Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką

Kuchnia

Jak urozmaicić wiosenne popołudnia lub wieczory? Jaki deser podać podczas wiosennych spotkań z rodziną lub znajomymi ? Warto wrócić wtedy do przepisów naszych prababci, które wiosną piekły serwowały rozpływające się w ustach kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką. Ciasta a dieta.

Właściwości rabarbaru:

Ta niepozorna roślina zawiera w sobie bardzo wiele ważnych elementów: bogaty w kwas foliowy, potas, sód, magnez, wapń, i żelazo. Jest bogate w witaminy C, A oraz E. Rabarbar jest niskokaloryczny i ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu mogą jeść go osoby z problemami z cukrem. Rabarbar zawiera w sobie też dużo antyoksydantów. Jego właściwości były już znane tradycyjnej medycynie chińskiej. Był tam stosowany jako środek przeciwzapalny oraz jako środek przeczyszczający. Jednak z rabarbarem trzeba uważać, pomimo że zawiera cenne składniki dla naszego zdrowia, to posiada również wiele kwasu szczawiowego, co przyczynia się do wypłukania wapnia z kości, psucia się zębów i powstawania kamieni nerkowych.

Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką:

Składniki:

  • 300g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120g cukru (najlepszy cukier puder)
  • 200g masła (zimnego)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 500g rabarbaru
  • jedno żółtko

Żółtko i masło powinny być zimne!

Jak przygotować ciasto:

  • Mąkę pszenną należy połączyć z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Dodać pokrojone na kawałeczki zimne masło i rozcierać palcami lub mikserem. Połowę kruszonki odstawić do lodówki. Do reszty ciasta dodać żółtko i zagnieść szybko ciasto. Jeżeli jest taka potrzeba można dodać 1-2 łyżeczki zimnej wody, aby składniki połączyły się w gładką masę. Po wyrobieniu ciasto owiną w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.
  • W czasie chłodzenia ciasta należy przygotować rabarbar- odciąć liście, umyć łodygi i pokroić je na niewielkie kawałki, wymieszać z mąką ziemniaczaną. Piekarnik nagrzać do 180°C, z funkcją góra- dół.
  • Ciasto wyciągnąć i nakłuć widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika na około 15 minut, po tym czasie wyciągnąć wsypać rabarbar, posypać kruszonką i ponownie włożyć do piekarnika. Piec przez około 45 minut, do uzyskania złocistego koloru. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku do ostygnięcia. Po wyciągnięciu można posypać cukrem pudrem.

Pamiętaj!

  • Kruche ciasto nie lubi ciepła- nie może być za długo wyrabiane, żeby tłuszcz nie ogrzał się do temperatury otoczenia lub dłoni
  • Zamiast mąki pszennej można można użyć mąki krupczatki, ewentualnie 50g mąki pszennej można zamienić na pełnoziarnistą lub ryżową.
  • Do tego ciasta można użyć również innych owoców sezonowych, czy też mrożonych.
  • Jeżeli ciasto poleży w lodówce dłużej niż 30 minut- nic się nie stanie, im lepiej schłodzone ciasto tym lepiej.

Ciasto z rabarbarem idealne jest dla osób, które nie lubią słodkich wypieków i cenią sobie lekką kwasowość, idealne na upalne popołudnia. Dla wielu osób będzie to powrót do dzieciństwa, które spędzało się u dziadków na wsi. Robiąc to ciasto na pewno nie pożałujecie. Smacznego!

 

Kuchnia
Zdrowa kuchnia: informacje o wartościach odżywczych i zdrowych alternatywach w kulinariach

Zdrowa kuchnia: informacje o wartościach odżywczych i zdrowych alternatywach w kulinariach Każdego dnia, w kuchniach na całym świecie, przygotowywane są potrawy, które wpływają na nasze zdrowie. Jedzenie pełne tłuszczu i cukru może negatywnie wpłynąć na nasz organizm, powodując problemy z sercem, insulinoopornością oraz wzrostem masy ciała. Dlatego tak ważne jest …

Kuchnia
Szybkie i proste przepisy: informacje o prostych i smacznych daniach, które można przygotować w krótkim czasie

Pragniesz zaskoczyć swoich gości podczas spontanicznej kolacji lub szukasz inspiracji na świąteczny stół? Koniecznie sprawdź nasze propozycje pysznych i łatwych do przygotowania dań, które zachwycą każde podniebienie. Co ważne, podane przepisy nie zajmują wiele czasu i nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnych. Bez dalszego wstępu, przedstawiamy informacje o prostych i smacznych …

Kuchnia
Kuchenne triki i porady: informacje o praktycznych technikach i skutecznych narzędziach w kuchni

Gotowanie to przede wszystkim praktyka, ale w tym przypadku praktyka nie zawsze czyni mistrza. Porównując się do profesjonalnych kucharzy, domowi kucharze często stawiają czoła problemom i trudnościom w kuchni. Z pomocą przychodzą jednak kuchenne triki i porady, czyli praktyczne informacje, jakie warto znać, aby ułatwić sobie przygotowanie posiłków. W tym …