Inny sposób na to, co znasz od lat
- By : GryKuchenne.pl
- Category : Kuchnia
- Tags: zdrowie
Ryby nie są popularnym mięsem na stole większości Polaków, mimo, że jesteśmy krajem z bogatą rybną przeszłością. To błąd, ponieważ ryby mają w sobie mnóstwo witamin i minerałów, które zapewniają zdrowie i korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim, ich zbawienną właściwością jest posiadanie kwasów omega-3, ponieważ wpływają one na pracę serca, obniżając poziom złego cholesterolu, obniżają ryzyko pojawienia się nowotworów, wspomagają układ nerwowy, pamięć i koncentrację oraz opóźniają proces starzenia się komórek.
Ryby na różne sposoby – zajadam i jestem zdrowy.
Wiadomo nie od dziś, że makrela jest rybą bardzo tłustą, aczkolwiek ten tłuszcz nie jest szkodliwy, jak w przypadku mięsa czerwonego. Jest bardzo popularnym gatunkiem w Polsce, ponieważ jest rybą morską w dodatku poławianą w części również na naszym rodzimym Morzu Bałtyckim. Najpopularniejszą formą, z jaką spotykamy się z makrelą jest to forma wędzonej ryby. Nie da się ukryć, że inne formy są również pyszne.
Makrela pieczona na patelni nie jest potrawą popularną, jednak jest bardzo dobrą odmianą dla wędzonej postaci. W makreli znaleźć można dużą ilość białka, które pozytywnie wpływa na budulec kostny. Dostarcza również witaminy A, B1, B2, B3, D oraz E. Prawda, że dużo?
Sposób na przygotowanie w ten sposób makreli jest następujący. Przygotuj makrelę – filety, czy porcjowana, tak właściwie nie ma znaczenia, ważne jest to, jak Ty to lubisz. Następnie przygotuj przyprawy, które dodadzą aromatu każdej rybnej potrawie – sól, pieprz, papryczka chili oraz koper z cytryną. Połącz te składniki, a dla lepszego aromatu możesz zanurzyć mięso ryby w przyprawach wcześniej, by mogło ono przejść tym szczególnym aromatem.
Następnie na rozgrzany olej połóż rybę, obsmaż szybko z dwóch stron. Zmień patelnię i pozostaw pod przykryciem, na niskim ogniu z niewielką ilością tłuszczu do zmięknięcia.
Aromat będzie unosił się po całym domu, a wykładając na talerz pamiętaj o plasterku cytryny!