Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką
- By : GryKuchenne.pl
- Category : Kuchnia
- Tags: dieta
Jak urozmaicić wiosenne popołudnia lub wieczory? Jaki deser podać podczas wiosennych spotkań z rodziną lub znajomymi ? Warto wrócić wtedy do przepisów naszych prababci, które wiosną piekły serwowały rozpływające się w ustach kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką. Ciasta a dieta.
Właściwości rabarbaru:
Ta niepozorna roślina zawiera w sobie bardzo wiele ważnych elementów: bogaty w kwas foliowy, potas, sód, magnez, wapń, i żelazo. Jest bogate w witaminy C, A oraz E. Rabarbar jest niskokaloryczny i ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu mogą jeść go osoby z problemami z cukrem. Rabarbar zawiera w sobie też dużo antyoksydantów. Jego właściwości były już znane tradycyjnej medycynie chińskiej. Był tam stosowany jako środek przeciwzapalny oraz jako środek przeczyszczający. Jednak z rabarbarem trzeba uważać, pomimo że zawiera cenne składniki dla naszego zdrowia, to posiada również wiele kwasu szczawiowego, co przyczynia się do wypłukania wapnia z kości, psucia się zębów i powstawania kamieni nerkowych.
Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką:
Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120g cukru (najlepszy cukier puder)
- 200g masła (zimnego)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 500g rabarbaru
- jedno żółtko
Żółtko i masło powinny być zimne!
Jak przygotować ciasto:
- Mąkę pszenną należy połączyć z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Dodać pokrojone na kawałeczki zimne masło i rozcierać palcami lub mikserem. Połowę kruszonki odstawić do lodówki. Do reszty ciasta dodać żółtko i zagnieść szybko ciasto. Jeżeli jest taka potrzeba można dodać 1-2 łyżeczki zimnej wody, aby składniki połączyły się w gładką masę. Po wyrobieniu ciasto owiną w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.
- W czasie chłodzenia ciasta należy przygotować rabarbar- odciąć liście, umyć łodygi i pokroić je na niewielkie kawałki, wymieszać z mąką ziemniaczaną. Piekarnik nagrzać do 180°C, z funkcją góra- dół.
- Ciasto wyciągnąć i nakłuć widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika na około 15 minut, po tym czasie wyciągnąć wsypać rabarbar, posypać kruszonką i ponownie włożyć do piekarnika. Piec przez około 45 minut, do uzyskania złocistego koloru. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku do ostygnięcia. Po wyciągnięciu można posypać cukrem pudrem.
Pamiętaj!
- Kruche ciasto nie lubi ciepła- nie może być za długo wyrabiane, żeby tłuszcz nie ogrzał się do temperatury otoczenia lub dłoni
- Zamiast mąki pszennej można można użyć mąki krupczatki, ewentualnie 50g mąki pszennej można zamienić na pełnoziarnistą lub ryżową.
- Do tego ciasta można użyć również innych owoców sezonowych, czy też mrożonych.
- Jeżeli ciasto poleży w lodówce dłużej niż 30 minut- nic się nie stanie, im lepiej schłodzone ciasto tym lepiej.
Ciasto z rabarbarem idealne jest dla osób, które nie lubią słodkich wypieków i cenią sobie lekką kwasowość, idealne na upalne popołudnia. Dla wielu osób będzie to powrót do dzieciństwa, które spędzało się u dziadków na wsi. Robiąc to ciasto na pewno nie pożałujecie. Smacznego!