Jak przyrządzić prawdziwy domowy żurek?

Kuchnia

Żurek to jedna z najstarszych polskich zup. Pierwotniej znany był jako barszcz biały. Było to danie spożywane głównie przez osoby zamieszkujące na wsiach. Według pierwszego znanego przepisy, domowy żurek przygotowywany był z gotowanych: barszczu zwyczajnego, lebiody i komosy. Dopiero w późniejszym czasie zaczęto do niego dodawać ziemniaki.Zupa szybko zyskała popularność na terenie całego kraju.

Żurek to bardzo popularna zupa, która różni się nieznacznie w zależności od regionu. Zupa może być przygotowana zarówno na wywarze warzywnym, jak i mięsnym. W przypadku tego drugiego podstawą są kiełbasy i wędzonki. W świętokrzyskim żurek podaje się z krojonym na cztery części jajkiem, bułką i chrzanem. Na Kujawach, Mazowszu czy Kurpi żurek podawany jest w wydrążonym chlebie z białą kiełbasą i jajkiem. Z kolei Benedyktyni w Tyńcu podają żurek z kiełbasą i twarogiem. Na Podhalu zaś żur podaje się z kiełbasą wiejską (najlepiej samodzielnie uwędzoną) oraz dodatkiem wędzonego oscypka. Śląską odmianę żurku przyrządza się na wędzonych żeberkach i boczku. Podaje się go z ziemniakami i kiełbasą. Przeczytaj ten blog aby dowiedzieć się jak przyrządzić żurek domowy.

Przepis na domowy żurek

Składniki:

  • 0,5 kg białej kiełbasy
  • 0,5 kg kości wędzonych od schabu
  • 1 średniej wielkości marchew
  • 2 pietruszki
  • ½ średniej wielkości selera
  • ok. 3 litry wody
  • 3 liście laurowe
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 500 ml zakwasu na żurek
  • 1 cebula
  • 300 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • jajka ugotowane na twardo

Wykonanie:

Do garnka z wodą wkładamy kości oraz obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Solimy i gotujemy, aż mięso przy kości będzie miękkie. Następnie wyciągamy kości i obieramy je z mięsa. Mięso kroimy i dodajemy do wywaru. Zakwas na żurek łączmy ze śmietaną. Aby nie zrobiły się krupy, hartujemy mieszankę, poprzez dodanie dwóch-trzech łyżek gorącego wywaru. Mieszamy i dolewamy do wywaru.Białą kiełbasę kroimy w cząstki i podsmażamy na patelni na złoty kolor, a następnie dodajemy do zupy. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i dodajemy do zupy. Całość doprawiamy do smaku pieprzem, solą, majerankiem. Można dodać odrobinę cukru. Pod koniec gotowania dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Żurek podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Przed podaniem na talerz można wyłożyć łyżkę chrzanu. Dzięki temu podkreślimy smak i aromat zupy.

Żurek to zupa znana od pokoleń. Jej tajemnicą jest dobór odpowiednich składników na wywar, a także dobór zakwasu, który pozwala uzyskać lekko kwaśny smak zupy. Bez względu na to czy przygotowujemy żur na wywarze z warzyw czy z mięsa, by zupa była smaczna, musimy pamiętać o składnikach najwyższej jakości. Warto zwrócić uwagę na jakość mięsa i wędlin, których używamy.

 

Kuchnia
Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką

Jak urozmaicić wiosenne popołudnia lub wieczory? Jaki deser podać podczas wiosennych spotkań z rodziną lub znajomymi ? Warto wrócić wtedy do przepisów naszych prababci, które wiosną piekły serwowały rozpływające się w ustach kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką. Ciasta a dieta. Właściwości rabarbaru: Ta niepozorna roślina zawiera w sobie bardzo …

Kuchnia
Kruche ciasto z owocami i kruszonką

Ciepły letni niedzielny dzień. Wybieramy się na obiad do ukochanej babci, w domu unosi się zapach ciepłego ciasta i owocami. To wspomnienia wielu osób z dzieciństwa, które oprócz uśmiechu na twarzy powodują pracę ślinianek, bo chcielibyśmy skosztować rozpływającego się, kruchego kawałka ciasta zrobionego przez babcię z owoców w jej sadzie. …

Kuchnia
Królik w czerwonym winie z rozmarynem

Wyjątkowe danie na wyjątkową okazję ? Chcesz przygotować coś oryginalnego na romantyczny obiad we dwoje, a może chcesz zabłysnąć pomysłowym daniem przed rodziną bądź znajomymi? Ta potrawa będzie idealna na każdą okazję. Królik w czerwonym winie z rozmarynem. Kiedyś mięso z królika często gościło na polskich stołach, a obecnie wraca …