Kruche ciasto z owocami i kruszonką
- By : GryKuchenne.pl
- Category : Kuchnia
- Tags: blog
Ciepły letni niedzielny dzień. Wybieramy się na obiad do ukochanej babci, w domu unosi się zapach ciepłego ciasta i owocami. To wspomnienia wielu osób z dzieciństwa, które oprócz uśmiechu na twarzy powodują pracę ślinianek, bo chcielibyśmy skosztować rozpływającego się, kruchego kawałka ciasta zrobionego przez babcię z owoców w jej sadzie. Przeczytaj ten blog aby dowiedzieć się jak przyrządzić kruche ciasto.
Jak przygotować kruche ciasto?
Metoda tradycyjna to zachowanie proporcji 3:2:1 czyli na 3 części mąki przypada 2 części tłuszczu i 1 część cukru (300g mąki-200g tłuszczu- 100g cukru). Troszkę nowocześniejsze przygotowywanie ciasta kruchego zakłada proporcje gdzie stosunek mąki do tłuszczu wynosi 2:1. Najlepiej do wypieku użyć zwykłej mąki pszennej lub mąkę krupczatkę. Jako tłuszcz najlepiej sprawdzi się prawdziwe masło, chociaż część warto zastąpić odrobinę masła smalcem. Jeżeli chodzi o cukier lepiej użyć cukru pudru, ponieważ ciasto pieczemy krótko ale w dużej temperaturze to cukier puder zdąży się rozpuścić, a poza tym łatwiej zagniatać ciasto z cukrem pudrem niż kryształkami. Do ciasta kruchego można dodać żółtko jajka, wpływa ono na kruchość ciasta. Jeżeli jednak zachowujemy odpowiednie proporcje mąki i tłuszczu żółtko będzie zbędne. Jeżeli nie dodajemy żółtka warto dodać zimnej wody, mleka lub niedużą ilość kwaśnej śmietany, dzięki temu ciasto szybciej się zwiąże i nie będzie się kruszyć.
Wszystkie składniki do ciasta kruchego muszą być zimne. Kruche ciasto nie lubi długiego wyrabiania, dlatego dobrze używać do tego robota kuchennego, noża bądź siekacza. Nie można pozwolić, aby tłuszcz ogrzał się do temperatury otoczenia lub do temperatury dłoni. Będzie to skutkowało zdeformowaniem wypieku i jego twardością.
Po wyrobieniu ciasta
- podziel je na dwie części- ta, która będzie spodem musi być trochę większa, owiń je folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
- Po godzinie ciasto większą cześć ciasta trzeba rozwałkować, można delikatnie podsypać mąką ale nie za dużo, żeby nie zrobiło się twarde, albo spróbować wałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
- Po umieszczeniu ciasta w formie, należy je znowu włożyć do lodówki na około 30 minut Schłodzenie ciasta jest bardzo ważne, bo inaczej zacznie się kurczyć.
- W tym czasie nagrzej piekarnik do około 180°C funkcja grzejnika góra-dół. Wyciągnij ciasto nakłuj widelcem, ułóż na cieście owoce: truskawki, śliwki, czereśnie, jagody, rabarbar- na co masz ochotę.
- Drugą część ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach
- Wstaw ciasto do piekarnika. Piecz około 40-50 minut, sprawdzaj patyczkiem. Ciasto pozostaw w piekarniku do ostygnięcia
Tak przygotowane ciasto ucieszy wszystkie podniebienia. Zagości na stołach nie tylko ze względu na wspomnienia, ale przede wszystkim ze względu na smak. Smacznego!