Królik w czerwonym winie z rozmarynem

Kuchnia

Wyjątkowe danie na wyjątkową okazję ? Chcesz przygotować coś oryginalnego na romantyczny obiad we dwoje, a może chcesz zabłysnąć pomysłowym daniem przed rodziną bądź znajomymi? Ta potrawa będzie idealna na każdą okazję. Królik w czerwonym winie z rozmarynem. Kiedyś mięso z królika często gościło na polskich stołach, a obecnie wraca z przytupem.

Czy królik posiada jakieś wartości odżywcze ?

Odpowiedź na to pytanie brzmi: tak. Mięso królika jest chude, zawiera mało tłuszczów nasyconych i mało cholesterolu. Króliki mają jędrne, soczyste i delikatne mięso. W mięsie królika znajdziemy dużo białka, fosforu, potasu i żelaza. Dodatkowo mięso królika zawiera kwas foliowy oraz witaminy B3 i B12.

Jak wybrać dobrego królika?

Jeżeli mamy możliwość dostać świeżo ubitego królika należy zwrócić uwagę czy mięso nie jest żylaste i ciemne. To zazwyczaj świadczy o tym, że jest ono nieświeże lub zostało zabite w sposób niezgody ze sztuką masarską. Wybierając królika sprawdź czy zad jest pulchny, mięso różowe, oczy lśniące. Świeżość można sprawić też poprzez zginanie nóg królika w stawach, jeżeli łatwo się zginają, są elastyczne to zwierze jest świeże.

Królik w czerwonym winie z rozmarynem:

Składniki:

  • jedna tuszka królika
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu (jeżeli nie mamy świeżego może być suszony, około 2 łyżeczek, listki rozmarynu należy oderwać od zdrewaniłych łodyg)
  • 3/4 szklanki oliwek bez pestek (mogą być zielone i czarne)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Tuszkę królika należy pokroić na mniejsze kawałki. Mięso trzeba natrzeć solą i pieprzem. Następnie trzeba części królika obsmażyć na patelni tak aby nie było różowe. Zwykle zajmuje to około 10-15 minut, po tym czasie trzeba zalać mięso winem i dusić tak około 5 minut aby wino trochę odparowało. Po tym czasie wszystko trzeba przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać czosnek, oliwki oraz rozmaryn. Przykrywamy to folią aluminiową i i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Królika pod przykryciem należy piec przez około godzinę, ale po 30 minutach trzeba odwrócić mięso na drugą stronę. Po godzinie należy zdjąć przykrycie i piec królika jeszcze przez około 15-20 minut aby się podpiekł. Po wyciągnięciu z piekarnika potrawę należy posypać natką pietruszki. Można podawać z ziemniakami, kaszą lub sałatką.

To danie wcale nie jest takie trudne jak może się wydawać. Postępując zgodnie z przepisem na pewno wyjdzie doskonale. Tym sposobem możemy zabłysnąć wśród znajomych czy przyjąć gości na niedzielny obiad. Królik plus sałatka, a do tego wytrawne wino i świece- romantyczna obiadokolacja gotowa. Podany na stół świąteczny zaskoczy nie tylko dom-owników, ale i rodzinę. Jest to oryginalny i świeży pomysł, a dodatkowo to powrót do dawnych smaków i sposób na przełamanie rutyny w jadłospisie. Smacznego!

Kuchnia
Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką

Jak urozmaicić wiosenne popołudnia lub wieczory? Jaki deser podać podczas wiosennych spotkań z rodziną lub znajomymi ? Warto wrócić wtedy do przepisów naszych prababci, które wiosną piekły serwowały rozpływające się w ustach kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką. Ciasta a dieta. Właściwości rabarbaru: Ta niepozorna roślina zawiera w sobie bardzo …

Kuchnia
Kruche ciasto z owocami i kruszonką

Ciepły letni niedzielny dzień. Wybieramy się na obiad do ukochanej babci, w domu unosi się zapach ciepłego ciasta i owocami. To wspomnienia wielu osób z dzieciństwa, które oprócz uśmiechu na twarzy powodują pracę ślinianek, bo chcielibyśmy skosztować rozpływającego się, kruchego kawałka ciasta zrobionego przez babcię z owoców w jej sadzie. …

Kuchnia
Zupa krem z dyni z grzankami

Dynia- warzywo jesienne, bardzo znane a jednak mało doceniane w kuchni. Duża pomarańczowa głowa kojarzy nam się głównie z dziecięcymi zabawami w Halloween. Jednak potrawy z dyni to jesienny obowiązek. Zdrowe frytki z dyni, placuszki dyniowe czy zupa krem z dyni to tylko niektóre proste dania, które przyrządzi nawet kulinarny …