Jak przyrządzić prawdziwy domowy żurek?
- By : GryKuchenne.pl
- Category : Kuchnia
- Tags: blog
Żurek to jedna z najstarszych polskich zup. Pierwotniej znany był jako barszcz biały. Było to danie spożywane głównie przez osoby zamieszkujące na wsiach. Według pierwszego znanego przepisy, domowy żurek przygotowywany był z gotowanych: barszczu zwyczajnego, lebiody i komosy. Dopiero w późniejszym czasie zaczęto do niego dodawać ziemniaki.Zupa szybko zyskała popularność na terenie całego kraju.
Żurek to bardzo popularna zupa, która różni się nieznacznie w zależności od regionu. Zupa może być przygotowana zarówno na wywarze warzywnym, jak i mięsnym. W przypadku tego drugiego podstawą są kiełbasy i wędzonki. W świętokrzyskim żurek podaje się z krojonym na cztery części jajkiem, bułką i chrzanem. Na Kujawach, Mazowszu czy Kurpi żurek podawany jest w wydrążonym chlebie z białą kiełbasą i jajkiem. Z kolei Benedyktyni w Tyńcu podają żurek z kiełbasą i twarogiem. Na Podhalu zaś żur podaje się z kiełbasą wiejską (najlepiej samodzielnie uwędzoną) oraz dodatkiem wędzonego oscypka. Śląską odmianę żurku przyrządza się na wędzonych żeberkach i boczku. Podaje się go z ziemniakami i kiełbasą. Przeczytaj ten blog aby dowiedzieć się jak przyrządzić żurek domowy.
Przepis na domowy żurek
Składniki:
- 0,5 kg białej kiełbasy
- 0,5 kg kości wędzonych od schabu
- 1 średniej wielkości marchew
- 2 pietruszki
- ½ średniej wielkości selera
- ok. 3 litry wody
- 3 liście laurowe
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 500 ml zakwasu na żurek
- 1 cebula
- 300 ml kwaśnej śmietany 18%
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- jajka ugotowane na twardo
Wykonanie:
Do garnka z wodą wkładamy kości oraz obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Solimy i gotujemy, aż mięso przy kości będzie miękkie. Następnie wyciągamy kości i obieramy je z mięsa. Mięso kroimy i dodajemy do wywaru. Zakwas na żurek łączmy ze śmietaną. Aby nie zrobiły się krupy, hartujemy mieszankę, poprzez dodanie dwóch-trzech łyżek gorącego wywaru. Mieszamy i dolewamy do wywaru.Białą kiełbasę kroimy w cząstki i podsmażamy na patelni na złoty kolor, a następnie dodajemy do zupy. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i dodajemy do zupy. Całość doprawiamy do smaku pieprzem, solą, majerankiem. Można dodać odrobinę cukru. Pod koniec gotowania dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Żurek podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Przed podaniem na talerz można wyłożyć łyżkę chrzanu. Dzięki temu podkreślimy smak i aromat zupy.
Żurek to zupa znana od pokoleń. Jej tajemnicą jest dobór odpowiednich składników na wywar, a także dobór zakwasu, który pozwala uzyskać lekko kwaśny smak zupy. Bez względu na to czy przygotowujemy żur na wywarze z warzyw czy z mięsa, by zupa była smaczna, musimy pamiętać o składnikach najwyższej jakości. Warto zwrócić uwagę na jakość mięsa i wędlin, których używamy.