Królik w czerwonym winie z rozmarynem

Kuchnia

Wyjątkowe danie na wyjątkową okazję ? Chcesz przygotować coś oryginalnego na romantyczny obiad we dwoje, a może chcesz zabłysnąć pomysłowym daniem przed rodziną bądź znajomymi? Ta potrawa będzie idealna na każdą okazję. Królik w czerwonym winie z rozmarynem. Kiedyś mięso z królika często gościło na polskich stołach, a obecnie wraca z przytupem.

Czy królik posiada jakieś wartości odżywcze ?

Odpowiedź na to pytanie brzmi: tak. Mięso królika jest chude, zawiera mało tłuszczów nasyconych i mało cholesterolu. Króliki mają jędrne, soczyste i delikatne mięso. W mięsie królika znajdziemy dużo białka, fosforu, potasu i żelaza. Dodatkowo mięso królika zawiera kwas foliowy oraz witaminy B3 i B12.

Jak wybrać dobrego królika?

Jeżeli mamy możliwość dostać świeżo ubitego królika należy zwrócić uwagę czy mięso nie jest żylaste i ciemne. To zazwyczaj świadczy o tym, że jest ono nieświeże lub zostało zabite w sposób niezgody ze sztuką masarską. Wybierając królika sprawdź czy zad jest pulchny, mięso różowe, oczy lśniące. Świeżość można sprawić też poprzez zginanie nóg królika w stawach, jeżeli łatwo się zginają, są elastyczne to zwierze jest świeże.

Królik w czerwonym winie z rozmarynem:

Składniki:

  • jedna tuszka królika
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu (jeżeli nie mamy świeżego może być suszony, około 2 łyżeczek, listki rozmarynu należy oderwać od zdrewaniłych łodyg)
  • 3/4 szklanki oliwek bez pestek (mogą być zielone i czarne)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Tuszkę królika należy pokroić na mniejsze kawałki. Mięso trzeba natrzeć solą i pieprzem. Następnie trzeba części królika obsmażyć na patelni tak aby nie było różowe. Zwykle zajmuje to około 10-15 minut, po tym czasie trzeba zalać mięso winem i dusić tak około 5 minut aby wino trochę odparowało. Po tym czasie wszystko trzeba przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać czosnek, oliwki oraz rozmaryn. Przykrywamy to folią aluminiową i i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Królika pod przykryciem należy piec przez około godzinę, ale po 30 minutach trzeba odwrócić mięso na drugą stronę. Po godzinie należy zdjąć przykrycie i piec królika jeszcze przez około 15-20 minut aby się podpiekł. Po wyciągnięciu z piekarnika potrawę należy posypać natką pietruszki. Można podawać z ziemniakami, kaszą lub sałatką.

To danie wcale nie jest takie trudne jak może się wydawać. Postępując zgodnie z przepisem na pewno wyjdzie doskonale. Tym sposobem możemy zabłysnąć wśród znajomych czy przyjąć gości na niedzielny obiad. Królik plus sałatka, a do tego wytrawne wino i świece- romantyczna obiadokolacja gotowa. Podany na stół świąteczny zaskoczy nie tylko dom-owników, ale i rodzinę. Jest to oryginalny i świeży pomysł, a dodatkowo to powrót do dawnych smaków i sposób na przełamanie rutyny w jadłospisie. Smacznego!

Kuchnia
Jak saturator zmienił moje nawyki – wygoda, ekologia i oszczędność

W ostatnich latach coraz częściej zwracamy uwagę na nasze codzienne wybory. Szukamy bardziej ekologicznych rozwiązań. Coraz większa świadomość o nadmiernym zużyciu plastiku skłaniają wielu z nas do zmiany nawyków. Jednym z prostszych sposobów na zmniejszenie ilości odpadów jest rezygnacja z wody butelkowanej na rzecz domowych alternatyw. Saturator, czyli urządzenie do …

Kuchnia
Zdrowa i smaczna kolacja dla dzieci – pomysły i przepisy, które pokocha cała rodzina

Kolacja to ważny posiłek, który powinien dostarczyć nie tylko odpowiedniej ilości energii, ale także wspierać zdrowy sen i regenerację organizmu dziecka. Wiele rodziców staje przed wyzwaniem, jak zaspokoić różnorodne potrzeby żywieniowe swoich pociech, jednocześnie dbając o ich zdrowie i smaki, które dzieci lubią. Warto więc sięgnąć po inspiracje, które łączą …

Kuchnia
Pomysły na przekąski na słono dla dzieci

Przekąski na słono to doskonały sposób na urozmaicenie diety dzieci i zapewnienie im zdrowych, pełnowartościowych posiłków w ciągu dnia. Wybór odpowiednich składników i przygotowanie smacznych przekąsek może być wyzwaniem, ale z odpowiednimi przepisami i inspiracjami można stworzyć pyszne i zdrowe alternatywy dla tradycyjnych słodyczy. W tym artykule przedstawiamy pomysły na …