Królik w czerwonym winie z rozmarynem

Kuchnia

Wyjątkowe danie na wyjątkową okazję ? Chcesz przygotować coś oryginalnego na romantyczny obiad we dwoje, a może chcesz zabłysnąć pomysłowym daniem przed rodziną bądź znajomymi? Ta potrawa będzie idealna na każdą okazję. Królik w czerwonym winie z rozmarynem. Kiedyś mięso z królika często gościło na polskich stołach, a obecnie wraca z przytupem.

Czy królik posiada jakieś wartości odżywcze ?

Odpowiedź na to pytanie brzmi: tak. Mięso królika jest chude, zawiera mało tłuszczów nasyconych i mało cholesterolu. Króliki mają jędrne, soczyste i delikatne mięso. W mięsie królika znajdziemy dużo białka, fosforu, potasu i żelaza. Dodatkowo mięso królika zawiera kwas foliowy oraz witaminy B3 i B12.

Jak wybrać dobrego królika?

Jeżeli mamy możliwość dostać świeżo ubitego królika należy zwrócić uwagę czy mięso nie jest żylaste i ciemne. To zazwyczaj świadczy o tym, że jest ono nieświeże lub zostało zabite w sposób niezgody ze sztuką masarską. Wybierając królika sprawdź czy zad jest pulchny, mięso różowe, oczy lśniące. Świeżość można sprawić też poprzez zginanie nóg królika w stawach, jeżeli łatwo się zginają, są elastyczne to zwierze jest świeże.

Królik w czerwonym winie z rozmarynem:

Składniki:

  • jedna tuszka królika
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu (jeżeli nie mamy świeżego może być suszony, około 2 łyżeczek, listki rozmarynu należy oderwać od zdrewaniłych łodyg)
  • 3/4 szklanki oliwek bez pestek (mogą być zielone i czarne)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Tuszkę królika należy pokroić na mniejsze kawałki. Mięso trzeba natrzeć solą i pieprzem. Następnie trzeba części królika obsmażyć na patelni tak aby nie było różowe. Zwykle zajmuje to około 10-15 minut, po tym czasie trzeba zalać mięso winem i dusić tak około 5 minut aby wino trochę odparowało. Po tym czasie wszystko trzeba przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać czosnek, oliwki oraz rozmaryn. Przykrywamy to folią aluminiową i i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Królika pod przykryciem należy piec przez około godzinę, ale po 30 minutach trzeba odwrócić mięso na drugą stronę. Po godzinie należy zdjąć przykrycie i piec królika jeszcze przez około 15-20 minut aby się podpiekł. Po wyciągnięciu z piekarnika potrawę należy posypać natką pietruszki. Można podawać z ziemniakami, kaszą lub sałatką.

To danie wcale nie jest takie trudne jak może się wydawać. Postępując zgodnie z przepisem na pewno wyjdzie doskonale. Tym sposobem możemy zabłysnąć wśród znajomych czy przyjąć gości na niedzielny obiad. Królik plus sałatka, a do tego wytrawne wino i świece- romantyczna obiadokolacja gotowa. Podany na stół świąteczny zaskoczy nie tylko dom-owników, ale i rodzinę. Jest to oryginalny i świeży pomysł, a dodatkowo to powrót do dawnych smaków i sposób na przełamanie rutyny w jadłospisie. Smacznego!

Kuchnia
Zdrowa kuchnia: informacje o wartościach odżywczych i zdrowych alternatywach w kulinariach

Zdrowa kuchnia: informacje o wartościach odżywczych i zdrowych alternatywach w kulinariach Każdego dnia, w kuchniach na całym świecie, przygotowywane są potrawy, które wpływają na nasze zdrowie. Jedzenie pełne tłuszczu i cukru może negatywnie wpłynąć na nasz organizm, powodując problemy z sercem, insulinoopornością oraz wzrostem masy ciała. Dlatego tak ważne jest …

Kuchnia
Szybkie i proste przepisy: informacje o prostych i smacznych daniach, które można przygotować w krótkim czasie

Pragniesz zaskoczyć swoich gości podczas spontanicznej kolacji lub szukasz inspiracji na świąteczny stół? Koniecznie sprawdź nasze propozycje pysznych i łatwych do przygotowania dań, które zachwycą każde podniebienie. Co ważne, podane przepisy nie zajmują wiele czasu i nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnych. Bez dalszego wstępu, przedstawiamy informacje o prostych i smacznych …

Kuchnia
Kuchenne triki i porady: informacje o praktycznych technikach i skutecznych narzędziach w kuchni

Gotowanie to przede wszystkim praktyka, ale w tym przypadku praktyka nie zawsze czyni mistrza. Porównując się do profesjonalnych kucharzy, domowi kucharze często stawiają czoła problemom i trudnościom w kuchni. Z pomocą przychodzą jednak kuchenne triki i porady, czyli praktyczne informacje, jakie warto znać, aby ułatwić sobie przygotowanie posiłków. W tym …