Jak przygotować domowe grissini?
- By : GryKuchenne.pl
- Category : Kuchnia
- Tags: blog
Grissini, czyli paluszki chlebowe to typowo włoska przekąska. Podaje się ją przed posiłkiem, tak do pochrupania, jako czekadełko. Grissini z powodzeniem można przygotować samodzielnie w domu. Paluchy są wyrabiane z ciasta drożdżowego. Przepis na nie powstał w XIV wieku.
Grissini podawane są na różne sposoby. Mogą być z solą, sezamem, z ziołami czy kminem. Świetnie pasują jako przekąska do pochrupania, a także jako dodatek do zup krem. To idealna przekąska na impreza. Paluchy chlebowe będą idealnie komponowały się z drinkami, deską serów czy talerzem wędlin. Mogą być także alternatywą dla pieczywa. Smakować będą z dipem czy z sałatką. dzieciom smakować będą z domowym dżemem. Jak przyrządzić grissini w domu? Przeczytaj ten blog.
Grissini, czyli paluchy chlebowe – jak przygotować?
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 90 ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka suchych drożdży (około 7g)
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
Wykonanie
W wysokiej misce umieszczamy wszystkie składniki. Całość dokładnie wyrabiamy. Możemy wyrabiać ręcznie lub za pomocą miksera. Ciasto wyrabiamy do uzyskania jednolitej, elastyczne masy. Formujemy kule, którą smarujemy oliwą, przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką lnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę lub do momentu gdy podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na około 0,5 centymetra grubości. Nożem odkrawamy cienkie paseczki. Każdy z nich delikatnie rolujemy i rozciągamy. Z podanej ilości składników powinno wyjść około 25 sztuk. Zrolowane paseczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy z paluchów smarujemy oliwą i posypujemy wybranymi dodatkami.
Jeśli chcemy przygotować grissini po włosku posypujemy paluch łyżeczką sezamu, czarnuszki, oregano, bazylii lub rozmarynu. Chcąc przygotować grissini na ostro posypujemy miksem pieprzu cayenne, papryki ostrej, kurkumy, tymianku, imbiru i czosnku niedźwiedziego. Grissini cebulowe uzyskamy posypując paluchy mieszanką ziół i przypraw – cebula, czosnek, ostra papryka, majeranek, tymianek, imbir, gałka muszkatołowa, kminek (mielony), biały pieprz, cząber.
Grissini wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika ( z termoobiegiem). Pieczemy około 10-13 minut. Jeśli chcemy, a by były bardziej złote i przypieczone, wówczas pieczemy je około – 16 minut.
Upieczone paluchy chlebowe można jeszcze dodatkowo owinąć szynką parmeńską i rukolą. Wówczas uzyskamy ciekawą przekąskę, idealna na spotkania z przyjaciółmi. Z przygotowaniem domowego grissini nie ma większego problemu. Sekretem jest odpowiednie wyrobienie ciasta drożdżowego.