Jak przyrządzić kaczkę z pomarańczami i żurawiną?

Kuchnia

Sezon jesienny to najlepszy czas na przygotowanie kaczki z żurawiną, ziołami i pomarańczami. Co prawda nie jest to najprostsze danie do przygotowania i wymaga większych zdolności kulinarnych. Jednak wysiłek wynagradza niepowtarzalny smak i aromat. Kaczka z żurawiną, ziołami i pomarańczami będzie atrakcją kulinarną na każdym stole.

Kaczka uważana jest za najszlachetniejszy gatunek drobiu. Kaczka zawiera w sobie wiele zdrowotnych składników mineralnych. Jest bogatym źródłem białka, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych i żelaza. Trudno się więc dziwić, że jest coraz chętniej jedzona przez Polaków.

Kaczka kojarzy się z kuchnią staropolską. Było to danie, które często gościło na stołach w czasach królów polskich. Obecnie kaczka powraca do łask.Coraz częściej gości w programach kulinarnych, jak również na polskich stołach, zwłaszcza od święta. Przyrządzenie pieczonej kaczki, by była chrupiąca z zewnątrz i soczysta w środku, nie jest łatwe. Wystarczy jednak dobry przepis, by przygotować niezwykłe danie.

Kaczka z żurawiną, ziołami i pomarańczami – przepis

Kaczkę warto natrzeć przyprawa co najmniej godzinę przed pieczeniem. Im dłużej kaczka poleży w przyprawach, tym bardziej nimi przejdzie i będzie bardziej aromatyczna. By mięso ładnie odchodziło od kości, a skórka była przyrumieniona, kaczkę najpierw długo (przez ok. 2 godziny) pieczemy pod przykryciem, a następnie krótko bez niego.

Składniki

  • kaczka (około 2 kg)
  • majeranek
  • czosnek granulowany
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 2 sztuki pomarańczy
  • sok z 1 pomarańczy
  • garść żurawiny

Wykonanie:

Pierwsze, co przygotowujemy to mieszankę ziół, którymi natrzemy kaczkę. Majeranek, czosnek granulowany, ząbki czosnku, sól i pieprz mieszamy i nacieramy kaczkę z wierzchu i wewnątrz. Na wierzch kaczki układamy pokrojony w plasterki czosnek. Tak przygotowaną kaczkę wkładamy do lodówki. Najlepiej na całą noc. Jeśli nie mamy takie możliwości, wystarczy godzina.

Pomarańcze myjemy i kroimy w plastry. Następnie nadziewamy nimi kaczkę. Do środka dodajemy żurawinę. Kaczkę spinamy wykałaczkami lub zszywamy. Mięso układamy w brytfance i okładamy plasterkami pomarańczy. Kaczkę polewamy świeżo wyciskanym sokiem z pomarańczy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i wkładamy kaczkę, którą oblewamy jeszcze niewielką ilością wody. Pod przykryciem pieczemy naszą kaczkę przez około 1,5 godziny. Brytfankę możemy przykryć folią aluminiową.

Po 90 minutach zdejmujemy przykrycie, zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy kaczkę około godziny, tak, by się zarumieniła z góry, a skórka stała się chrupiąca. Na tym etapie należy pamiętać, by polewać kaczkę sosem wytworzonym podczas pieczenia. Kaczkę podajemy od razu na stół z dodatkiem pieczonych ziemniaczków i surówki.

Kuchnia
Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką

Jak urozmaicić wiosenne popołudnia lub wieczory? Jaki deser podać podczas wiosennych spotkań z rodziną lub znajomymi ? Warto wrócić wtedy do przepisów naszych prababci, które wiosną piekły serwowały rozpływające się w ustach kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką. Ciasta a dieta. Właściwości rabarbaru: Ta niepozorna roślina zawiera w sobie bardzo …

Kuchnia
Kruche ciasto z owocami i kruszonką

Ciepły letni niedzielny dzień. Wybieramy się na obiad do ukochanej babci, w domu unosi się zapach ciepłego ciasta i owocami. To wspomnienia wielu osób z dzieciństwa, które oprócz uśmiechu na twarzy powodują pracę ślinianek, bo chcielibyśmy skosztować rozpływającego się, kruchego kawałka ciasta zrobionego przez babcię z owoców w jej sadzie. …

Kuchnia
Królik w czerwonym winie z rozmarynem

Wyjątkowe danie na wyjątkową okazję ? Chcesz przygotować coś oryginalnego na romantyczny obiad we dwoje, a może chcesz zabłysnąć pomysłowym daniem przed rodziną bądź znajomymi? Ta potrawa będzie idealna na każdą okazję. Królik w czerwonym winie z rozmarynem. Kiedyś mięso z królika często gościło na polskich stołach, a obecnie wraca …