Klasyczne kiszone ogórki
- By : GryKuchenne.pl
- Category : Kuchnia
- Tags: dieta

Wyobraźmy sobie sierpień, a na naszym ogródeczku pojawiają się pierwsze ogórki. Ile gospodyń wyobraża sobie jakie przetwory wykona na zbliżającą się zimę z plonu, który zbierze. Szukają przepisów na nowe, nieznane smaki, eksperymentują, łączą przyprawy, żeby tylko wzbogacić smak przetworu. Jednak wszystkie zaczynają od tego jedynego kultowego przetworu: klasyczne ogórki kiszone.
Ogórki kiszone, a także często nazywane kwaszonymi znane są od stuleci. Najczęściej kojarzone Europą Środkową, a w szczególności z Niemcami i Polską. Jednakże mało osób wie, że ogórki kiszone pochodzą z Mezopotamii. To właśnie tam ponad 2000 lat przed naszą erą zapoczątkowano produkcję kiszonych ogórków. Starożytni Grecy i Rzymianie bardzo cenili sobie kwaszone ogórki ze względu na ich lecznicze, poprawiające sprawność fizyczną i psychiczną oraz kosmetyczne właściwości.
Dieta a ogórki. Właściwości ogórków kiszonych:
Ogórki kiszone są niskokaloryczne, mają mniej cukru niż świeże ogórki. Cukier zawarty w ogórkach podczas fermentacji przekształca się w kwas mlekowy. Dodatkowo kwaszone ogórki zawierają witaminy z grupy B, są źródłem magnezu, potasu, wapnia i żelaza. Kiszone ogórki są też dobrym probiotykiem, ze względu cenne bakterie powstające podczas fermentacji, wzmacniają odporność organizmu. Obecny kwas mlekowy dobrze wpływa na pracę układu pokarmowego- wspomaga trawienie, a błonnik pokarmowy zapobiega zaparciom. Ogórki poprawiają kondycję skóry i włosów oraz zapobiegają anemii.
Jak zrobić klasyczne ogórki kiszone ?
Do kiszenia ogórków najlepiej nadają się małe, młode ogórki. Duże, stare i przerośnięte ogórki raczej nie wyjdą smaczne. Kolejną istotną sprawą są dodatki: najważniejsze są łodygi kopru i chrzan liście i korzeń – im więcej tym bardziej wyrazisty smak, dodatkowo czosnek- z tym trzeba uważać, ale jeżeli ktoś lubi warto dodać więcej. Są ludzie, którzy dodają do kiszonych ogórków ziarno gorczycy białej, liście porzeczki lub dębu ale nie jest to konieczne. Kolejnym etapem jest zalewa.
Przykładowo:
- 1 kg ogórków gruntowych
- łodygi kopru
- korzeń chrzanu i liście
- obrane ząbki czosnku
- sól kamienna niejodowana
Do ogórków kiszonych daje się solankę, tradycyjnie na litr przegotowanej wody daje się 1 łyżkę stołową soli kamiennej.
Mamy przepis. Ale co dalej? Umyte ogórki trzeba układać w wcześniej umytych i osuszonych słoikach. Trzeba je układać ciasno, tak aby nie wypłynęły, bo staną się niejadalne. Jeżeli chcemy, możemy również kiszone ogórki przygotować w ceramicznych garnkach czy drewnianych beczkach.
Nie ważne w czym będziemy kisić ogórki, ważne aby miały one ten idealny staropolski smak. Aby były twarde i chrupiące, wykonane samodzielnie. Pamiętajmy, że kwaszone ogórki są zdrowe, wspomagają nasz organizm. Doceniajmy nie tylko ich zdrowotne właściwości, sięgnijmy też po wodę z ogórków po mocno zakrapianej imprezie. Ich właściwości doceniali między innym czy Kleopatra. Tak więc: Smacznego!