domu, a wykładając na talerz pamiętaj o plasterku cytryny!

Kuchnia
Zdrowa kuchnia: informacje o wartościach odżywczych i zdrowych alternatywach w kulinariach

Zdrowa kuchnia: informacje o wartościach odżywczych i zdrowych alternatywach w kulinariach Każdego dnia, w kuchniach na całym świecie, przygotowywane są potrawy, które wpływają na nasze zdrowie. Jedzenie pełne tłuszczu i cukru może negatywnie wpłynąć na nasz organizm, powodując problemy z sercem, insulinoopornością oraz wzrostem masy ciała. Dlatego tak ważne jest …

Kuchnia
Szybkie i proste przepisy: informacje o prostych i smacznych daniach, które można przygotować w krótkim czasie

Pragniesz zaskoczyć swoich gości podczas spontanicznej kolacji lub szukasz inspiracji na świąteczny stół? Koniecznie sprawdź nasze propozycje pysznych i łatwych do przygotowania dań, które zachwycą każde podniebienie. Co ważne, podane przepisy nie zajmują wiele czasu i nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnych. Bez dalszego wstępu, przedstawiamy informacje o prostych i smacznych …

Kuchnia
Kuchenne triki i porady: informacje o praktycznych technikach i skutecznych narzędziach w kuchni

Gotowanie to przede wszystkim praktyka, ale w tym przypadku praktyka nie zawsze czyni mistrza. Porównując się do profesjonalnych kucharzy, domowi kucharze często stawiają czoła problemom i trudnościom w kuchni. Z pomocą przychodzą jednak kuchenne triki i porady, czyli praktyczne informacje, jakie warto znać, aby ułatwić sobie przygotowanie posiłków. W tym …