Jak przygotować drożdżową chałkę wielkanocną?

Kuchnia

Nasze babcie zwykły mówić, że Wielkanoc bez chałki to istna chała. Drożdżowa chałka wielkanocna to tradycyjne danie w wielu regionach. Obecnie odchodzi się od przygotowywania tego wypieku, a szkoda. Smak i aromat dobrze przyrządzonej chałki jest niepowtarzalny. Jak przygotować idealną chałkę wielkanocną?

Kto z nas nie lubi zapachu świeżo pieczonego ciasta drożdżowego. Kojarzy się z dzieciństwem, beztroską i bezpieczeństwem. Przygotowanie ciasta drożdżowego wydaje się bardzo skomplikowane. Nic bardziej mylnego. Ciasto drożdżowe potrzebuje spokoju i czasu – to główna zasada, o której musimy pamiętać wyrabiając ten rodzaj ciasta. Chałka drożdżowa to delikatne, puszyste domowe pieczywo idealne na wielkanocne śniadanie i na każdy inny dzień w roku.

Drożdżowa chałka wielkanocna – jak przygotować?

Składniki:

  • 500 g mąki orkiszowej jasnej 630
  • 200 ml mleka
  • 30 g drożdży
  • 75 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki miodu/cukru

Dodatkowo:

  • 2 łyżki mleka+1 żółtko

Wykonanie:

Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i łyżką lekko podgrzanej śmietany oraz z dwóch łyżek mąki. Tak wymieszany zaczyn odstawiam do wyrośnięcia, na około 20 minut, Rozczyn przekładamy do miski, dodajemy resztę składników i wyrabiamy. Możemy ciasto wyrabiać ręcznie lub za pomocą miksera. Ciasto po wyrobieniu powinno stanowić jednolitą masę i być elastyczne. Miskę z ciastem nakrywamy ściereczkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę lub do momentu podwojenia przez ciasto jego objętości.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiamy je rękoma. Następnie dzielimy je na trzy części. Z każdej części formujemy trzy wałeczki o takiej samej długości. Wałeczki sklejamy ze sobą i rozpoczynamy zaplatanie warkocza. Dolne końca powstałej chałki łączymy ze sobą. Zaplecioną chałkę układamy na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Chałkę nakrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie smarujemy chałkę roztrzepanym żółtkiem i posypujemy perlistym cukrem. Blachę z ciastem wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Chałkę pieczemy 30-35 minut. Gdyby ciasto zbyt mocno przypiekało się od góry, można je nakryć papierem do pieczenia. Upieczoną chałkę zostawiamy do ostygnięcia, przekładając na kratkę kuchenną.

Świeża chałka idealnie smakuje z masełkiem lub z dżemem, najlepiej takim samodzielnie przygotowanym. Może być doskonałym dodatkiem do śniadania, jak do każdego posiłku. Wbrew pozorom chałka nie jest trudna do przyrządzenia. Należy jedynie pamiętać o tym, by zapewnić jej odpowiedni czas do wyrastania. Właśnie wyrastanie jest sekretem puszystej chałki, która rozpływa się w ustach.

Kuchnia
Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką

Jak urozmaicić wiosenne popołudnia lub wieczory? Jaki deser podać podczas wiosennych spotkań z rodziną lub znajomymi ? Warto wrócić wtedy do przepisów naszych prababci, które wiosną piekły serwowały rozpływające się w ustach kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką. Ciasta a dieta. Właściwości rabarbaru: Ta niepozorna roślina zawiera w sobie bardzo …

Kuchnia
Kruche ciasto z owocami i kruszonką

Ciepły letni niedzielny dzień. Wybieramy się na obiad do ukochanej babci, w domu unosi się zapach ciepłego ciasta i owocami. To wspomnienia wielu osób z dzieciństwa, które oprócz uśmiechu na twarzy powodują pracę ślinianek, bo chcielibyśmy skosztować rozpływającego się, kruchego kawałka ciasta zrobionego przez babcię z owoców w jej sadzie. …

Kuchnia
Królik w czerwonym winie z rozmarynem

Wyjątkowe danie na wyjątkową okazję ? Chcesz przygotować coś oryginalnego na romantyczny obiad we dwoje, a może chcesz zabłysnąć pomysłowym daniem przed rodziną bądź znajomymi? Ta potrawa będzie idealna na każdą okazję. Królik w czerwonym winie z rozmarynem. Kiedyś mięso z królika często gościło na polskich stołach, a obecnie wraca …