Jak przygotować jagodzianki w domu?
- By : GryKuchenne.pl
- Category : Kuchnia
- Tags: pozostałe
Jagodzianki to bułeczki drożdżowe, które lubią wszyscy. Kojarzą się z ciepłymi letnimi popołudniami, zbieraniem jagód w lesie, a także niebieskimi zębami, po wgryzieniu się w miękką bułeczkę. Jagodzianki to smak dzieciństwa. Bułeczki te można z powodzeniem przygotować w domu. Przepis na nie nie jest trudny i skomplikowany. Najważniejsze to pamiętać by zadbać o składniki najwyższej jakości.
Jagodzianki to niewątpliwy smak wakacji. Najlepiej smakują te przygotowane w domu, z samodzielnie zebranych jagód. Jednak nie zawsze możemy wybrać się do lasu. Wówczas pozostaje przygotowanie drożdżowych bułeczek z jagód kupionych na lokalnym bazarku lub z jagód mrożonych. Własnoręcznie przygotowane bułki drożdżowe z jagodami to świetny dodatek do popołudniowej kawy. Idealnie nadają się do zabrania ze sobą do pracy lub do szkoły. Poniżej prezentujemy przepis na domowe bułeczki, których smak zachwyci każdego, niezależnie od wieku.
Przepis na jagodzianki
Składniki:
- 580 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 2 czubate łyżki serka mascarpone
- 100 masła
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru
- 0,5 l jagód (świeże lub mrożone)
- 3 łyżki cukru pudru
Składniki na lukier:
- ¾ szklanki cukru pudru
- sok z cytryny
Wykonanie:
200 ml mleka wlewamy do garnka. Dodajemy masło, 5 łyżek cukru, serek mascarpone. Całość podgrzewamy do momentu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Studzimy i dodajemy dwa roztrzepane jajka.
W trakcie studzenia przygotowujemy rozczyn – drożdże, pozostałe mleko, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki, mieszamy w miseczce i pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie rozczyn łączymy z poprzednimi składnikami i całość odpowiednio wyrabiamy. Możemy zrobić to ręcznie lub przy pomocy miksera. Wyrobione ciasto powinno być jednolite i elastyczne. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji, ciasto oprószamy mąką i formujemy kulę, którą następnie umieszczamy w misce. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę lub do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość.
W tym czasie jagody mieszamy z cukrem pudrem. Jeśli decydujemy się na użycie mrożonych jagód, musimy je rozmrozić – najlepiej na sitku, by odsączyć nadmiar wody. Wyrośnięte ciasto zagniatamy i dzielimy na porcje. W dłoni formujemy place i na środek nakładamy łyżkę jagód. Dokładnie sklejamy brzegi ciasta i formujemy podłużną bułeczkę. Tak przygotowane bułeczki odkładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawiamy je na 15 minut do wyrośnięcia. Bułeczki drożdżowe smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 minut.
W trakcie pieczenia przygotowujemy lukier – do cukru puder, stopniowo dodajemy sok z cytryny i powoli ucieramy. Upieczone bułeczki wykładamy na kratkę kuchenną i polewamy lukrem.