Jak przyrządzić kaczkę z pomarańczami i żurawiną?

Kuchnia

Sezon jesienny to najlepszy czas na przygotowanie kaczki z żurawiną, ziołami i pomarańczami. Co prawda nie jest to najprostsze danie do przygotowania i wymaga większych zdolności kulinarnych. Jednak wysiłek wynagradza niepowtarzalny smak i aromat. Kaczka z żurawiną, ziołami i pomarańczami będzie atrakcją kulinarną na każdym stole.

Kaczka uważana jest za najszlachetniejszy gatunek drobiu. Kaczka zawiera w sobie wiele zdrowotnych składników mineralnych. Jest bogatym źródłem białka, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych i żelaza. Trudno się więc dziwić, że jest coraz chętniej jedzona przez Polaków.

Kaczka kojarzy się z kuchnią staropolską. Było to danie, które często gościło na stołach w czasach królów polskich. Obecnie kaczka powraca do łask.Coraz częściej gości w programach kulinarnych, jak również na polskich stołach, zwłaszcza od święta. Przyrządzenie pieczonej kaczki, by była chrupiąca z zewnątrz i soczysta w środku, nie jest łatwe. Wystarczy jednak dobry przepis, by przygotować niezwykłe danie.

Kaczka z żurawiną, ziołami i pomarańczami – przepis

Kaczkę warto natrzeć przyprawa co najmniej godzinę przed pieczeniem. Im dłużej kaczka poleży w przyprawach, tym bardziej nimi przejdzie i będzie bardziej aromatyczna. By mięso ładnie odchodziło od kości, a skórka była przyrumieniona, kaczkę najpierw długo (przez ok. 2 godziny) pieczemy pod przykryciem, a następnie krótko bez niego.

Składniki

  • kaczka (około 2 kg)
  • majeranek
  • czosnek granulowany
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 2 sztuki pomarańczy
  • sok z 1 pomarańczy
  • garść żurawiny

Wykonanie:

Pierwsze, co przygotowujemy to mieszankę ziół, którymi natrzemy kaczkę. Majeranek, czosnek granulowany, ząbki czosnku, sól i pieprz mieszamy i nacieramy kaczkę z wierzchu i wewnątrz. Na wierzch kaczki układamy pokrojony w plasterki czosnek. Tak przygotowaną kaczkę wkładamy do lodówki. Najlepiej na całą noc. Jeśli nie mamy takie możliwości, wystarczy godzina.

Pomarańcze myjemy i kroimy w plastry. Następnie nadziewamy nimi kaczkę. Do środka dodajemy żurawinę. Kaczkę spinamy wykałaczkami lub zszywamy. Mięso układamy w brytfance i okładamy plasterkami pomarańczy. Kaczkę polewamy świeżo wyciskanym sokiem z pomarańczy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i wkładamy kaczkę, którą oblewamy jeszcze niewielką ilością wody. Pod przykryciem pieczemy naszą kaczkę przez około 1,5 godziny. Brytfankę możemy przykryć folią aluminiową.

Po 90 minutach zdejmujemy przykrycie, zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy kaczkę około godziny, tak, by się zarumieniła z góry, a skórka stała się chrupiąca. Na tym etapie należy pamiętać, by polewać kaczkę sosem wytworzonym podczas pieczenia. Kaczkę podajemy od razu na stół z dodatkiem pieczonych ziemniaczków i surówki.

Informacje na temat przygotowania kaczki z żurawiną, ziołami i pomarańczami można znaleźć w internecie. Istnieje wiele stron internetowych, blogów kulinarnych i portali społecznościowych, gdzie znajdują się szczegółowe przepisy oraz porady dotyczące pieczenia i przyrządzania tego tradycyjnego dania. W sieci można również znaleźć informacje o różnych wariantach przygotowania kaczki z żurawiną, ziołami i pomarańczami, inspiracje dotyczące dodatkowych składników i sposobów podania tego dania oraz porady dotyczące przyrządzenia chrupiącej skórki i soczystego mięsa. Internet stanowi cenne źródło informacji dla wszystkich, którzy chcą spróbować swoich sił w przygotowaniu tego wyjątkowego dania i odkryć różnorodność możliwości, jakie oferuje kuchnia z kaczką.

Kuchnia
Odkryj Sekrety Przygotowania Doskonałego Gulaszu z Indyka

Marzysz o aromatycznym i rozgrzewającym daniu na chłodne dni? Gulasz z indyka to doskonały wybór! Przygotowanie go może być łatwe i satysfakcjonujące, jeśli tylko znasz odpowiednie techniki i przepisy. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować gulasz z indyka, aby zachwycić swoich gości i cieszyć się wyśmienitym smakiem. Przejdźmy więc …

Kuchnia
Pizza: Fascynująca Historia i Sekrety Jej Początków

Czy istnieje bardziej kultowa potrawa niż pizza? To włoskie danie zdobyło serca milionów ludzi na całym świecie, stając się symbolem wyśmienitego smaku i przyjemności kulinarnej. Jednak mało kto zastanawia się, skąd pochodzi pizza i jak wyglądała jej historia. Zapraszamy na podróż przez czas i przestrzeń, aby poznać fascynującą historię tego …

Kuchnia
Smakowite Przepisy na Sałatki z Sałaty Masłowej

Marzysz o pysznej sałatce z sałaty masłowej, ale brakuje Ci pomysłów na różnorodne dania? Oto kilka kreatywnych przepisów, które sprawią, że zakochasz się w tym delikatnym warzywie! Zobacz: Jaka sałatka z sałaty masłowej? Klasyczna Sałatka z Sałaty Masłowej Składniki: Sałata masłowa, pokrojona Pomidory koktajlowe, przekrojone na pół Ogórek, pokrojony w …